Kadınlar Konuştu

Kadınlar Konuştu
Edirne Kent Konseyinin 'Son Çarşamba Toplantıları'nın kasım ayı konusu kadındı. Edirne Belediyesi Nikah Salonunda yapılan toplantıda değişik alanlardan kadınlar konuşarak kadın olmaktan kaynaklı sorunları anlattı.

Edirne Kent Konseyinin 'Son Çarşamba Toplantıları'nın kasım ayı konusu kadındı. Edirne Belediyesi Nikah Salonunda yapılan toplantıda değişik alanlardan kadınlar konuşarak kadın olmaktan kaynaklı sorunları anlattı. Kadın sorunları konusunda çözümler üreten sivil kurumlar ve resmi kurumlar da neler yaptıklarını anlatarak bu tür çalışmalarda birlikte olmaktan mutlu olduklarını açıkladılar.

Toplantının yöneticiliğini Edirne Kent Konseyi (EKK) Yürütme Kurulu Üyesi Sultan Fırtına yaptı. Toplantı salonunda kadına şiddeti anlatan iki eseri sergileme iznini veren Candan Yaraş'a teşekkür eden Fırtına, Adana Aladağ'da yurtta zor ve korumasız koşullarda kalan öğrencilerin yanmasına üzüldüklerini ve sorumluların derhal bulunarak cezalandırılmasını talep etti. Konuşmaya çıkan kadınlar da bu olayı kınayarak ve sorumlularının bulunmasını talep ederek konuşmalarını yaptılar.

Engelli kadın, ev kadını, kamuda çalışan kadın, üniversiteli kadın, emekli kadın, cumhuriyetçi kadın, engelli annesi kadın, emek pazarı çalışanı kadın, öğrenci kadın, gazeteci kadın, yönetici kadın, öğretim görevlisi kadın, el sanatları üreticisi kadınlar tek tek konuştu.

Bir kamu kurumunda çalışan engelli kadın; engelinin hayallerini engellemediğini ve bir anne olarak sevgiye inandığını, çocuğuna da sevgiyi aşıladığını söyledi. Bir başka engelli kadın ise evde şiddet yoksa da diğer aile bireyleri ve toplumda şiddet oldukça toplumsal şiddetin süreceğini, buna kadınlar olarak son verilmesi gerektiğini vurguladı. Engelli çocuk büyüten bir anne ise; engellilere acıma duygusu şile bakılmamasını vurguladı.

Bir ev kadını da örgütlü olduğu dernekte el sanatları ile üretime katıldığını ancak ürettiklerini pazarlamakta zorluk çektiklerini belirtti. Kamuda örgütlü sendika üyesi kadın ise; kadın ve insan olarak haklarını bildiğini ancak sistemden ve özellikle iktidardan kaynaklı sorunların çözümü için kadınların ortaklaşa mücadele etmelerinin zorunlu olduğunu belirtti. Bir başka ev kadını da sorunların ideolojik olduğunu ve iktidar ideolojisine uymayanların bir şekilde ortaklıklaşarak mücadele edilmesini önerdi.

ekkkadinlar1

Çocuk yaşındaki kadınların sorunlarını çözmek ve haklarını savunmak adına dernek kurduklarını belirten dernek yöneticisi bir başka kadın da her türlü ortaklaşmayı yaparak geleceğin kadınları olan kız çocuklarımıza da sahip çıkılmasını istedi.

Üniversiteli kadınlar olarak söz alan dernek sorumlusu; merkezi bir örgütlenme olduklarını ve yerelde de bu çalışmaları yaptıklarını söyledi. Kadınlar Birliği yetkilisi ise kadına şiddet ve kadın örgütlenmeleri konusunda yapılan merkezi ve yerel çalışmaları vurguladı. Cumhuriyetçi kadınlar yetkilisi de; cumhuriyet ve laikliği savunmada kadınların önemini vurguladı. Bir başka üniversite çalışanı kadın; kadınların eğitilmesini söyleyenlerin erkek eğitimini gözardı ettiğini, erkeklerin yaşam içinde ve yazılı görsel basın ile yanlış yönlendirildiğini ve erkek egemen kişi oldukları bilincinin desteklendiğini, bu nedenle şiddeti yapan erkeklerin eğitilmelerinin daha anlamlı olacağını vurguladı.

Emek pazarı çalışanı kadın ise belediyenin kendilerine kapalı mekan yapacağı sözü verdiğini ve bunu beklediklerini belirtti. Eşyalarını pazara taşırken Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) sürücülerinin kendilerine engel çıkardığını da belirten üretici kadın buna çare bulunmasını talep etti. Öğrenci kadınlar olarak örgütlendiklerini belirten kadın; ailede, okulda ve sokakta kadın duyarlılığı ile mücadele edilmesini ve kadınlar özgürleşmedikçe iktidar tarafından yapılan kadını gericileştirme ve eve hapsetme politikalarına karşı olunamayacağını söyledi.

Gazeteci kadınları temsilen konuşan kadın basın mensuplarından herkesin korktuğunu ancak haberlerinin de basında yer alması için yakın olduklarını söyledi. Kadın bir gazeteci olarak mesleğinden memnun olduğunu ve kadınların bu mesleği sevmesi ile daha iyi bir dünya olacağını çünkü kendilerinin yazdığı cümleler ile toplum kendine yön çizdiğini belirtti.

Yönetici kadın ise kadın mücadelesinde olan arkadaşların tek kaldığını, örgütlerin içinde de çoğalma olmadığını, örgüt deyince yöneticisinden üyesine birlikte aynı seviyeye gelmek gerektiğini vurguladı. Kentte oluşan Kadın Dayanışması sürecinde de örgütlerin üyelerini sürece, sokağa katamadığını belirten yönetici kadın; eşitliğin bedensel değil yasa önünde sağlanması için kadınların haklarını bilmeleri gerektiğini vurguladı.

Kadın sorunlarının çözümünde ve kadın mağduriyetlerinin giderilmesinde gönüllü görev yapan EKK Kadın Meclisi ve Edirne Barosu da yaptıklarını anlattı. Kadın dostu kentler ve kadınların üretime katılması konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Kadın Meclisi temsilcisi bazı konularda kentimizin olumlu olması yanında yönetim kademelerinde kadınların durumunda bir çok kentten geride olduğumuzu vurguladı.

BARO Kadın Komisyonu adına konuşan Arzu Çağatay; hukuki destek olarak kadınların eğitimlerine çalıştıklarını, kadınların uğradıkları mağduriyetlerde hukuki yardım yaptıklarını ve kadın aleyhine olan yasaların iyileştirilmesi konusunda çalışarak yasa değişiklikleri yapılmasını önerdiklerini belirtti. Törelerin hukukun uygulanması ile değiştirilebileceğini de sözlerine ekleyen Çağatay, kadınların daha öne çıkmalarını önerdi.

ekkkadinlar2

Halk Sağlığı adına konuşan hemşire Nuray Unayağyol; müdürlük olarak kentin her sokağında, mahallesinde, köylerde bile kadın sağlığı ve aile bütünlüğü hakkında eğitimler yaptıklarını sunu ile anlattı.

Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü adına katılan Nihan Ertan; kadın ve aile konusunda kentte çalışmalar yapan en aktif müdürlük olduklarını ve koordinasyonu sağladıkllarını belirtti. 2013 yılı sonrasında sivil örgütlerin ve müdürlüğünün yaptığı çalışmalar neticesinde kentte şiddet rakamlarının düştüğünü belirten Ertan; kendilerin yapılan balvuruların çoğunlukla göç ile kente gelen kadınlar olduğunu belirtti. Şiddet gören kadının 183 numaralı telefonu arayarak sessizce adresini vermesinin yeterli olduğunu ve gelip kendisini alarak gerekli yardımın yapılacağını belirten görevli bu konuda kentin sivil örgütleri ile çalışmaktan mutluluk duyacaklarını da belirtti.

Belediye adına toplantıya katılan Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu emek pazarı kadınlarının sorunları ile ilgileneceğini ve bu arkadaşların örgüt çatısı altında olmalarını istedi. Belediye olarak 153 numaralı hattın kadınların mağduriyetleri ve şiddet görmeleri durumunda arayacakları hat olduğunu belirtti. Ulaşım konusunda belediye meclisi kadınları olarak ETUS sürücülerinin eğitimi ve tek tip giysi ile görev yapmalarını istediklerini ancak anlayışların değiştirilmesinin zor olduğunu, kadınlar olarak bu konuda kendilerine destek verilmesini istedi. İl Genel meclisinde bugüne kadar bir tek kadının olmadığını vurgulayan kadın vekillikte veya diğer seçimli kurumlarda da kadınların azlığından yakındı. Bunun çaresinin ise ne istediğini bilen kadınların net olarak talepleri doğrultusunda mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantı sonunda söz alan üniversite öğrencisi kadın toplantı eleştirisi yaparak; yaptıklarını anlatan kadınların kadın olmaktan kaynaklı sorunlara değinmediklerini, yapılanı söylemenin anlamsız ve gereksiz olduğunu belirterek "Kadına şiddete hayır" veya "Erkek şiddetine hayır" türü sloganlar yerine "Şiddete Hayır" demenin zorunlu ve birleştirici olduğunu vurguladı.

EJH