Nehir Kenarındaki 33 İşletme Yıkılıyor

Nehir Kenarındaki 33 İşletme Yıkılıyor
Edirne'de 33 işletmeye, su taşkınları gerekçesiyle yıkım yapılacağı tebligatı gönderildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Edirne 11. Bölge Müdürlüğü, taşkınların yaşandığı Meriç ve Tunca nehirlerinin kıyısında bulunan 33 işletmeye yıkım için tebligat gönderdi.

DSİ'nin, aralarında resmi kurumlara ait sosyal tesislerin ve Dönertaş Un Fabrikası gibi tarihi yapıların da yer aldığı 33 tesise yıkım için 15 Aralık tarihine kadar izin verdiği ortaya çıktı. Tebligata göre mal sahiplerinin yıkım yapmaması halinde DSİ tarafından yıkımı yapılacak olan binaların masrafları da işletme sahibinden tahsil edilecek. Ayrıca yıkım yapıldıktan sonra arazinin fotoğraflarının da DSİ'ye iletilmesi istendi.

Nehir kıyısında 3o yıldır işletme sahibi olan Yılmaz Söz, "Tebligat 4 gün önce elimize ulaştı. İşletmenin bu kadar kısa bir sürede boşaltılıp yıkılması imkansız. Bu kararın hukuka aykırı olduğunu düşünüyor, valimizden ve devlet büyüklerinden yardım bekliyoruz." dedi.

Bunun üzerine konuşan DSİ Edirne 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, "4373 nolu kanun gereği taşkın alanı olarak belirlenen alanlara yapı yapılamaz. Tespit ettiğimiz taşkın sahasında yapılan yapılar için tebligat hazırladık." ifadelerini kullandı.

İki köprü arasında Çınar Et Lokantası'nın sahibi olan Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Emin İnağ, "1958 tarihli karara dayanarak 15 Aralık Salı gününe kadar iki üç gün içinde yapıların yıkılması isteniyor. Birçok işyeri sahibinin eline mektuplar yeni geçti. Birkaç gün içinde kümes bile yıkılmaz." diyerek, devletin vatandaşını mağdur edemeyeceğini söyledi. "Devlet yıkıcı olamaz yapıcı olur." diyen İnağ, işletmelerin bir araya gelerek avukat aracılığıyla itiraz dilekçesi vereceklerini açıkladı.

"1958 YILINDAN BU YANA NEREDEYDİNİZ?"

Hudut Gazetesi'nin yaptığı röportajdan edindiğimiz bilgilere göre, iki köprü arasında Arzum Düğün Salonu ve Restaurantının işletmecisi Ruhan Gürgen de kendi tapulu malı olan iş yerine aynı kararın ulaştığını belirtti. Gürgen, "DSİ kendi sosyal tesisine bile aynı karardan göndermiş. Amaç nedir? 1958 yılındaki karardan bahsediliyor. 1976'dan beri buradayım, 1980 yılından beri tapulu olan yerime gelen evrakta belirtilen pafta, parsel numaraları dahi yanlış ve bana ait değil. 1958'ten beri neredeydiniz diye soruyorum. Esnaf olarak itirazlarımızı yapacağız. Öyle ha deyince bir mekan yıkılır mı?" diye sordu.