Edirne'de Milli Mücadele ve Lozan Müzesi Açıldı

Edirne'de Milli Mücadele ve Lozan Müzesi Açıldı
Edirne'de Milli Mücadele ve Lozan Müzesi törenle açıldı.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Senato ve Yönetim Kurulunun aldığı karar ile Kurtuluş Savaşı boyunca Trakya Bölgesinde sürdürülen Milli Mücadele'nin ve Lozan Barış Antlaşması'nın halka anlatılmasını sağlamak üzere kurulan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi'nin açılışı bugün yapıldı. Törene Vali Vekili Mustafa Ergül, Belediye Başkan Vekili Selçuk Çakır, TÜ Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan müzenin oluşturulmasında ve tarihi metinlerin yazılmasından sorumlu Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın Trakya’da verilen kurtuluş mücadelesini unutturmamak istediklerini belirterek bu döneme ait hatırların korunmasını amaçladıklarını belirtti. Bağışçı ailelere teşekkür eden Akın, şehrimize daha fazla müze kazandırmak istediklerinin altını çizdi. Müzede birçok arşiv niteliğindeki bilgi, belge ve eşyaların bulunduğunu ifade etti.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük yaptığı konuşmada bu müzenin Lozan Barış antlaşması ile kazanılan Karaağaç'ta kurulmasının önemine değinerek 1918-1922 yılları arasında Trakya bölgesinde yaşananları unutturmamak ve bu ruhu genç nesillere aktarmak için mücadele ettiklerini söyledi. Milli Mücadele ruhu açısından Anadolu ile Rumeli arasında bir fark olmadığını belirterek Trakya ve Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyelerinin mektuplarındaki özgürlük düşüncesinin bu müzede yansıtıldığını söyledi. Yörük, ellerinde bu döneme ait tarihi nitelikli objeler bulunanlara seslenerek Üniversite olarak bu eserlere talip olduklarını ve bu eserleri müzemizde en iyi şekilde koruyacaklarını da sözlerine ekledi.

Haberin foto galerisi için tıklayın

Vali Vekili Mustafa Ergül; kentlerin kimliği konumundaki müzelerin geleceğe miras olduğunu söyleyerek müzenin kurulmasında destek veren Trakya ve Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kurucusu dört ailenin temsilcilerine teşekkür etti. Müzenin açılışından sonra protokol müzeyi gezerek TÜ Rektörün Yörük'ten bilgi aldı.

Müzenin açılışından önce TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, müze ile ilgili olarak basın mensuplarına özel bir lansman toplantısı gerçekleştirdi. Rektörümüz burada basın mensuplarına müzeyi gezdirerek soruları cevapladı.

EdirneJetHaber Haber Merkezi