Her Şeyiyle 3. Edirne Kitap Fuarı

Her Şeyiyle 3. Edirne Kitap Fuarı
Edirne Belediye Başkanlığı'nın bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Edirne Kitap Fuarı, Edirneli kitapseverler tarafından büyük beğeni topladı. Düzenlenen kitap fuarı kapsamında okuyucuları ile buluşan yazarlar kendilerine...

Edirne Belediye Başkanlığı'nın bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Edirne Kitap Fuarı, Edirneli kitapseverler tarafından büyük beğeni topladı. Düzenlenen kitap fuarı kapsamında okuyucuları ile buluşan yazarlar kendilerine gösterilen ilgiden memnun kaldıklarını belirterek, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a ve emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Bu yıl kitap fuarını ülkemizin aydınlanma savaşında, aydınlanma devriminde çok önemli mücadeleler veren dünyaca ünlü, ülkemizin yetiştirdiği en büyük yazar ve aydınlardan biri olan Aziz Nesin'in 100. doğum yılına ithaf ettiklerini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kitap haline getirilen ve 4 bin adet basımı yapılan "Aziz Nesin'in Edirne Yazıları" adlı kitabı Edirneli kitapseverlere ilk gün ücretsiz olarak hediye etti.

her şeyiyle 3üncü kitap fuarı 1

Ayrıca, "Aziz Nesin 1915-2015 Fotoğraflarla 100 yıllık Özyaşam Öyküsü Sergisi"; Edirneli sanatçı Emine Kaynak Mazlum'un "Edirne'den Esintiler" adlı yağlı boya resim sergisi; Kültür Paylaşım Platformu ile işbirliği ile "Okuma Sağanakları" adlı sergi, fuar süresince büyük ilgi gördü.

Fuara 42 yayınevi katılırken, 10 bin 400 kitap sergilendi. 59 yazar okuyucusu ile buluşurken, 3 ayrı sergi düzenlendi. Katılım sayısına bakılacak olursa; 32 okul ile 3 bin 286 ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisi katılım sağladı. Öğrenciler dışında, 12 bin 750 katılımcı tespit edildi.

Fuarda yer alan yayınevleri şu şekildeydi: Çınar Yayınları, Mürekkep Basım, Can Yayınları, Yapı Kredi Yayınları, İletişim Yayınları, Versus-Aylak Kitap, Önel Yayıncılık, Hacettepe Yayınları, Ceren Yayınevi, İlgi Kültür Yayınları, Tekin Yayınevi, İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bizim Kitaplar, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, Gerekli Şeyler Yayınevi, Düşün-Nesin Yayıncılık, Penguen Yayınları, Mor Işık Yayınevi, Timaş Yayın Grubu, Bellek Yayınları, Epsilon Yayınevi, Kültür Ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları, Metis Yayınları, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Doğan Egmont, Doğan Yayın Grubu, Cumhuriyet Kitaplar, Remzi Kitapevi, Mavi Bulut Yayıncılık, Parafix Yayınevi, İskenderiye Yayınları, Martı Yayınları, BKY Yayınları, Çizmeli Kedi Yayınevi, Bilmar Yayınevi, E.F.E. Dünyası Yay. Dağ, National Geographic Kids, Pearson, Martı Çocuk.

ONUR KONUĞU İLKER BAŞBUĞ İDİ

Ülkemizin en önemli kalemleri, Edirne Kitap Fuarı süresince okuyucularının yoğun ilgisi ile karşılandı.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Fuarın ilk gününde, onur konuğu olan Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, açılış konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Başbuğ, "Edirne, sadece coğrafi olarak değil insanıyla, insan yapısıyla da Türkiye'nin batıya açılan kapısı. Yakın bölgede görev yaptım, Gelibolu'da. Edirne'ye sık sık geldik. Türkiye'nin bütün insanları gibi, Edirneliler sıcaktır, sevecendir. Bugün burada sizlerle olmaktan büyük mutluluk duydum. Kitap Fuarı’nın Edirne’de gençlerin kitaba olan ilgisini arttıracağına yürekten inanıyorum." dedi. Konuşmasının ardından kitaplarını imzalayan Başbuğ'a ilgi büyüktü.

ALİ KIRCA VE CANAN TAN AYNI GÜN FUARDAYDILAR

her şeyiyle 3üncü kitap fuarı 3

Gazeteci-yazar Ali Kırca ve yazar Canan Tan, Edirne Kitap Fuarı'nın ikinci gününde okuyucuları ile bir araya geldi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile kitap stantlarını gezerek, okuyucularla sohbet eden Kırca ve Tan, Edirnelilerin ilgisi karşısında memnun kaldıklarını belirttiler.

her şeyiyle 3üncü kitap fuarı 4

EDİZ HUN

Sinema oyuncusu ve eski milletvekili Ediz Hun, Çevremiz Geleceğimizdir, Yaşat ki Yaşayasın gibi kitapları özellikle çevreci okurlar tarafından büyük ilgi görürken, fuar ziyaretçileri kendisi ile hatıra fotoğrafı çektirebilmek için sıraya girdiler.

her şeyiyle 3üncü kitap fuarı 5

ATAOL BEHRAMOĞLU

Şair Ataol Behramoğlu, fuarın üçüncü gününde, okuyucularıyla tek tek ilgilenerek, şiir gibi bir güne imza attı. Onur Behramoğlu ile birlikte, "Yeniden Yaratılmanın Coşkusuyla Mektuplar" ve "Şiirin Hayatımızdaki Yeri" adlı söyleşilerinde, dinleyicilere edebiyat dolu dakikalar yaşattı.

her şeyiyle 3üncü kitap fuarı 6

HAFTA İÇLERİNDE ÖĞRENCİLER AKIN ETTİ

Edirne Kitap Fuarı’na, hafta içi, öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Bu yıl Edirne'nin ilçelerinde bulunan okullardaki öğrencilerde kitap fuarını ziyaret ettiler. Öğretmenleri eşliğinde otobüsle Edirne’ye gelen çevre ilçelerin öğrencileri, Edirne Kitap Fuarı'nda bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek, "Kitap sayfalarında okuyarak hayallerimize giren kahramanların yaratıcılarıyla tanışmak çok heyecan verici." dediler.

her şeyiyle 3üncü kitap fuarı 7

İPSALA KAYMAKAMINDAN KİTAP İÇİN HARÇLIK

Edirne'nin İpsala İlçesi Kaymakamı Eyyüp Özdemir, öğrenciler arasında kitap sevgisini ve okuma alışkanlığını kazanmalarını sağlamak amacı ile 308 öğrenciyi 3.Edirne Kitap fuarına gönderdi. İpsala Kaymakamlığı’nca, fuarın üç gününde 7 otobüs ve 14 görevli eşliğinde 308 öğrenci, kitap fuarının ziyaretçisi oldular. Kaymakam Özdemir, her öğrenciye kitap alabilmeleri içinde cep harçlığı vererek, fuarın unutulmaz detayları arasında yerini aldı.

EDİRNELİ YAZARLAR FUARDA BİR ARAYA GELDİ

Edirne'nin yetiştirdiği önemli kalemler, fuardaki stantlarda yerlerini alarak, okuyucuları ile buluştular. Özellikle Edirne Tarihi hakkında meraklı okuyucuların ilgisini gören Edirneli yazarlar, Edirne Belediyesi’nin bu yıl ki organizasyonunun daha da iyi olduğunu belirttiler. Edirneli Yazarlar; Ayhan Tunca, Güngör Mazlum, Mehmet Ağırgan, Özlem Ağırgan, Adnan Gündüz, Necdet Tezcan, Nilüfer Gökçe yaşadıkları kenti farklı bakış açıları ile araştırmacı kimlikleriyle kaleme aldıkları eserleriyle, okuyucuları ile bir araya geldiler.

KİTAP FUARININ EN KÜÇÜK YAZARI

Edirne 3. Kitap Fuarı'nın en küçük yazarı 13 yaşındaki Irmak Zümer Tolunay oldu. "Yalnızlık Üç Hece" adlı şiir kitabın yazarı olan Tolunay, gençleri kitapla buluşturan ve gençlerin kitap okuma alışkanlığı kazanmasına büyük bir hassasiyet gösteren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a teşekkür etti. Tolunay ayrıca, Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan ilk Türk kadın yazar olmak istediğini söyledi.

her şeyiyle 3üncü kitap fuarı 8

YAYINEVİ GÖREVLİLERİ, MERAKLI OKURLARIN SORULARINI YANITLADI

3.Edirne Kitap Fuarı’na katılım sağlayan yayınevleri görevlileri, kitaplar ve yazarlar hakkında bilgi almak isteyen ziyaretçilerle tek tek ilgilenerek, yardımcı oldular. Kitapların birçoğunun indirimli olarak sunan yayınevleri, Edirne Belediyesi'nin bu tür organizasyonlarla, kente, aslında görünenden daha çok fayda sağladığını belirttiler.

DOWN SENDROMLU PELİN, "BAŞARI ENGEL TANIMIYOR" DEDİ

Down sendromlu yazar ve İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nden Fahri Doktora Diploması'nı alan Pelin Atakan çocukluk ve gençlik dönemlerinde yaşadıklarını, gökyüzünden seçtiği bir yıldıza hayatını anlattığı, günlüklerini kitap haline getirmiş. 'Pelince Artık Yalnız Değilim' adlı kitabını okuyucularına imzalayan Dr.Pelin Atakan, "Her zaman söylenen şeyi tekrarlamak istiyorum. Başarı engel tanımıyor. Down Sendromlu olmak benim engelim değil. Bu benim ve ben bu Pelin’in de başarabileceğini göstermek istedim." dedi.

her şeyiyle 3üncü kitap fuarı 12

SÖYLEYİŞİLERE İLGİ BÜYÜKTÜ

3. Edirne Kitap Fuarı'nda, sadece yazarların okuyucusu ile buluşma yeri değil tam bir edebiyat yuvası oldu. 09-18 Ekim 2015 tarihleri arasında Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansaray’ı, Edirnelilerin uğrak yerleri arasına girerek, ziyaretçiler ilk adımlarından itibaren edebiyatla yoğruldular.

her şeyiyle 3üncü kitap fuarı 9

Şiir kitapları, çocuk kitapları ve masallar üzerine birçok ödüle layık görülen Türk şair ve yazar Hüseyin Yurttaş, “Çanakkale” başlıklı söyleşisi ile dinleyici ve okurları ile buluştu.

Türk yazar, müfessir ve yazılarıyla Antikapitalist Müslümanlar adıyla tanınan İslami-politik oluşumun teorik altyapısını geliştirip, bu harekete sahip çıkan Recep İhsan Eliaçık, "Kur'an'da İyilik, İman ve Nifak" başlıklı söyleyişisi ile de Edirne Kitap Fuarı'nın ilgi gören yazarları arasından yer aldı.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kitap Fuarının son gününde, yıllarını araştırmaya ve yazmaya vererek 40'tan fazla akademik niteliği yüksek, tarihi ve toplumsal konuları ele alan kitapları ile tanınan yazar Sadık Albayrak ve Türk sosyalist, yazar, düşünür, ekonomist, tarihçi, siyaset bilimci, teorisyen olarak bilinen Yalçın Küçük de okuyucuları ile buluştu. İki yazarın söyleyişisi ilgi gördü.

her şeyiyle 3üncü kitap fuarı 11

FUARA KATILAN DİĞER YAZARLAR

Kitap Fuarında ayrıca, Hakan Günday, Göktuğ Canbaba, Mehmet Güler, Sevim Ak, İsmail Saymaz, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Bahadır Yenişehirlioğlu, Dr. Ali Güntekin, Aytül Hançerler, Aydın Ilgaz, Nilgün Ilgaz, Halil Delice, Hamit Eteevrans, Perihan Yıllı, Cengiz Hortoğlu, Gülçin Akan, Süleyman Faruk Göncüoğlu, Serhat Yabancı, Ömer Sevinçgül, Onur Behramoğlu, Muhammet Güzel, Murat Atilla, Semih Bulgur, Osman Coşkun, Çetin İmer, Mikail Erdoğan, Nurşen Üçkan, Haluk Kayıcı, Ahmet Aziz Nesin, Aşkın Zengin Akkuş, Murat Çavga, Rıdvan Canım, Salih Altınok, Serhat Oktay, Uğur Alkan gibi ünlü yazarlarda okuyucuları ile buluştu.