Demirtaş Hakim Karşısına Çıktı

Demirtaş Hakim Karşısına Çıktı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaretten hakim karşısına çıktı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaretten hakim karşısına çıktı. Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya katıldı. Talep üzerine dava dosyası üst mahkemeye gönderildi.

SEGBİS aracılığıyla İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya katılan Demirtaş'ı çok sayıda avukat temsil etti. Duruşmada söz alan Selahattin Demirtaş, Ahmet Davutoğlu'nun şikayet etme hakkı olduğunu vurgulayarak, kendisinin de Anayasa ve kanunlar gereğince kendisini savunma hakkın olduğunu söyledi. Hakkındaki iddianamenin ciddiyetsiz bir şekilde hazırlandığını ifade eden Demirtaş, Anayasanın 83'üncü maddesinin 1. fıkrasında TBMM üyelerinin parlamentoda söyledikleri sözlerden dolayı sorumlu tutulmayacağının belirtildiğini söyledi. Yargılanmaktan korkmadıklarını belirten Demirtaş, "Benim durumumun buna uyup uymadığını tespit edilmeden yargılama yapılamaz. Milletten dolayı bu hak bana verilmiştir. Eğer bu hakkı tespit etmezseniz Anayasa'ya aykırı davranırsınız. Mahkeme, bilirkişi tayin ederek TBMM'den bu konuşmamı istemelidir." şeklinde konuştu.

Hakkında 80'e yakın duruşma olduğunu kaydeden Demirtaş, tutulduğu F tipi hücrete savunma hazırlamaya çalıştığın, üç gün içerisinde bir iddianameye savunma hazırlamasının mümkün olmadığını söyledi. Savunma haklarının ellerinden alındığını belirten Demirtaş, "Dosyaya bile bakmadan bizi yargının önüne attılar. Sizden sorumsuzluk araştırması yapmanızı bekliyorum. Hali hazırda şahsımda halkın iradesine yapılmış hakareti asla kabul etmiyorum. Sadece adalet istiyorum." dedi.

Söz alan Demirtaş'ın avukatı Ercan Kanar, hakimin kararından rücu etmesini talep ederek "Anayasaya göre bir milletvekili, ülkedeki herkesi temsil eder. Onlar adına konuşur." deyince hakim, "Milletin hakaret etme hakkı mı vardır?" dedi. Hakimin bu sözü üzerine Demirtaş, "Siz bu cümlenizle yargılamayı bitirdiniz, tarafsızlığınızı yitirdiniz." diyerek reddi hakim talebinde bulundu. Reddi hakim talebi üzerine dosyanın, bir üst mahkemeye gönderilmesine karar verildi.

İddianamede, Selahattin Demirtaş hakkında Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na alenen hakaret suçundan 3 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis talep ediliyor.

EJH