İstanbul'a Kar Yağacak! Sibirya Soğukları ve Kar İçin Tarih Verildi

İstanbul'a Kar Yağacak! Sibirya Soğukları ve Kar İçin Tarih Verildi
İklim Uzmanı Dr. Okan Bozyurt, Sibirya'dan gelecek soğuk havaların etkisiyle sıcaklıkların biteceği ifade etti. Okan Bozyurt, İstanbul için kar yağışı beklenen zamanı da açıkladı.Dr. Bozyurt, Aralık'ın kışın provası olacağını...

İklim Uzmanı Dr. Okan Bozyurt, Sibirya'dan gelecek soğuk havaların etkisiyle sıcaklıkların biteceği ifade etti. Okan Bozyurt, İstanbul için kar yağışı beklenen zamanı da açıkladı.

Dr. Bozyurt, Aralık'ın kışın provası olacağını dile getirdi.. İstanbul da karın yağacağı zamanda belli oldu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt sosyal medyadan yayınladığı videoda, gelecek günlerde ülkenin büyük bir bölümünün soğuk hava dalgasının etkisi altına girmesinin beklendiğini ifade etti. Bozyurt, “Kasımı geride bırakıyoruz. Ama havalar adeta yaz günlerini aratmayacak derecede güzelleşti. Gündüzleri sıcak, geceleri de bir o kadar soğuk. Buna halk arasında pastırma yazı ve ayazı deniyor. Yani gündüzü yaz, gece ayaz bu da etkili olan yüksek basınçtan kaynaklanıyor.

Çünkü senenin bu döneminde havadaki su buharı giderek azalıyor nem azaldığı için bulutsuz bir gökyüzü oluyor bu nedenle de gündüzleri oldukça güzel geceleri de oldukça soğuk geçiyor." şeklinde konuştu.

Pastırma Yazı Değişti

Bu yıl farklı olarak pastırma yazının tarihlerinin değiştiğini söyleyen Bozyurt,  "Bu sene pastırma yazı yaklaşık bir hafta öne alındı. Gelecek haftalarda yerini soğuk ve yağışlı günlere bırakılacak. Aslında bu hafta oldukça yağışlı ve soğuk havayı bekliyorduk ancak yüksek basınç izin vermiyor." dedi.

Sibirya'dan Gelen Soğuk ve Yağmurlu Sistem Geliyor

Kasımın 14-15'i gibi Sibirya dan yağışlı ve soğuk hava gelmesini beklediklerini belirten Dr. Bozyurt, şu ifadeleri kullandı:

“Sibirya’dan gelen bu soğuk ve yağmurlu sistem ülkede gerçekleşecek hava sıcaklıklarını mevsim normallerinin altına indirecek. Kuzey ve iç kesimlerde yaklaşık hava sıcaklığı 8 ile 10 derece arası inecek. Ama senenin ilk kar yağışları şehir merkezlerinde olacak.

14-24 Kasım tarihleri arasında yurdun kuzey ve iç kesimlerinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında olacak. İç kesimlerde özellikleri geceleri yer yer don olayları bekleneceğinden ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir."

28-29 Kasım tarihinde yeniden soğuk ve yağışlı hava beklendiğini söyleyen Bozyurt, asıl soğuk havalarsa Aralık ayının 10-15’i arasında ilk ciddi kış provası yapılacak. Aralık'ın 20’sinden sonra özellikle yılbaşından sonra ise 2022-2023 La nina kışı tam olarak etkisini yansıtmaya başlayacak ve ocak ayında da çok ciddi anlamda yoğun ve etkili kar yağışları bekliyoruz.

Kar yağışı en fazla Marmara bölgesinde etki gösterecek."