'Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi'ni Tanıttı

'Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi'ni Tanıttı
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın göreve gelmesiyle birlikte, Kırkpınar’ı gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla kurulan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi’nin tanıtımı gerçekleştirildi. Devecihan...

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın göreve gelmesiyle birlikte, Kırkpınar’ı gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla kurulan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi’nin tanıtımı gerçekleştirildi.

 Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törende konuşan Edirne Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ender Bilar,  Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın göreve gelmesiyle kurulan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi’nin açılmasıyla, daha önce başlatılan sayısallaştırma çalışmalarının hız kazandığını söyledi.

Kırkpınar’la ilgili birçok bilgiye ulaştıklarını ifade eden Bilar, "Bir kişi Kırkpınar’la ilgili bilgi arama telaşına düştüğünde, hem aradığı bilgiyi hem de doğru bilgiyi bulmakta güçlük çekiyordu. Tüm kurum ve kuruluşlara bir yazı yazarak, proje ile ilgili bilgi verdik, bilgi toplamaya başladık. Kırkpınar’la ilgili 84 kitap kaynağına ulaşmış olduk.  Veri tabanına bunlara işledik. Dergileri, katalogları, broşürleri bu veri tabanında topladık. 452 tane basılı materyal tespit ettik.

1920’deki Kırkpınar’la ilgili gazeteler taranarak Edirne’ye getirildi ve bu gazeteleri de veri tabanında topladık. 2 bin 900 adet dergi, yaklaşık 4 bin adet haber bülteni var. Fotoğraf sayımız bugün itibariyle 39 bin 950'ye ulaştı ve her gün de yenileri eklenmeye devam ediyor. Video sayısı 275’e ulaştı.

Basılı, görsel, dijital bütün materyalleri bu veri tabanında yer alıyor. Kırkpınar’la ilgili tüm bilgiler İngilizce olarak yüklenmeye devam ediyor." dedi.

Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan Hafızağa Konağı için restorasyon izninin çıktığını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Konağı basit bir onarımla yenileyeceğiz.  Buraya yapılacak müzenin içerisinde bir Kırkpınar bölümü de olacak. Kırkpınar bizim en büyük gurur kaynaklarımızdan biri. 654. gerçekleştireceğimiz Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin bir öncekinden daha güzel olacağına inanıyorum. Biz nasıl en iyisini yapmak, en mükemmelini yapmak için yolla çıkmışsak, Kırkpınar’da da, Kırkpınar Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi’nde de en iyisi yapmak istedik. Bu sistemi en mükemmel hale getirmeyi istiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

bilgi ve dokümantasyon merkezi