İkinci Kadın Şoför Göreve Başladı

İkinci Kadın Şoför Göreve Başladı
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Sabancı Vakfı'nın önderliğinde, 11 pilot ilde hayata geçirilen Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme çalışmaları kapsamında toplu taşımada "Kadın Şoför" dönemini başlatan Edirne Belediyesi...

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Sabancı Vakfı'nın önderliğinde, 11 pilot ilde hayata geçirilen Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme çalışmaları kapsamında toplu taşımada "Kadın Şoför" dönemini başlatan Edirne Belediyesi bu konudaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

ETUS minibüslerinin ikinci kadın sürücüsü törenle işbaşı yaptı. Kadın sürücü Pelin Aslantaş’ı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Orduevi durağında çiçekle karşıladı. Aslantaş’ı kadınlar yalnız bırakmadı.

Edirne Belediyesi sağladığı teşvikler sonucunda geçen yıl Edirne’nin ilk kadın sürücüsü kent merkezinde minibüsle yolcu taşımaya başlamıştı. Sibel Pakarda adlı kadın sürücünün yanı sıra ETUS minibüsleri sürücüleri arasında ikinci bir kadın sürücü Pelin Aslantaş eklendi. Pelin Aslantaş 1993 yılından bu yana araç kullanıyor, evli ve bir çocuk annesi. Aslantaş, Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) tarihindeki ikinci kadın sürücü olarak dün düzenlenen törenle ilk seferine çıktı.

KADIN SÜRÜCÜLERE MUAFİYET

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaptığı açıklamada, belediye meclisinde aldıkları kararla kadın şoför çalıştıran toplu ulaşım araçlarından vergi, resim, harç, ruhsat gibi ücretleri almadıklarını söyledi. Aldıkları kararın özendirici olmasını istediklerini anlatan Gürkan, kadının evden dışarı çıkması gerektiğini vurguladı. Kadınla erkeğin her anlamda ve her sektörde eşit koşullarda yarışabilmesi gerektiğini dile getiren Gürkan Edirne Belediyesi olarak toplu taşıma araçlarında kadın sürücü olması halinde o araçlardan vergi, harç, ruhsat ücreti almayacaklarına değinerek, “Kadın sürücü sayımız arttıkça onların erkek meslektaşlarını daha nazik, daha kibar, daha ince insan haline getireceklerine inanıyorum. Onların doğasında var olan, nezaketini, zarafetini, asaletini diğer meslektaşlarına aşılayacaklarından eminim. Pelin’e başarılar diliyorum. Sibel zaten bu işi başarılı bir şekilde yapıyor. Biliyorsunuz biz Edirne Belediyesi olarak toplu taşıma araçlarında kadın sürücü olması halinde o araçlardan vergi, harç, ruhsat ücreti vesaire almayacağız. Bunun yaygınlaşmasını diliyoruz. Bu iki kardeşimizin, kızımızın tüm alanlarda tüm kadınlara örnek olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

“İNANDIM, BAŞARDIM”

Edirne'nin ikinci kadın minibüs sürücüsü 42 yaşındaki evli ve bir çocuk annesi Pelin Aslantaş da "Öncelikle Sayın Başkanıma, Ulaştırma Müdürüme, ETUS Başkanıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hep içimde kalan bir ukdeydi ve bu fırsatı bana verdikleri için teşekkür ediyorum. İlk defa kullanıyorum. Hiç bir zorluğu olduğunu düşünmüyorum. Gayet güzel. Daha saygılı olmalarını bekliyorum." diye konuştu.

İlk seferine dün çıkan Pelin Aslantaş’ı, ETUS minibüslerinin ilk kadın sürücüsü Sibel Pakarda da yalnız bırakmadı. Çok sayıda kadın, ikinci kadın sürücüye alkışlarla destek verdi. Belediye Başkanı Gürkan, ETUS Başkanı Giyik ve basın mensupları ilk seferin yolcuları oldu. Sorunsuz bir şekilde son durağa gelen kadın sürücünün dikkati ve direksiyon hakimiyeti takdir topladı. Direksiyondan inen Pelin Aslantaş'ı diğer kadın sürücüler tebrik etti.

Edirne Gündem Gazetesi