Edirne'nin Sivrisinek Sorunu Komşu Ülkelerle Beraber Çözüme Kavuşacak

Edirne'nin Sivrisinek Sorunu Komşu Ülkelerle Beraber Çözüme Kavuşacak
Edirne Belediye Başkanlığı kentte yaz aylarında artan sivrisineklerle mücadele etmek için Almanya'da 130 belediyenin ortaklaşa kurduğu Sivrisinekler ile Mücadele Vakfı (KABS) ile ortak proje hazırladı.Avrupa Birliği fonundan...

Edirne Belediye Başkanlığı kentte yaz aylarında artan sivrisineklerle mücadele etmek için Almanya'da 130 belediyenin ortaklaşa kurduğu Sivrisinekler ile Mücadele Vakfı (KABS) ile ortak proje hazırladı.

Avrupa Birliği fonundan yararlanılarak uygulanacak projede, doğaya ve canlılara zarar vermeyen ilaçlar kullanılarak Edirne, Yunanistan ve Bulgaristan'da bulunan yerleşim yerlerinde sivrisinek popülasyonları azaltılacak. Ortak hazırlanacak projenin tanıtım toplantısı Edirne Ticaret Odası konferans salonunda yapıldı. Toplantıya Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye başkanı CHP'li Recep Gürkan, Yunanistan ve Bulgaristan'dan bazı belediye başkanları, vali yardımcıları ile vakfın Alman Koordinatörü Dr. Norbert Becker katıldı.

Recep Gürkan, sivrisinek ile mücadelelerinin hiçbir kimyasal madde kullanılmadan tamamen doğal biyolojik bir mücadele olacağını ve çeltik üretiminin sivrisinek popülasyonunu arttırdığını belirten Gürkan sözlerine şöyle devam etti: "Sivrisinek bakımından Türkiye'nin en bereketli kentiyiz diyebiliriz. Yaz mevsiminde akşam 8-9 arası neredeyse dışarıda oturmak mümkün değil. Durum Yunanistan ve Bulgaristan'da da aynı. Mücadele ediyoruz ancak yetmiyor. Bu yüzden sivrisinekle biyolojik mücadele eden 130 belediyenin kurduğu Almanya'daki Sivrisinekle Mücadele Vakfı ile işbirliğine karar verdik. Sivrisinekle mücadelemizi Avrupa Birliği projesi kapsamında Yunanistan ve Bulgaristan ile ortak yürüteceğiz."

Sivrisineklerin suyu ve bataklığı çok sevdiğini anlatan Dr. Nobert Becker, Dünyada her 30 dakikada bir insanın sivrisinek ısırmasından dolayı hayatını kaybettiğini söyledi. "Sivrisinek bizim ortak düşmanımızdır. Dünyanın en tehlikeli organizmaları sivrisinektir. Sivrisinek mücadelesinde kimyasal yöntemler kullanmıyoruz. Dünyada 3 bin 528 çeşit sivrisinek var. Mücadele edeceğimiz alanda önceliğimiz bölgede hangi türün bulunduğunu belirlemek. Daha sonra biyolojik ilaçla mücadeleyi başlıyoruz. Elbette ki mücadelenin başladığı gün bu iş bitmiyor. Adım adım gidiyoruz ve duruma göre uzun da sürebiliyor. Orta Asya'dan ve Amerika, Japonya ülkelerinden tekerlek lastikleri arasından çok tehlikeli sivrisinek türleri Avrupa ülkelerine geliyor. Sivrisinekler tekerlek aralarına larva bırakmayı çok seviyorlar. Erkek sivrisineklerde sorun yok, en çok dişi olanlar tehlikeli." şeklinde konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM