Prof. Dr. Açıkladı: Grip Vakaları Artacak

Prof. Dr. Açıkladı: Grip Vakaları Artacak
Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver Koronavirüs sürecinin başlarında azalan grip vakalarının bu yılın başından itibaren tekrar görülmeye başlandığı ve önümüzdeki günlerde de grip vakalarında artış gözlemleneceğine değinildi.Grip...

Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver Koronavirüs sürecinin başlarında azalan grip vakalarının bu yılın başından itibaren tekrar görülmeye başlandığı ve önümüzdeki günlerde de grip vakalarında artış gözlemleneceğine değinildi.

Grip Sezonu Başladı

Tanrıöver tarafından yapılan açıklamada, grip salgınının önüne geçmek ve gribi engellemek için aşılamanın önemine değinildi. Gripten korunmak için aşı olmanın ve aşılanmayı her yıl bir yaşam alışkanlığı haline getirmenin önem taşıdığına değinen Tanrıöver sözlerine:

"Kovid-19 pandemisi nedeniyle uygulanan maske ve mesafe önlemleriyle birlikte pandeminin başında grip vakalarında belirgin bir düşüş oldu, ancak bu yılın başında kuzey yarımkürede ve geçtiğimiz aylarda güney yarımkürede vakalarda yeniden bir artış gözlemlemeye başladık. Son birkaç haftadır da Kuzey Yarımküre’deki etkili olmaya başlayan bir grip sezonu görmekteyiz. COVID-19 pandemisi öncesi dönem ile kıyasladığımızda grip sezonunun daha erken ve daha hızlı başladığını, hatta bazı ülkelerde grip kaynaklı hastane ve yoğun bakım yatış oranlarının son on yıldaki aynı haftalarla kıyaslandığında en yüksek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde de grip vakalarının ve grip ilişkili hastaneye yatışların benzer şekilde artacağı öngörüsüyle, özellikle 65 yaş üstü ve risk grubundaki kişiler başta olmak üzere herkesin bir an önce gribe karşı aşılanması büyük önem taşıyor.

Özellikle risk faktörleri ve kronik hastalıkları olan kişilerde viral solunum yolu enfeksiyonları çok ağır tablolara ilerleyebilmektedir. Pandemi öncesinde yaptığımız bir çalışmada grip benzeri hastalık sebebiyle hastaneye yatan hastalarda eşlik eden en az bir kronik hastalığı olan hastaların hastanede yatış süresi, olmayanlara göre neredeyse iki kat daha fazla olmuştur. Aynı çalışmada 65 yaş üzeri hastaların yarısı yoğun bakım ünitesine yatırılmış, üçte birine solunum desteği yapılması gerekmiş ve dörtte biri de maalesef kaybedilmiştir." şeklinde devam etti.