Bircan, Ergene'deki Kirliliği Meclise Taşıdı

Bircan, Ergene'deki Kirliliği Meclise Taşıdı
CHP'li Bircan, Orman ve Su İşleri Bakanı ile Sağlık Bakanına, "Ergene'de yüzüp ve balık tuttunuz mu?" diye sordu.Bircan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde...

CHP'li Bircan, Orman ve Su İşleri Bakanı ile Sağlık Bakanına, "Ergene'de yüzüp ve balık tuttunuz mu?" diye sordu.

Bircan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:

"Ergene hükumet için çocuk oyuncağı ise 2002’den bugüne neden Ergene temizlenememiştir?

AKP hükumetince, Ergene'nin temizlenmesi için 2002’den bugüne ne kadar para harcanmıştır?

2014 ve 2015'te Orman ve Su İşleri Bakanı ve Sağlık Bakanı Ergene’de yüzmüş ve balık tutmuş mudur?

Derin deşarj yöntemine uzmanların getirdiği bu kadar çekinceye rağmen bu projeyi hayata geçirmeyi düşünmekte misiniz? Ergene nehir yatak suyu yok edilerek, ölü nehir tamamen yok olarak büyük bir doğa faciası yaratılmayacak mı? Derin deşarj projesinin maliyeti nedir? Projenin birden fazla bölümlere ayrılarak ihale edilmesinin sebebi birçok kişiye menfaat sağlayacak olması mıdır?

2002-2015 yılları arasında, yıllar itibari ile Ergene Nehri'nin kirlenmesine neden olan kaç sanayi tesisi tespit edilmiştir? Bu tesislerin kaç tanesine, ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? Bu tesislerden kapatılan veya hizmeti durdurulan var mıdır?

Ergene Nehri Uzunköprü su analizleri detaylı olarak nedir? Bu analizlerdeki ağır metallerin ovadaki tarım ürünlerine geçtiği inancı yaygın olup bölgede kanser vakalarının hızla arttığı ifade edilmektedir. Sorumlu bakan olarak bu konuyu inceletip kanıtlarıyla ortaya koyacak mısınız?"