900 Personelle Karla Mücadele

900 Personelle Karla Mücadele
Edirne Belediyesi 900 personelle 8 gün boyunca karla mücadele etti. Çalışmalarda 665 ton tuz kullanıldı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 4 Ocak 2017'de başlayan karla mücadelede 11 farklı ekibin 11 farklı bölgede görev yaptığını ve 8 gün süren karla mücadelede toplamda 665 ton tuz kullanıldığını söyledi. Gürkan, "Edirne 30 seneden sonra ilk defa bu kadar yoğun bir kar yağışıyla karşı karşıya kaldı. 8 gün boyunca 24 saat görev yaptık. Vicdanen rahatız." dedi.

Ekiplerin ilk gün 8 saatlik vardiya sistemiyle çalıştığını ancak bunun yeterli olmaması üzerine 24 saatlik vardiya sistemine geçildiğini anlatan Gürkan, dün kar yağışının durmasıyla birlikte temizlik çalışmalarına başlandığını belirtti. 

Çalışmaların toplamda 32 araç ile sürdürüldüğünü belirten Gürkan, "Fen İşleri Müdürlüğünün her vardiyada 70 personeli, Park ve Bahçeler Müdürlüğünün 60 personeli, Temizlik İşleri Müdürlüğünün 96 personeli, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünün 24 personeli, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün her vardiyada 15 personeli, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün her vardiyada 20 personeli çalıştı. 8 gün boyunca her vardiyada 300 personel; 24 saatte 900 personel aktif olarak görev aldı." dedi.

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

Kar yağışının başlamasıyla birlikte Edirne Belediyesine destek olanların isimlerini de açıklayan Gürkan, "Bizi ilk arayan Gümüş İnşaat'ın sahibi Nesim İba oldu. Büyük greyderi, operatörü ile birlikte alabileceğimizi söyledi. Bize temin ettiği araç, ilk günden son güne kadar 24 saat boyunca bizimleydi. Üçüncü günden sonra Cantaş İnşaat’ın bir greyderini aldık. Bekay İnşaat'ın büyük kepçesini aldık. Bu mücadelenin ilk anından itibaren Biçerler Tarım Şirketi iki adet bıçaklı traktörlerini bizim hizmetimize verdiler. Son gün Yıldırım Mahallesinde çiftçi arkadaşlarımız ve Edirne Ziraat Odasındaki meclis üyesi Naci Bostancı sosyal medya üzerinde bir Yıldırımlılara 'Gelin ara sokaklarımızı beraber temizleyelim' çağrısında bulundu. Oradaki arkadaşlarımız ara sokaklarda temizlik yaptılar. Havsa Belediyesinin eski model olsa da bir greyderi vardı. Süloğlu Belediyemizden de bir adet kar küremeli yükleyici aldık. Destek veren herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

665 TON TUZ KULLANILDI

8 gün boyunca 665 ton civarında tuz kullanıldığına dikkat çeken Gürkan, "Kışa girerken yaklaşık 500 ton tuz almış ve 200 tonunu çeşitli kurumlar ile okullara dağıtmıştık. Elimizde 300 ton civarında tuzumuz kalmıştı. Şehirler arası yolların kapalı olması nedeniyle bir ara sıkıntı yaşadık ama tuzumuz bitmeden Karayolları'ndan 2 kamyon tuz aldık. Daha sonra bizim tuzumuz da geldi. Geçmiş yıllarda ihtiyaç duyulan tuzun 25 kat daha fazlasını aldık." dedi.

Bazı özel alanlarda zeminin bozulmaması için 15 ton granüllü üre gübresinin, bazı bölgelerde ise 50 ton buz çözücü solüsyonların kullanıldığı belirtildi.

SOKAK HAYVANLARI UNUTULMADI

Edirne Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından, sokak hayvanları için 3 ayrı ekibin kurulduğunu anlatan Gürkan, açık alanlara sokak hayvanları için sık sık mamalar koyulduğu söyledi. Kuşlar içinde belli noktalara buğday ve ekmek kırıntısının bırakıldığını belirten Gürkan, "8 günlük süre zarfında yoğun kar yağışında sokakta olan 4 vatandaşımıza sıcak yatacak yer ve yiyecek temin ettik. Halen bizim misafirimizler. İhtiyaç sahibi olan yaklaşık 200 vatandaşımıza da ihtiyaçlarını temin ettik." şeklinde konuştu.

"VİCDANIMIZ RAHAT"

31 Aralık 2016'da yağan karda, Edirne Belediyesi olarak hazırlık yaptıklarını ancak yapılan bu hazırlıkların hayata geçirilmesinde bazı sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Gürkan, "Bu konuda vatandaşlarımızdan özür dilemiştik. 31 Aralık akşamı yağan karda yaptığım değerlendirmede vicdani olarak rahat değildim. 4 Ocak 2017'de başlayan karda tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki; vicdanen rahatız. 8 günlük mücadelede yüzde 1’i geçmeyecek haklı ve olumsuz eleştiri dışında; bütün vatandaşlarımızdan çok olumlu tepkiler aldık. Tüm bu mücadeleye rağmen mağdur ettiysek, kusura bakmayın. Edirne Belediyesi, bu mücadeleden alnı açık bir şekilde çıkmıştır." dedi.

KAR YAĞIŞININ DURMASIYLA TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Kar yağışının durmasıyla birlikte temizlik çalışmalarının başladığını söyleyen Gürkan, "Atatürk Anıtından Balıkpazarı'na kadar sadece dün 30 kamyon kar kaldırdık. Cuma Pazarı tümüyle temizlendi. Cumartesi Pazarının çatısı temizlenecek bugün. İtfaiye ekipleri, temizleme çalışmalarını bitirene kadar  vatandaşlarımızın cumartesi pazarına girmemelerini talep ediyoruz." dedi.

EJH