"Edirne'de En Az 25 30 Müze Olmalı"

"Edirne'de En Az 25 30 Müze Olmalı"
Edirne Kent Konseyi'ni ziyaret ederek Kent Belleği Müzesinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Edirne'de en az 25 30 müze olmalı." dedi.

Edirne Kent Konseyi'ni ziyaret ederek Kent Belleği Müzesinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Edirne'de en az 25 30 müze olmalı." dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; Edirne Kent Konseyi (EKK) Başkanı Ziya Gökerküçük, EKK Başkan Yardımcısı Nebahat Çavuş, EKK Mali Saymanı Arif Kuday, EKK Yürütme Kurulu Üyeleri Ayşe Dengiz ve Ahmet Ürer, EKK Kadın Meclisi Başkanı Şahide Ağaoğlu ile birlikte EKK binasında bir araya geldi. EKK'nin çalışmalarını yakından izlediğini ifade eden Gürkan, EKK Başkanı Ziya Gökerküçük'e EKK'de kullanılması için bilgisayar ve projeksiyon cihazı hediye etti.

Daha sonra Edirne Belediyesinin projeleri hakkında EKK üyelerini bilgilendiren Gürkan, kurulumu devam eden Kent Belleği Müzesi’ne kentin hafızasını taşımak istediklerini söyledi.

Bu müzede Edirne’nin tüm katmanlarının yer alacağını ifade eden Gürkan, "Bu müzeye Tunç çağından başlayarak, Edirne’nin sadece insan eliyle yapılmış olan unsurları değil; nehirleri, toprakları, doğasını koymak istedik. Tabii mekan sıkıntımız var. Her isteğimizi her istediğimiz büyüklükte koyamadık. Edirne’de ilk çağlardan başlayarak, Traklar, Odrisler, Doğum Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun tümünü kronolojik sırayla yer vermeye çalıştık. Edirne'nin öne çıkan unsurlarını da değerlendirdik; gastronomi, matbaa, Fatih Sultan Mehmet ve Cumhuriyet Döneminde yapılanlar gibi." diye konuştu.

"EDİRNE’DE EN AZ 25 30 MÜZE OLMALI"

Kent Belleği Müzesini anaç bir müze olacağını ifade eden Gürkan, "Edirne’de 6 adet resmi müze var, iki tane de müze gibi olan yer ver. Geçtiğimiz yıl Edirne’de müzeleri ziyaret eden kişi sayısı 650 bin. Kent Belleği Müzesinin açıktan sonra bu müzeden ayrı müzeler kurmak istiyorum. Göçü alıp bir göç müzesi, gastronomiyi alıp bir gastronomi müzesi oluşturmak gibi. Bir kentte turizm sayısını arttırmak istiyorsanız, destinasyon sayısını arttırmanız gerek.  Turistin gelip, gece kalması için bir neden bulması gerekiyor. Müze sayısının artması gerekiyor. En az 25-30 müze olmalı Edirne’de. Bizim gibi tarihi dokusu baskın olan kentlerde iki kent olmalı. Birincisinde tarihi dokuyu korunmalı, ikincisinde insanların konfor ihtiyaçlarına cevap verecek yeni kentler yaratılmalı. Yeni kentler, eski tarihi dokuyu da yok etmemeli." dedi.

Gürkan, ayrıca Tarihi Elektrik Fabrikasının bahçesinin bir kısmını da mezar taşları sergileme alanı olarak kullanılacağını söyledi.

EKK Başkanı Ziya Gökerküçük, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a, EKK'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

EJH