Mimar Sinan Ölümünün 429. Yılında Anılacak

Mimar Sinan Ölümünün 429. Yılında Anılacak
Mimar Koca Sinan, ölümünün 429. yılında Edirne’de düzenlenen çeşitli etkinliklerde anılacak.

Mimar Koca Sinan, ölümünün 429. yılında Edirne’de düzenlenen çeşitli etkinliklerde anılacak. Mimar Sinan’ın Dünyada ve Türkiye’de bulunan 99 eserini Edirne’de buluşacağını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Mimar Sinan, eserleri gibi dünya döndükçe durmaya devam edecek." dedi.

Mimar Koca Sinan’ın ölümünün 429. yılında anma günleri nedeniyle düzenlenecek etkinlikler Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Mimarlık Fakültesi, Edirne Kent Konseyi, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi, İnşaat Mühendisleri Edirne Temsilciliği, Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği (EFOD) ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliğinin katkılarıyla 6-9 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Etkinlikler ile ilgili TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliğinde basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da katıldı. Mimar Sinan Koca Sinan’ın Edirne'nin en anlamlı isimlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Gürkan, "Edirne’nin tacı Selimiye’nin ustası Mimar Sinan’ın günümüzde halen çok anlaşıldığını düşünmüyorum. Mağlova Kemeri gerçekten çok farklı bir yapı. Çok farklı bir çözüm. Taşlı Müsellim Su Yolu da Edirne’nin envanterinde yer alan en anlamlı eserlerden biri. Mağlova Kemeri’ne, Mimar Sinan eserlerinin yer alacağı ‘Şaheser Miniapark’ta da yer vereceğiz." diye konuştu.

Selimiye’nin sadece bir ibadethane olmadığını aynı zamanda bir sanat eseri olduğunu belirten Gürkan, "İnsan her gün beraber yaşadığı, iç içe yaşadığı gördüğü eserlerin hem toplumsal, hem kültürel anlamda değerini kavrayamıyor. O eserler aslında tüm dünyanındır. Benim Türk olarak, Dünya miras listesinde yer alan bir eserde ne kadar hakkım sorumluluğum varsa şehrimize gelen herkesin buradakilerden de o kadar sorumluluğu vardır." dedi.

MİMAR SİNAN ULUSLARARASI ARAŞTIRMA MERKEZİ

'Şaheser Miniapark'ın danışmanlığını Prof. Dr. Metin Sözen’in yaptığını belirten Gürkan, "Şaheser Miniapark’ta aynı zamanda Edirne Belediyesi Mimar Sinan Uluslararası Araştırma Merkezi de yer alacak. Burada Sinan ile ilgili belge, bilgi ve dokümantasyonlar bulunacak. Burası araştırmacılara açık bir yer olacak. Sinan aynı eserleri gibi dünya döndükçe durmaya devam edecek." şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı M.Emin Parlakçı da etkinlikler hakkında bilgi verdi. Mimar Sinan’ı 429. ölüm yılında anma etkinlikleri kapsamında fotoğraf yarışmasının düzenlendiğini anlatan Parlakçı, yarışmanın son katılım tarihinin 30 Mart Pazartesi olduğunu söyledi.  Etkinlikler kapsamında Mimar Sinan Su Yolları Gezisi, bisiklet turu ve fotoğraf sergisinin gerçekleştirileceğini belirten Parlakçı, Prof. Dr. Ünal Öziş, Doç Dr. Ahmet Yaraş, İnş. Müh. Ali Ulaş’ın katılımıyla da 7 Nisan 2017 Cuma günü T.Ü. Mimarlık Fakültesinde panel düzenleneceğini kaydetti.

EJH