Kadınlar İl Genel Meclisi'nde

Kadınlar İl Genel Meclisi'nde
Edirne Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen kadın sivil toplum örgütlerinden oluşan Edirne Kadın Dayanışması, Edirne İl Genel Meclisi'ni ziyaret etti.

Edirne Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen kadın sivil toplum örgütlerinden oluşan Edirne Kadın Dayanışması, Edirne İl Genel Meclisi'ni ziyaret etti. Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne tarihinde ilk kez bu kadar kadını bir arada gördüğünü söyleyerek, şaşkınlığını gizlemedi.

12.toplantısının 3.birleşimini gerçekleştirmek üzere toplanan Edirne İl Genel Meclisi üyeleri, toplantı öncesi salona gelen Edirneli kadınları görünce, hem şaşırdıklarını hem de mutlu olduklarını belirtiler. Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, 5 Aralık Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 82. yıl dönümünde, Edirneli kadınları bir arada ve güçlü bir şekilde gördüğü için mutlu olduklarını ifade ederek, “Bugün gerçekten tarihi bir gün yaşıyoruz. Edirne Belediyesi öncülüğünde oluşturulan Edirne Kadın Dayanışması’nın içerisinde bulunan kadın sivil toplum örgütlerinin temsilcileri bizlerle birlikte. Tüm katılımcıları İl Genel Meclisi Üyeleri adına sevgi ve saygıyla selamlıyoruz” diyerek, 12.toplantısının 3.birleşimini açarak, gündemdeki konuları görüştüler.

"KADININ SEÇİLEBİLMESİ, KADININ DOĞRUDAN TERCİHİYLE İLGİLİDİR"

Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, dünyanın kadınların eli ile değişmekte olduğunu, dünyada kutlanan özel ve anlamlı günlere bakıldığında hepsinde kadınların verdiği mücadeleyi, çektiği acıları ve sonunda elde ettikleri başarıların görüleceğini söyledi. Geçmiş, kadının toplumsal, sosyal, ekonomik hayatta ve siyasette mutlaka yer almasının temel hedefleri arasında olduğunu belirterek, “Bugüne kadar alınan mesafeye baktığımızda oldukça geride kaldığımızı da görüyoruz. Kadın ekonomik ve sosyal anlamda var; ancak sorunlarıyla, açmazlarıyla var. Kadınlarımız siyasette ve diğer alanlarda hak ettikleri yerde değiller. Ancak kadınlarımızın özellikle yönetimde siyasette yer alabilmesi kadının doğrudan tercihiyle ilgilidir. Kadının kendi tercihi ile katılmadığı bir yönetim ve siyaset hareketinde öne çıkabilmesi, etkin olabilmesi mümkün değildir." dedi. Çalışma hayatı ile aile hayatını mutlu bir şekilde bütünleştirmiş kadınların bir ülkeyi aydınlık geleceğe taşıyacağına inandıklarını belirten Geçmiş, "Çünkü bizim medeniyetimiz kadınlarla hayat bulmuştur. Kadını yok sayan toplum, adını yok sayan bir toplumdur. Ne mutlu bir Atatürk yetiştirmiş Türk Kadınına; Ne Mutlu ona sahip olan Türk Ulusu’na” diyerek, İl Genel Meclisi üyeleri adına tüm kadınlara sevgi ve saygılarını iletti.

kadinlarilgenelmeclisinde1

"DURUM FECİ"

Edirne Kadın Dayanışması adına İl Genel Meclisi kürsüsünde konuşan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu, 23 Nisan çocukları gibi şen olduklarını esprili bir şekilde ifade ederek, üyelere koltuklarını bir günlükte olsa da kadınlara verdikleri için teşekkür etti. Gegeoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş’in kadınlar üzerine çok güzel sözler söylediğini ifade ederek, "Meclis Başkanım çok güzel sözler söyledi ama bizler artık bunları duymaktan çok yorulduk. Bunları duymak istemiyoruz. Gerçekleri konuşmak istiyoruz." dedi. TÜİK’in kadınlarla ilgili son yayınladığı verilere değinerek, 2015 yılında 550 milletvekilinden 81’inin kadın milletvekili olduğuna dikkat çeken Gegeoğlu, "1935 yılında 18 milletvekilimiz var ve oranımız dünyada ikinciyiz. Bugünkü oranımız ise, 145 ülke içerisinde maalesef yüz otuz ikinci. İşte 82 yılda gelebildiğimiz noktanın en ağır göstergesi. Dünya ikinciliğinden, dünya yüz otuz ikinciliğine düşmüşüz." dedi. İl Genel Meclisi, muhtar ve yerel yönetimlerde kadınlarla ilgili rakamsal değerleri de İl Genel Meclisi üyeleri ile paylaşan Gegeoğlu, "Durum çok feci. Edirne için söylemlere şöyle başlarız: Cumhuriyetin Kalesi, Kadınların Rahat Yaşadığı Kent, Huzurun Başkenti, Kadınların Özgür Kenti. Edirne’de kadınların çalışma oranı yüzde 44 bununla gurur duyuyoruz çünkü Türkiye ortalamasının çok üstündeyiz. Ama, yüzde 44’e kimse aldanmasın. Yönetim kademeleri dediğimiz zaman hemen o yüzde 44, yüzde 3’e, 5’e düşüyor. Yani bugün Türkiye’de bile kamu ve özel sektörde yöneticisi sayısı sadece yüzde 7.  Evet, bizim medeniyetimiz kadınlar üstüne kurulmuştur. Ama medeniyetin geldiği nokta da bu. Biraz düşünmek ve konuşmak lazım." dedi.

kadinlarilgenelmeclisinde2

"AMACIMIZ DİKKAT ÇEKMEK"

Edirne Belediye Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, 5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 82. Yıldönümünde Edirne İl Genel Meclisi’ne Edirne Kadın Dayanışması olarak gelmelerinin nedeninin öncelikli olarak 'biz varız' diyerek dikkat çekmek olduğunu ama en önemlisi de "Beyler bizim canımız yandı durun artık" demek istedikleri olduğunu belirtti.

"Edirne’de kadın sivil toplum örgütlerini artık tek tek değil, Edirne Kadın Dayanışması olarak bir arada ve daha güçlü olarak göreceksiniz." diyen Gegeoğlu, "Bundan sonra bizi tek tek avlayamayacaksınız. Çünkü bir aradayız. Daha güçlüyüz ve kadınların siyasette durumları içler acısı. Bu çığlığımızı duymanızı istiyoruz." dedi. Gegeoğlu konuşmasını, Edirne İl Genel Meclisi üyelerine şu soruyu sorarak noktaladı: "Yıl 2016 hiçbir kadının olmadığı bir mecliste çalışmak sizlere zül gelmiyor mu?"

EJH