Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!

Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!
Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşları yaşanması muhtemel olan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyararak, alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirdi.

Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları yazılı açıklamada; kış aylarına girilmesiyle birlikte kullanılan ısınma araçlarının bakımının ve temizliğinin yapılması gerektiğini bildirdi.

Vatandaşlardan, ısınma amacıyla kullanılan soba ve boruların sağlam olmasına özen gösterilmesini isteyen yetkililer, “Soba borularından bulunan deliklerden sızacak olan karbonmonoksit gazı zehirlenmelere sebep olabilir. Soba bacalarını iki ayda bir, borular ayda bir temizlenmeli, kaliteli yakacak kullanılmalı, yatmadan önce soba içine yakacak konulmamalı özellikle sobanın söndüğünden emin olunduktan sonra yatılmalıdır” dediler.

LODOS VE FIRTINA DA SOBA YAKMAYIN

Sobadan kaynaklanan korbonmonoksit zehirlenmelerini lodos ve fırtına gibi olumsuz hava sirkülâsyonunun da neden olduğunu ifade eden yetkililer, yaptıkları açıklamada şunlara yer verdiler;

"Sobaların altına ısıyı tabana geçirmeyen metal altlıklar kullanılmalı soba etrafında kolay yanıcı malzemeler konulmamalı, baca küllükleri kapağı muhakkak metal olmalıdır. Görüntüsü itibariyle kullanılan plastik baca kapakları kolay yanıcı olup yangın olayına sebep olduğundan dolayı kesinlikle kullanılmamalıdır. Bacaların çatı arasında kalan kısımları kontrol edilmeli çatlak veya delik varsa derhal tamir ettirilmelidir. Camdan çıkarılan boru bacalar çatı bitişiğinden 20 cm. uzakta ve metalden yapılmış aparatlar ile sabitlenmelidir.

Kalorifer bacaları üç ayda bir temizlenmeli, yakacak kalitesine önem verilmelidir. Kombi kullananlar kombi bakımlarını zamanında yaptırmalı ve kullanma talimatlarına uyulmalı yapılacak bütün işlemler ehli kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu işlemler zamanında yapılmalı daha sonra yaptırırız düşüncesi sizi ve sevdiklerinizi üzebilir. Keşke demek geriye bir şey getirmez. İtfaiye Müdürlüğü olarak sağlıklı ve güvenli bir kış geçirmenizi dileriz."