Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan: Engel Sadece Yüreklerde

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan: Engel Sadece Yüreklerde
Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan, yeryüzünde yaşayan her insanın potansiyel bir engelli olduğuna değinerek, "3 Aralık Dünya Engeliler Günü, tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının ‘tam ve diğer insanlara eşit ölçüde’ sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gündür." dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda "Engelli vatandaşlarımızda yeryüzünde yaşayan tüm insanlığın yararlandığını temel hak ve özgürlüklerden yararlanmalıdır. Engelli vatandaşlarımıza da günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için fırsatlar sunulmalı, onların da bu kentte, bu ülkede, bu dünyada özgürce yaşayabilmeleri sağlanmalıdır." dedi.

Edirne Belediyesi olarak 'Engelsiz Kent Edirne' sloganıyla yola çıktıklarını ifade eden Başkan Gürkan, "Edirne Belediyesi olarak biz; engelli vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmayı, onlarlar birlikte var alan engelleri aşmayı görev edindik. Bu amaçla çıktığımız yolda, engelli vatandaşlarımızı topluma kazandırmak, onların da bu kentte eşit, özgür ve büyük bir özgüvenle yaşayabilmelerini sağlamak adına birçok projeler ürettik." dedi.

ULAŞIMDAKİ ENGELLERİ KALDIRDIK

Engelli vatandaşların kentte özgürce seyahat edebilmeleri için toplu taşımada engellilere yönelik 2 adet minibüsü hizmete sunduklarını dile getiren Gürkan, "Haftanın her günü sabah saat 08:30'da çarşı istikametine akşam 17:30'da ise Özserhat ve Yeni Toki istikametine dönüş yapan, sadece engelli vatandaşlarımıza yönelik iki adet 2A ve 2B ETUS otobüsü hizmete sunarak, engelli vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve sosyalleşebilmelerini daha kolay hale getirdik." diye konuştu.

İşitme engellilerin Edirne Belediyesi'nin hizmetlerinden daha çok yararlanabilmeleri için belediye personeline işaret dili eğitim verildiğini ifade eden Gürkan şunları söyledi:

"Engelli Yaşam Merkezimizin çalışmalarına da hızla devam ediyoruz. Engelli vatandaşlarımızın bir araya gelebileceği, engelli çocuklarımız için oyun aletleriyle donatılmış büyük bir bahçesi olan bu merkezin içerisinde farklı çalışmalar yapabilecekleri atölyeler de mevcut olacak. Ayrıca görme engelli vatandaşlarımızın yürüyüş yapabileceği bir parkur da bulunacak. Yapımında sona yaklaştığımız Engelli Yaşam Merkezi ile de 'Engelsiz Bir Edirne' hayalimizin en önemli adımlarından birini atmış olacağız.

Dünyada çok tartışılan bir kavram var. 'Modern şehir çağdaş şehir nasıl olmalı?' diye. Elbette bunun çok farklı tanımları var. Bizce modern ve çağdaş bir şehir kavramı şudur; bir engelli vatandaş sabah tek başına evinden çıkıp şehre gidip tek başına tüm işlerini halledebiliyorsa ve yine tek başına evine dönebiliyorsa o şehir çağdaş ve modern bir şehir olmuştur. Bunun anlamı oradaki yöneticiler, bir engellinin o şehirde yaşaması için tüm engelleri kaldırmış demektir. Peki Edirne böyle bir şehir mi? Maalesef değil. Peki dünya da böyle bir şehir var mı? Maalesef yok. Ama mutlaka yapacağız. Çünkü hepimiz bir engelli adayıyız. Bir hastalık nedeniyle, bir kaza nedeniyle aniden engelli hale gelebiliriz. Bu sebeple engelleri ortadan kaldırmak, onlar için hayatı kolaylaştırmak adına projelerimize her geçen gün bir yenisini eklemek için durmadan çalışıyoruz. 'Engel Sadece Yüreklerde' sloganıyla çıktığımız bu yolda geriye kalan tüm engelleri hep birlikte aşacağımızı biliyoruz."