Strep-A Türkiye'de de Görüldü! Strep-A Vakası Tespit Edilen 3 İl Hangisi?

Strep-A Türkiye'de de Görüldü! Strep-A Vakası Tespit Edilen 3 İl Hangisi?
İngiltere’de 10’dan fazla çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan Strep A, 3 kentte görüldü.İngiltere’de görülen Streptokok A bakterisinin ‘toksik’ olarak isimlendirilen formunun görüldüğü 3 ilimiz şu şekilde: İstanbul,...

İngiltere’de 10’dan fazla çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan Strep A, 3 kentte görüldü.

İngiltere’de görülen Streptokok A bakterisinin ‘toksik’ olarak isimlendirilen formunun görüldüğü 3 ilimiz şu şekilde: İstanbul, Ankara ve İzmir.

İstanbul’da bir çocuğun ise Strep A bakterisi sebebi ile menenjit olduğu, öte yandan Ankara’da bir çocuğun yoğun bakıma alındığı ifade edildi.

Strep A Bakterisi Nedir?

GAS kısaltması ile de tanınan Grup A streptokok, genellikle boğaz ve ciltte görülen bir bakteri türüdür. Grup A streptokok enfeksiyonları genellikle tonsilit olarak da isimlendirilen bademcik enfeksiyonu ve boğaz ağrısına sebep olur. Bu bakteri türü, kızıl olarak tanınan hastalığa, impetigo ve selülit gibi cilt enfeksiyonlarına sebep olabilir. Nadir durumlarda ise  bakteri, invaziv grup A streptokok hastalığı (iGAS) olarak tanınan ciddi, hayatı tehdit eden bir nejrotizan fasiit ve toksik şok sendromu tablolarına da neden olabilir. Bazı bireylerde A grubu streptokok enfeksiyonu böbreklere (glomerülonefrit olarak bilinir) ya da kalbe (romatizmal ateş olarak bilinen bir durum) zarar verebilecek ciddi komplikasyonlara sebebiyet verebilir. Streptokok A, beta olarak da bilinir.

A grubu streptokok bakterisi her insanda hastalığa yol açabilir, ancak en fazla risk altında olanlar şu şekilde sıralanmaktadır:

-15 yaşa kadar olan dönemdeki çocuklar

-65 yaş üstü bireyler

-Bağışıklık sistemi zayıf olanlar

-Kronik hastalığı bulunanlar

-Hijyen kurallarına dikkat etmeyenler

Strep A Belirtileri Nelerdir?

Beta enfeksiyon, özellikle çocuklarda bademcik iltihabı, yutma güçlüğü ve boğaz ağrısı yani tonsilit olarak bilinen durum; impetigo, selülit ve kızıl hastalığı denilen cilt hastalıkları ile toksik şok sendromu, akut romatizmal ateş, kalp romatizması, böbrek iltihapları ve zatürreye sebep olabilmektedir. Bu sebeple boğaz ağrısı olan çocuklarda mutlaka boğaz kültürü almak önemlidir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu virüs kaynaklıdır. İstirahat ve bol sıvı alımı önerisinde bulunur.