Belediye Meclisinde Kadınlar Konuştu

Belediye Meclisinde Kadınlar Konuştu
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü nedeniyle, kadın meclis üyelerine çiçek ve ilk kadın milletvekillerinin fotoğraflarını hediye etti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü nedeniyle, kadın meclis üyelerine çiçek ve ilk kadın milletvekillerinin fotoğraflarını hediye etti. Belediye Meclisinin Aralık Ayı Olağan Toplantısına, Edirne Kadın Dayanışmasının içerisinde bulunan kadın sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve üyeleri katıldı. Belediye Meclisinde kadın belediye meclis üyeleri tek tek söz alarak, Türkiye’deki gerçekleri rakamlarla ortaya koydular.

Edirne Belediyesinin Aralık Ayı Olağan Toplantısı Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Belediye Meclisine 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesi yıl dönümü nedeniyle Edirne Kadın Dayanışmasının içerisinde bulunan kadın sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve üyeleri katıldı. Meclis salonuna gelen Başkan Gürkan, belediye meclisinde yer alan kadın meclis üyeleri; Çiğdem Gegeoğlu, Melek Yürük, Nahide Demir, Sevdanur Kurban ve Ezgi Yetkiner’e çiçek takdim etti.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesi 1934 yılında çok daha önce başlayan bir süreç olduğunu ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türk Kadınının 1934’ten 4 yıl önce belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ulaştığını ve 26 Ekim 1933’te köy kanununda yapılan bir değişiklikle de muhtar ve ihtiyar heyetini seçme ve seçilme hakkının verildiğini söyledi.

"TÜRK KADININ BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDEN ÇOK ÖNCE SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA SAHİP OLDU"

Türk kadınının birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu ifade eden Gürkan, "İsviçre’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1948’de verilmiş. Avrupa’da bizden daha çok ileride diye kabul edilen birçok ülkede de kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesi 1934’ten çok sonradır. Bu durum Atatürk’ün büyüklüğünün, devlet adamlığının, insan ve kadın haklarına ve kadınlarımıza duyduğu saygının çok önemli bir nişanesi diye düşünüyorum." dedi.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ KADINLARIN ESERİ"

Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasındaki en büyük payın; canını hiçe sayan şehitler ile kadınlarda olduğunu ifade eden Gürkan, Cumhuriyetin, Kurtuluş Savaşı'nda 2 aylık bebeğinin üzerindeki hırkayı; bebeğinin ölümü pahasına çıkarıp, top mermileri ve cephaneler ıslanması diye örten kadınların eseri olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyetinin korunması ve ilelebet payidar kalmasının yine kadınları sayesinde olacağını anlatan Gürkan, "Kurtuluş Savaşımızdan başlayarak, bu toprakların vatan yapılmasında emeği geçen alın teri bulunan bütün kadınlarımızı; ebediyete intikal edenleri rahmetle, hayatta olanları da şükranla anıyor, hepsinin ellerinden öpüyorum. Bir toplumunun ilerlemesi, medeni olması, yarınlara, geleceğe güvenle bakması ancak ailenin asıl unsuru, çekirdeği olan kadının özgürleşmesi ile olur. Maalesef son yıllarda sayıları giderek artan kadın ve çocuk cinayetlerini ve tacizlerini buradan Edirne halkı adına bir kez daha kınadığımızı ve bunlara karşı olduğumuzu ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

kadinlarbelediyemeclisi1

DÖRDÜNCÜ KADIN MERKEZİ YAKINDA AÇILIYOR

Edirne'nin çağdaş, medeni ve sicili temiz olan bir kent olduğunu belirten Gürkan, şehrin bu özelliğinin korunarak ve daha da güçlenerek devam edeceğini sözlerine ekledi. Bunun sağlanmasında, kadın belediye meclis üyelerinin ve örgütlü tüm kadın sivil toplum kuruluşlarının mücadelelerinin önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Gürkan, "Edirne’de yapmaya çalıştığımız; kadının daha çok sosyal yaşamın içinde olması. Kadının evden çıkarak yaşamın her alanında etkin olması yönündeki mücadelemiz artarak devam edecek. Edirne’deki tüm kadınların şahsında kadın belediye meclisi üyelerimize saygılarımı sunuyorum; iyi ki varlar, iyi ki birlikte çalışıyoruz. 3 mahallemizde kadın merkezlerimizi açtık. Yakında 4'üncüsünü Çavuşbey Mahallesinde açacağız. Kadınlarımızdan isteğimiz; lütfen bizimle birlikte daha çok zaman geçirin, daha çok etkinliklerde yer alın, kadın ve çocuk hakları için daha çok mücadele saflarında yer alın. Sizlerle olmak bizleri güçlendiriyor, cesaret veriyor. Yanımızda olduğunuzu biliyoruz. Ama sadece bilmek değil, sizleri yanımızda da görmek istiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu Türkiye Cumhuriyeti kadınlar ve gençlerle payidar olacak." dedi.

Başkan Gürkan daha sonra 8 Şubat 1935’te yapılan genel seçimlerde TBMM'ye giren ve bundan 1 yıl sonra gerçekleştirilen ara seçimde milletvekili olan toplamda 18 kadın milletvekilinin fotoğraflarını belediye meclisinde yer alan kadın meclis üyeleri; Çiğdem Gegeoğlu, Melek Yürük, Nahide Demir, Sevdanur Kurban ve Ezgi Yetkiner'e hediye etti. Gürkan ayrıca, bundan sonraki yerel ve genel seçimlerde daha çok kadının meclislerde yer almasını temenni etti.

KADIN MECLİS ÜYELERİ TEK TEK SÖZ ALDI

Belediye Meclisinde AK Parti, CHP ve MHP'li kadın belediye meclis üyeleri tek tek söz aldı. 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıl dönümünde konuşan kadın belediye meclis üyeleri; kadınların yeterince siyasette ve yönetim kademelerinde yer alamadığını ifade ederek, Türkiye’deki gerçekleri rakamlarla ortaya koydular. Kadın meclis üyeleri istek ve taleplerini dile getirerek, TBMM, belediye meclislerinde ve il genel meclislerinde kadın sayısının nasıl arttırılacağı konusunda görüşlerini dile getirdiler.

ŞEHİT POLİS NEFİSE ÇETİN ÖZSOY'UN İSMİ SOKAĞA VERİLECEK

Temmuz Ayında hain terör örgütü tarafından şehit edilen Nefise Özsoy’un ismini evinin önünde bulunan sokağa verdiğini hatırlatan Gürkan, "Kızımızın ismini verirken, Şehit Polis Memuru Nefise Özsoy olarak vermiştik. Ailesi ile yaptığımız görüşmede kızlık soyadının da ilave edilmesini istediler." diyerek,  Nefise Çetin Özsoy olarak değiştirilmesini gündeme alınmasını istedi. Söz konusu madde oy birliği ile kabul edildi.

Gürkan, Şehit Polis Memuru Nefise Çetin Özsoy’un isminin 5 Aralık 2016 Salı günü, Esentepe Özar Market karşısında bulunan caddeye verileceğini belirterek, tüm meclis üyelerini davet etti.

EJH