Edirneli Kadınlar, "Kadınlar Her Yerde" Dedi

Edirneli Kadınlar, "Kadınlar Her Yerde" Dedi
Edirne Belediyesi öncülüğünde tek çatı altında bir araya gelen Edirne kadın sivil toplum örgütleri, Saraçlar Caddesinde şiddete dur demek için koro halinde 'Kadınlar Vardır' şarkısını seslendirdiler.

Edirne Belediyesi öncülüğünde tek çatı altında bir araya gelen Edirne kadın sivil toplum örgütleri, Saraçlar Caddesinde şiddete dur demek için koro halinde 'Kadınlar Vardır' şarkısını seslendirdiler.

"EL ELE VERİNCE DAHA GÜÇLÜYÜZ"

Edirne Belediyesinin çağrısına cevap veren Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları, Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şubesi, Edirne Cemevi Kadın Kolları, Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, Edirne Sahne Meydan Tiyatro Topluluğu, Edirne Tüm Yerel-Sen Kadın Komisyonu, Ekame-Der, Halkevci Kadınlar, Kesk Kadın Komisyonu, Milliyetçi Hareket Partisi Kadın Kolları, T.Ü.Kadın Sorunları Uygulama Araştırma Merkezi, Türk Kadınlar Birliği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Üniversiteli Kadın Kollektifi üyeleri, tek çatı altında ‘Edirne Kadın Dayanışması’ olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Gününde "Bir olarak, biz olarak, tek ses olarak el ele verince daha güçlüyüz." dediler.

BAŞKAN GÜRKAN DA DESTEK VERDİ

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın da destek vererek, katılım sağladığı Edirne Kadın Dayanışması'nın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü etkinlikleri, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Atatürk Anıtı'nda saygı duruşu ve istiklal marşını okuyan kadınlar, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Saraçlar Caddesine kadar yürüdüler.

khy1

Edirneli kadınlar, "Erkek adalet değil, gerçek adalet", "Yaşasın kadın dayanışması, yaşasın özgürlük mücadelemiz", "Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürgeye son", "Kadınlar sokağa özgürleşmeye""Karanlığa karşı güneş ol""Kadın katliamı isyanımızdır""Kadına şiddete hayır!", "Ar değiliz, zar değiliz, mal değiliz, kadınız", "Kadınlar isyanda isyan her yerde", "Emeğime, bedenime dokunma, kadın varsa umut, umut varsa barış var""Kadına yapılan şiddet suçtur""Her sessiz kalınan şiddet bir gün sizi bulur""Şiddet kaderiniz değil, şiddete göz yummayın, sessiz kalmayın", "Kadına şiddet geleceği karartır", "Şiddet acizlik göstergesinin en üst sınırıdır", "Olmadı de, dur de, kadına şiddeti engelle", "Kadına şiddet için 155 - 183 - 156 arayın", "Sopaya uzanan elin, küfre dolanan dilin sahibi insan olamaz", "Biz yakamadığınız cadıların torunlarıyız", "Her kadın özgür doğar, özgür yaşamalı""Topla saçlarını Rapunzel, Deyyus merdivenleri kullansın!""Her gün binlerce kadın merdivenden düştüğünü söylüyor. Onlara inanıyor musunuz?""Kadına Şiddete hayır! Sevgi ve hoşgörüye evet", "Kadına değil şiddete el kaldırın", "Haklı şiddet yoktur" yazılı dövizleri taşıyarak, Saraçlar Caddesinde vatandaşların destek alkışları ile meydanda toplanarak, basın açıklaması yaptılar.

"YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI"

Edirneli sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Edirne Kadın Dayanışması çatısı altından yaptıkları ortak basın açıklamasında, kadın şiddetinde toplumun bilinçlenmesi gerektiğinin altı çizildi. Kadınlar açıklamada, "Kadınlara yönelik her türlü şiddet, tek tek bireylerin kendi çıkmazlarından, geriliklerinden kaynaklanmıyor. Bilakis, erkek egemen sistemin kendisi bu şiddeti yıllardır yeniden üretiyor.  Bugün hala her gün yaklaşık 5 kadın katlediliyor. Her yıl yüzlerce kadın babaları, kocaları, sevgilileri, en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülüyor. Yüzlerce kadın ve kız çocuğu tecavüze ve cinsel istismara maruz kalıyor. Yanı başımızdaki kadını korumaya çalıştığımız için, yemeği tuzsuz yaptığımız için, boşanmak istediğimiz için, aşklarına karşılık vermediğimiz için, barışmayı reddettiğimiz için, sadece kadın olduğumuz için, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğimiz farklı olduğu için şiddete maruz kalıyor, katlediliyoruz. Evimizde, kapımızın önünde, iş yerimizde, sokakta, mecliste,  kısacası yaşamın her alanında şiddetle yüz yüze geliyoruz. Kadın olmanın zor olduğu bir dünyada, bu hayat daha ne kadar zorlaştırılabilir? Sormak istiyoruz…" dediler.

Edirneli kadınlar, kadına karşı şiddetin önüne geçilebilmesi için devlet politikalarında uygulanacak caydırıcı tedbirler ve hukuki sürecin hızla işleyerek cezaların kadına karşı her türlü şiddetin önüne geçecek niteliklerde olmasının çok önemli olduğu ifade ederek, Kadına yönelik her türlü şiddet, kadınların temel özgürlüklerini, insan haklarını ve aynı zamanda yaşam, güvenlik, onur, bedensel ve cinsel özgürlük haklarını da ihlal ettiğini belirttiler. "Kadının güçlenmesi için, öncelikle kadının ailede ve toplumda birey olarak kabul edilmesi gerekir. Toplumda kadın-erkek eşitliği dikkate alınarak uygulanacak politikalarla ve hazırlanacak yasalarla cinsiyet eşitliği sağlandığı takdirde ancak mutlu toplum yaratmak mümkün olur." diyen Edirneli kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışması", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Şiddete sessiz kalma", "Suça alet olma" sloganları attılar.

khy2

"KADINLAR HER YERDE"

Basın açıklamasının ardından Edirne Kadın Dayanışması'na destek veren kadın sivil toplum örgütlerindeki kadın üyelerinden oluşan Edirne Kadın Dayanışması Korosu, Edirneli sanatçı Hande Erzen eşliğinde 'Kadınlar Vardır' şarkısını seslendirdiler.

Sözlerini Filiz Kerestecioğlu'nun yazdığı Sezen Aksu’nun seslendirmesiyle ülkemizde beğeni toplayarak, tüm kadınların ortak şarkısı haline gelen 'Kadınlar Vardır' şarkısı, Edirne Kadın Dayanışması Korosunun seslendirmesiyle de, Saraçlar Caddesindeki vatandaşların büyük beğenisini topladı. "Susmamız oturmamız, hep boyun eğmemiz, hayatı seyretmemiz, istendi bugüne dek, kadınlar vardır, kadınlar her yerde, suskunduk ve bekledik, yaşandı seyrettik, sonunda yeter dedik, bir daha susmayana dek, kadınlar vardır, kadınlar her yerde." diyerek kadına şiddete müzik eşliğinde dur diyen Edirneli Kadınlar, tek ses olarak güçlü olduklarını gösterdiler.

Etkinlikler, Edirne Sahne Meydan Tiyatro Topluluğu'nun, erkek şiddetine maruz kalan kadınların bir araya gelerek şiddetin önüne geçilebileceğini anlatan tiyatro gösterisi ile sona erdi. EJH

khy3