"Gerekirse Minibüsler İçin de Referandum Yaparız"

"Gerekirse Minibüsler İçin de Referandum Yaparız"
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, katıldığı canlı yayın programında birçok konuya değindi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Televizyonu'nda katıldığı canlı yayın programında birçok konuya değindi. Halktan gelen şikayetlerden en önemlileri arasında yer alanlardan birinin minibüsler olduğunu belirten Gürkan, "Edirne'de şu an 200 civarında minibüs var. Halk en çok tıkış tıkış yolculuk etmekten şikayetçi. Şikayetler minibüslerin geç gelmesi, şoförlerin kaba davranışları ve fiyatlar olarak devam ediyor. Ben bu konularda halka açıklama yaptığımda 'Siz ETUS'un başkanı mısınız? Biz sizi Edirne'nin başkanı olarak seçtik' gibisinden cevaplar alıyorum. Sonuçta o şoförler de Edirne halkından. Ben halkıma her şeyi şeffaf şekilde aktarmak istiyorum. Şimdi baktığımızda minibüslerin ruhsatlarında 26 oturarak ve 33 ayakta yolcu kapasitesine sahip olduğunu görüyoruz. Yani toplamda 59. Bu ruhsatları biz vermiyoruz. Ancak o minibüslere 59 kişi sığar mı hiç? Bir gün belediyenin önüne tüm basın mensubu arkadaşları toplayacağım, bir tane de minibüs çağıracağım. Tüm belediye çalışanlarını çıkartıp tek tek saya saya minibüse bindireceğim. Bakalım 59 kişi sığacak mı? Ruhsatta 59 yazıyor ancak o minibüslere o kadar kişi binmiyor aynı anda. Eğer vatandaşımız yine de ayakta yolculuk etmek istemiyorsa onun için de bir referanduma gideriz." ifadelerini kullandı.

Kararın halka ait olduğunu belirten Belediye Başkanı Gürkan, "Halkımızın ayakta gitmemesi için yapabileceğimiz tek şey minibüs sayısını arttırmak. Baktığımızda yolcuların %60 kadarını ayakta taşıyoruz. Bu da demek oluyor ki 200 civarında olan minibüs sayısını 600'lere çıkarmak. O zaman da Edirne trafiğinde 200 değil de 600 minibüs olacak. Bu sefer de örneğin siz Çarşı'dan Tıp Fakültesi'ne yarım saatte gidiyorsanız bir buçuk saatte gideceksiniz. Gördüğünüz gibi bu sefer de böyle sorunlar doğuyor." dedi.

Ayrıca dünyada hiçbir kentte ulaşımın sıfır soruna sahip olmadığını belirten Gürkan, "İstanbul'da 10, belki 10'dan fazla ulaşım yöntemi var. Minibüs, otobüs, deniz taksi, taksi, hafif raylı... Edirne'de ne var? Minibüs ve taksi. Ben seçim beyannameme Edirne'ye hafif raylı ulaşım getireceğimi de eklemişim. Açık söyleyeyim, o zaman hata yapmışım. Bu işin uzmanlarını çağırdım Edirne'ye. İlk soruları 'Nüfusunuz ne kadar?' oldu; dedim 150 - 200 bin. Sonra günlük ortalama ne kadar yolcu taşıyacağımızı sordular. Biz minibüsler ile günlük ortalama 60 bin yolcu taşıyoruz. Bu yüzden '60 bin' cevabını verdim. O zaman dediler ki, 'Olmaz. Günlük 350 bin kadar kişi taşımalısınız ki sistem kendini amorti etsin. Yani olay yapmakta değil. Yaparız ama işletemezsiniz. Yaparsak da iki seçenek var. Ya kendini amorti etmesi için gerekli parayı halktan alacaksınız, ya da belediye olarak siz sağlayacaksınız' Yani ben şöyle açıklayayım; biz bir vatandaştan 1 lira alacaksak 5 lira almamız gerekiyor. Bizim belediye olarak da bu bütçeyi harcamaya imkanımız yok." dedi.