Gaytancıoğlu, Kırkpınar'a Verilen Desteğin Yetersiz Olduğunu Söyledi

Gaytancıoğlu, Kırkpınar'a Verilen Desteğin Yetersiz Olduğunu Söyledi
Gaytancıoğlu, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine verilen desteğin yetersiz olduğunu söyledi.Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Bu yıl 654.sü düzenlenecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili yaptığı araştırmalar...

Gaytancıoğlu, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine verilen desteğin yetersiz olduğunu söyledi.

Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Bu yıl 654.sü düzenlenecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili yaptığı araştırmalar neticesinde verilen desteğin yetersiz olduğunu belirterek, “Gelecek Kırkpınarların daha iyi tanıtılması ve daha güzel geçmesi için üniversite, belediye ve bakanlığın çalışmalarına her türlü desteği vermemiz gerekiyor.” dedi.

Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu’nun tespit ve değerlendirmeleri şöyle:

"Bu yıl 654.sü düzenlenecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerini yaşamanın ve yaşatmanın haklı gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye’de güreş denildiğinde ilk akla gelen Kırkpınar Yağlı Güreşleri bir Edirne Efsanesi, Edirne’mizin ulusal ve uluslar arası tanıtımında önemli bir unsurdur. Yalnızca bir güreş sporu değil günümüze kadar ulaşmış bir kültürdür Kırkpınar. Günümüze kadar ulaşan bu kültürün topluma, gelecek nesillere aktarılması çok önemlidir. Bu noktada sorumluluk üstlenen tüm kurumlar ve bireyler gibi her şeyden önce bir Edirneli olarak üzerime düşen görevi fazlasıyla yerine getireceğimi belirtmek isterim. Milletvekilliği görevim boyunca da bu geleneği yaşatmak adına gerekli çabayı harcayacağım.

Son yıllarda Kırkpınar Güreşlerine katılan pehlivan sayısının artmasını önemli bir gelişme olduğunu özellikle belirtmek isterim. Bu sayıyı daha da arttırabilir, Kırkpınar’ı uluslar arası camiaya daha iyi tanıtabiliriz. Tabi ki bunun için maddi imkanları arttırmak çok önemlidir. 2014 yılında Başbakanlık Fonundan gelen 75.000 TL Kırkpınar Organizasyonu içi küçük bir bütçedir. Büyük oranda belediyenin finansmanı ile gerçekleşen Kırkpınar organizasyonunda Başbakanlığın katkısının arttırılması için gerekli çalışmalarda bulunacağız. 2010 yılında UNESCO İnsanlığın somut olmayan Kültürel Mirası listesine giren böyle bir değere devletin desteğini oldukça az buluyorum. Bu yıl belediye’nin sadece yaklaşık 200.000 TL pehlivanlara ödül vereceğini ve bu rakama yolluk ve tur ücretlerinin de dahil olmadığını düşünürsek başbakanlık fonundan gelen desteğin çok yetersiz olduğunu görmüş oluruz. Bunun yanında Kültür Etkinlikleri çevresinde yapılacak birçok organizasyon da var. Bu yüzden Milletvekili yeminimi ettiğim günün ertesi günü Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivinde araştırmaya başladığımız ilk konulardan biri Kırkpınar’a yapılan destekler oldu. Bu konuda önceki dönem milletvekillerimizin verdikleri soru önergelerini ve ilgili bakanlık tarafından verilen cevapları inceledim. Verilen destek tutarlarının önceki yıllarda da yetersiz olduğunu gördüm. Bu konuda önceki dönem milletvekillerimizin de katkı ve fikirleriyle verilen desteğin artması noktasında gerekli çalışmalarım hükümetin kurulmasının ardından başlayacaktır.

654, 655, 656… Gelecek Kırkpınarların daha iyi tanıtılması ve daha güzel geçmesi için üniversite, belediye ve bakanlığın çalışmalarına her türlü desteği vermemiz gerekiyor. Özellikle Kırkpınar’ın uluslar arası alanda bilinirliğinin artması için farklı ülkelerden sporcuların Kırkpınar’a olan ilgisini arttırmak hem Kırkpınar’a olan ilgiyi arttıracak hem de kültürel zenginlik sağlayacaktır. Hoşgörü içinde birlikte yaşamanın en önemli örneklerinden biri olan şehrimizin farklı ülkelerden güreşçilerin ve güreş severlerin buluştuğu bir dünya kenti olması çok önemlidir. Böylece hem şehrimiz, hem değerlerimiz, yöresel yemeklerimiz ve ürünlerimiz daha iyi tanıtılmış olacak, hem de gelen yerli ve yabancı turist sayısının artması şehrimizin ekonomisine çok büyük katkı sağlayacaktır.

Yüzyıllardır süren bu geleneği yaşatmak hepimizin her Edirnelinin görevi… Bu konuda her birimizin verdiği katkının çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.

Şehrimizin yaşamını böylesine etkileyen bu kültürün, bu günlere gelmesinde emeği geçen ve aramızdan ayrılan tüm güreşçilerimizi, belediye başkanlarımızı, Kırkpınar ağalarımızı rahmetle anıyor yaşayanlara ise teşekkürlerimi ve selamlarımı yolluyorum.

Organizasyonlara çeşitli şekilde katkı sunan kurumları, çalışanları, cazgırından davulcusuna ve hakemine kadar emeği geçen herkesi, Edirneli hemşehrilerimizi ve güreşleri izlemeye bir çok yerden gelen tüm güreş severleri de saygı ile selamlıyor, onlara da teşekkürlerimi sunuyorum.

Kuşkusuz Kırkpınar’ın bu günlere gelmesinde çok büyük katkıları olan yazılı ve görsel basına da bu katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Sözlerimi tamamlamadan önce 654. Kırkpınar’da güreşecek olan tüm pehlivanlarımıza başarılar diliyor, sesimizin ulaştığı herkese 654. Kırkpınar’da 'görüşmek üzere' diyorum."

gaytancıoğlu meclis konuşması

Kaynak: Cumhuriyet Halk Partisi