Anıl ŞENYURT

Anıl ŞENYURT

BELEDİYELER NE YAPAR?

Kar yağdığında, caddelerde yürünmez. İş yerlerinin önünü su basar. Kaldırımlar buz tutar, evlerin giriş katları yüzme havuzu haline gelir. Sokaklarda yürüdüğünde hangi arabanın hangi yönde su sıçratacağı tesadüfi gelişir. Güneşli bir havada evin balkonunda oturup cumartesi kahvaltı keyfini yaparken, burnunu buram buram lağım kokuları sızlatır. Sokak hayvanları aç susuz ve avare bir şekilde gezer. Yayaların kaldırımlarda özellikle kar yağışlarında yürüyebilmesi ayrı bir meziyet ister. Bütün bunlar çok uzaklarda yaşanmıyor. Hani her konuşmamızın başında övgü ile bahsettiğimiz "biz Avrupa kentinde yaşıyoruz" diyoruz ya, işte bunların tamamı Serhat Şehrimiz Edirne'de yaşanıyor. Hani yıllar yıllar önce Osmanlıya başkentlik yapan güzelim Edirne'de. Metrekaresine dünyada Floransa'dan sonra en çok tarihi eser düşen Edirne'mizde yaşanıyor tüm bunlar.

Bir yandan övgü ile bahsediyoruz tarihi kentimize turist gelsin diye. Nitekim hem iç hem de dış turist sayısı özellikle son yıllarda artarak devam ediyor. Peki yukarıda saydığımız bu olumsuzluklar bu tarihi kentimize yakışıyor mu? Ben şahsen yakıştıramıyorum. Yollarımız giderek artan trafiğe karşın çok yetersiz durumda. Kaldırımlarımız da buna bağlı olarak artan Edirne nüfusuna cevap vermemekte. Sanki ülkede tuz kıtlığı yaşarcasına bir avuç dolusu dahi tuz bulamaz ve yine biriken kar yığınlarının temizlenmesi adına bir çalışma göremezsiniz. Hele ki  bir kar yağmaya görsün. Edirne'de işte o zaman kaldırımlarda yürümek gerçekten ayrı bir meziyet ister. Kaldırımlarda biriken kar yığınları yayalara yürüyecek alan bırakmamakta. Ana yollarda  giderek artan buzlanma da sürücülerin işini epey zorlaştırmakta. Peki bu kadar sorunu çözmek için, belediyeler ne yapar?

Açıkçası biz Edirne halkı olarak belediyemizden çok büyük hizmetler beklemiyoruz. Yayaların her saniye kayıp düşme riski yaşamadığı kaldırımlar, yanlarından araba geçerken kaçacak delik aramadıkları, yaya geçitlerinden geçerken adeta kar tepelerini aşmak zorunda kalmamalarını istiyoruz. Sokak hayvanlarının, kuşların açlıktan, susuzluktan ölmedikleri bir kış mevsimi geçirmek istiyoruz. Araba yollarının düzenli olarak tuzlandığı, yaya yollarının adeta gölete dönüşmediği bir kış mevsimi istiyoruz belediyemizden.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Anıl ŞENYURT Arşivi