"Halkın Vicdanında 'Hayır' Kazanmıştır"

"Halkın Vicdanında 'Hayır' Kazanmıştır"
CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, sandığa giderek demokratik haklarını kullanan Edirne'deki tüm vatandaşlara teşekkür ederek, "Edirne halkı Atasına ve Cumhuriyetine sahip çıkan bir tavır sergilemiştir." dedi.

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, sandığa giderek demokratik haklarını kullanan Edirne'deki tüm vatandaşlara teşekkür ederek, "Edirne halkı Atasına ve Cumhuriyetine sahip çıkan bir tavır sergilemiştir." dedi.

Pekcanlı, yaptığı açıklamada, referandumun şaibeli ve gayri meşru bir zeminde sonuçlandığını ifade ederek resmi olmayan sonuçlara göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Türkiye genelinde %51 'evet', %49 'hayır' sonucunun açıklandığını söyledi.

Yine resmi olmayan sonuçlara göre Edirne genelinde %70 civarında 'hayır' ve %30 civarında 'evet' oyu ile sonuçlanan referandum için Edirne halkına teşekkür eden Pekcanlı, "Edirne halkı Atasına ve Cumhuriyetine sahip çıkan bir tavır sergilemiştir. Her seçimde olduğu gibi bu referandumda da ilimizde sandığa giden ve tercihlerini yansıtarak demokratik haklarını kullanan tüm vatandaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz." dedi.

"HALKIN VİCDANINDA 'HAYIR' KAZANMIŞTIR"

Ülke genelinde alınan sonuçların, referandumda halkın vicdanında 'hayır'ın kazanmış olduğunu gösterdiğini ifade eden Pekcanlı açıklamasında, "Referandum sürecinde eşitliğe ve demokrasiye aykırı, devletin tüm baskı ve dayatmalarına rağmen ve yapılan tüm usulsüzlükler ortadayken alınan sonuç göstermektedir ki; halkın en az yüzde 50'si Anayasa değişikliğine 'hayır' demektedir. Uzlaşma metni olması gereken Anayasa bu şekliyle halkın büyük çoğunluğundan destek alamamış ve toplumsal uzlaşı sağlanamamıştır. Referandum tüm demokrasi kurallarımızın aksine, 'açık oy gizli sayım' ilkesi ile gerçekleştirilmiştir. Birçok ilde kolluk görevlileri ve kamu görevlileri vatandaşı açık oy kullanmaya zorlamış ve sayımların yapıldığı esnada ise seçmenleri, partili üye ve müşahitleri sandık başından uzaklaştırarak gizli sayım yapılmasını sağlamıştır. Ayrıca YSK'nin oyların sayımının başladığı esnada kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak mühürsüz pusula ve zarfların geçerli olduğu yönünde kararlar açıklamış ve referandumun meşruiyetine geri dönüşü imkansız bir şekilde gölge düşürmüştür. Bu seçim Türkiye Cumhuriyeti tarihinin kara sayfalarında yer bulacaktır. YSK güvenli ve eşitlik çerçevesinde davranmamış; asli görevi seçimlerin hukuki zeminde, eşit ve güvenli olmasını sağlamak olduğu halde bu görevine aykırı davranarak seçim sonuçlarının toplum vicdanında kabul edilmesini imkansız hale getirmiştir. YSK'nin hukuki olmayan, kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak gerçekleştirilen ve gayrimeşru bu seçimi iptal etmesi gerekmektedir. Mücadelemiz tüm ülke genelinde ve ilimizde hem hukuki hem de siyasi zeminde devam edecektir." ifadelerini kullandı.

EEJH