81 İl İçin 3 Bakanlıktan Ortak Karar! Bundan Böyle Saat 01.00'den Sonra Yasak

81 İl İçin 3 Bakanlıktan Ortak Karar! Bundan Böyle Saat 01.00'den Sonra Yasak
"Gürültüsüz Türkiye" hedefiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ortak çalışarak çevresel gürültüyü kaynağında çözmek için...

"Gürültüsüz Türkiye" hedefiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ortak çalışarak çevresel gürültüyü kaynağında çözmek için "Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği" güncelledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'ndeki eğlence yerleriyle alakalı bazı hükümlerin Danıştay kararı ile iptal edilmesi sebebiyle yönetmeliğin uygulanmasında sıkıntılar yaşandığı ifade edildi. 'Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği' ile çevresel gürültünün kaynağında çözülebilmesi hedeflendi. Mevcut yönetmeliğin kaldırılarak bakanlık sorumluluklarında getirilecek hükümler konusunda yapılan görüşmeler sonucu söz konusu yönetmeliğin hazırlandığı kaydedildi. Yeni yönetmelik kapsamında '81 ile gürültü haritası', 'şehre özel gürültü yönetimi',  'tarihi yapılara gürültü kalkanı', 'açık hava etkinliklerine yüksek ses ayarı', 'şantiyelere zaman ayarı', 'açık hava etkinliklerine yüksek ses ayarı', 'gürültüye sürekli izleme sistemi', 'havai fişeğe izin şartı' konularında düzenlemeler yapıldığı belirtildi.

Bakanlığın açıklamasında yer alan ifadeleri şu şekilde:

"'Şehre özel gürültü yönetimi' kapsamında, insanların ve çevrenin her durumda korunabilmesi hem vatandaşın hem de sektörün gözetilebilmesi, özellikle turizm bölgeleri ile ülkemizin iç ve doğu kesimlerinde görülen farklılıklar göz önüne alınarak çevresel gürültünün yerelde duruma özel olarak yönetilebilmesine imkan veren düzenlemeye gidilmiştir. Müzik yayını yapan iş yerlerinin çalışma saatleriyle ilgili yaz ve kış dönemi, yörenin özellikleri, stratejik gürültü haritaları ve eylem planları dikkate alınarak İl Mahalli Çevre Kurulu kararı ile yeniden düzenlenebilecektir. Açık hava etkinliklerine yüksek ses ayarı kapsamında, gece arka plan ses seviyesinin daha düşük olmasından dolayı gürültünün daha fazla hissedilir olması sebebiyle; açık havada gerçekleştirilen etkinliklerin 10.00-01.00 saatleri arasında yapılması kararlaştırılmıştır. Müzik yayını yapan iş yerlerine, hazırlanan akustik raporlar doğrultusunda müzik yayın izni verilecek, akustik raporların aynı takvim yılı içinde 3 ihlali durumunda müzik yayın izni iptal edilecektir."

Bakanlık Tarafından Yayımlanan Duyuru Şöyle: