'Altın Üçgen' Geri Geliyor

'Altın Üçgen' Geri Geliyor
Vali Özdemir ve Belediye Başkanı Gürkan, Edirne'nin Cumhuriyet Meydanı’na ihtiyacı olduğunu söylediler.

Edirne Valisi Günay Özdemir ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne halkı ile iç içe, birlik ve beraberlik içerisinde bayramları kutlamak istediklerini ifade ederek, Edirne'nin Cumhuriyet Meydanı’na ihtiyacı olduğunu söylediler.

Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü kutlamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Edirne Valisi Günay Özdemir, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında olduğu gibi kutlamaları halkla iç içe birlik ve beraberlik altında yapamadıklarını söyledi. Bayram kutlamaları için alanın yetersiz olduğunu ifade eden Günay Özdemir, Edirne Belediyesi ile yapacakları ortaklaşa bir çalışmayla Edirne'yi yeni bir meydana kavuşturacaklarını belirtti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının ardından Vali Özdemir’in, "Başkanım, Edirne bir cumhuriyet kenti. Niye bir Cumhuriyet Meydanı yok? Niye biz bayramı halkla beraber kutlayamıyoruz? Halkla beraber kutluyoruz ama cadde boyunca halk yayılıyor. Ses duyulmuyor, törenin canlılığını halk izleyemiyor." dediğini söyledi.

Edirne’de Cumhuriyet Meydanı’nın olması gerektiğini ifade eden Gürkan, "İnsanların bir araya gelebileceği, törenlerimizi yapabileceğimiz, toplanabileceğimiz, farklı farklı aktiviteleri yapabileceğimiz bir alan yok. Örneğin; 15 Temmuz’dan sonra demokrasi nöbetlerinde de hep Atatürk Anıtı önünde toplanıldı. Eğer büyük bir meydan olsaydı, Cumhuriyet Meydanı olsaydı daha güzel olmaz mıydı? Hep beraber o 15 Temmuz'daki kanlı darbe girişimini kınamak için hep birlikte yürüyüş yaptık ama gene geldik Atatürk Meydanı’mızın o dar alanında sıkıştık kaldık." diye konuştu.

Osmanlı İmparatorluğunun Edirne’de yaptığı altın üçgene değinen Gürkan, "Osmanlı, Altın Üçgen demiş; Eski Camii, Selimiye ve Alipaşa Çarşı’nı yapmış. Bedesten ve Arasta Çarşısı’nı yapmış.  Yani böyle bir yaşam alanı oluşturmuş, merkez oluşturmuş. İnsanların gezebileceği, alışveriş yapabileceği, dertleşebileceği, sohbet edebileceği bir altın üçgen oluşturmuş Edirne’de. Ama biz zaman içerisinde çeşitli gerekçelerle ama orda ama burada bu altın üçgeni parçalamışız, bölmüşüz, parçalara ayırmışız." diye konuştu.

Edirne, Cumhuriyet Meydanı İle Taçlanacak

Zaman içerisinde bu altın üçgenin işlevini yitirdiğini anlatan Gürkan, "Atatürk Anıtı ilk yapıldığında ihtiyaç nedeniyle geri çekilmiş. Şimdi bir daha geri çekmek mümkün mü? Mümkün. Bir proje yaptırıyoruz. Orduevi Kavşağından başlayarak Maarif Caddesine kadar olan bölgeyi, Selimiye Rekreasyon Projesine entegre ederek Edirne'nin o tarihi merkezini, bir cumhuriyet meydanıyla taçlandırmayı düşünüyoruz. Hem Osmanlı'daki başkentlik dönemimizdeki o altın üçgeni yine yaşamımızın içine katma amacındayız. Yani Erdoğan'ın parkıyla bugün Meydan Kafe ile Üç Şerefli Camii arasında olan o eski yolu, onun bir ötesinde Çamaşırcılar Sokağı’na girmeden Saatli Medrese'nin önünden geçen yolları da açarak bu bölgeyi şehrimizin merkezini, kalbini canlandıracağız." dedi.

Bu projeyi trafiği kesmeden yapacaklarını ifade eden Gürkan, "Buradaki asfaltı, bu merkeze yakışmayan üst kaplamaları kaldırarak merkeze yakışacak kaplamalarla tretuvarlara sıfırlayarak Atatürk Anıtı’nı daha geriye çekerek yine bu bölgede şehrimizin evladı olan Fatih Sultan Mehmet’in heykelini hak ettiği yere koyarak, güzel bir düzenleme yapmak istiyoruz. Makedon Kulesi’nin etrafını kısaltarak, oranın da bu meydana entegre edilmesi gerekiyor. Dünyanın ilk alışveriş merkezleri olan Bedesten’in, Arasta’nın ortaya çıkarılması ve bu meydanla da Edirne’yi buluşturmak, Edirne kültürünü buluşturarak törenlerimizi hep beraber coşku içinde heyecan içinde, gururla yapabilme gibi hedeflerimiz var." şeklinde konuştu.

Vali Özdemir'e verdiği fikirden dolayı teşekkür eden Gürkan, "Sayın Valimiz gerçekten bizi ateşledi, tetikledi. Ama sonuna kadar da haklı çünkü Edirne bir cumhuriyet kenti; Osmanlı İmparatorluğu’nun  üzerinde yükselen, mirası üzerinde yükselen bir cumhuriyet kenti. Selimiye de bizim, Eski Camii de bizim. Üç Şerefeli de bizim. Atatürk Anıtı da bizim. Cumhuriyet de bizim. Yani geçmişimizle geleceğimizle birlikte bütünüz biz. Fatih Sultan Mehmet de bizim gururumuz, Atatürk de bizim gururumuz, bunların hepsi bizim gururumuz." diye konuştu. EJH