Norveçli Öğretmenler, Beykent'teki Eğitim Sistemini İnceledi

Norveçli Öğretmenler, Beykent'teki Eğitim Sistemini İnceledi
Avrupa Birliği Uluslararası Erasmus Projesi kapsamında, Norveç'in Trondheim şehrinden Edirne'ye gelen İngilizce branş öğretmenleri Maja Kvendseth ve Ingvild Kildal'ın Özel Edirne Beykent Okulları'nın sistemini incelemeye yönelik...

Avrupa Birliği Uluslararası Erasmus Projesi kapsamında, Norveç'in Trondheim şehrinden Edirne'ye gelen İngilizce branş öğretmenleri Maja Kvendseth ve Ingvild Kildal'ın Özel Edirne Beykent Okulları'nın sistemini incelemeye yönelik iki haftalık ziyareti sona erdi.

Okul müdürü Bahattin Erel, uygulanan projelerle Beykent Okulları'nın uluslararası platformlarda dikkat çektiğini ve Norveçli öğretmenlerin özellikle İngilizce eğitimi, dijital eğitim projesi, kültür ve iletişim konularını izlemek istediklerini belirtti.

Edirne Jet Haber ekibi olarak, Norveçli öğretmenlerden Maja Kvendseth ile yaptığımız röportajda Kvendseth, ilk kez Türkiye'ye geldiğini, Norveç'teki soğukların burada olmadığını ve havayı çok beğendiğini ifade etti. Dijital eğitim projesi ile ilgili yönelttiğimiz sorulara ise "Bizim okulumuzda her öğrencinin bir dizüstü bilgisayarı vardır. Bu bilgisayarlar önceden ücretsiz olarak veriliyordu, şimdi ise artık her öğrenci kendi satın alıyor." şeklinde konuştu. Ayrıca Beykent Okulları'nda olduğu gibi iPad kullanmamalarının nedeni ise, dizüstü bilgisayarda yazı yazmanın daha kolay olması.

norveçli öğretmenler beykentteki eğitim sistemini inceledi 1

"Norveç'in eğitim sistemi mi daha iyi, yoksa Türkiye'nin mi?"

Maja Kvendseth'e yöneltilen bu soru karşısında cevabı şu şekilde oldu: "Bunun cevabını vermek çok zor. Norveç'te eğitime 6 yaşında başlanıyor ve 13 yıl eğitim var. Türkiye'de ise eğitim 12 yıl sürüyormuş."

Norveç'teki Byasen Videregaende Lisesi'nde öğretmen olan Maja Kvendseth, kendi okullarında Norveç dili ve İngilizce'nin zorunlu dersler olduğunu; İspanyolca, Almanca ve Fransızca'nın da seçmeli dersler olduğunu ve en az birinin seçilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Edirne Beykent Okulları'nda ise Almanca ve İngilizce yabancı dilleri veriliyor.

norveçli öğretmenler beykentteki eğitim sistemini inceledi 2

Maja Kvendseth'in cümleleri şöyle oldu: "Burada okulu ve sınıfları beğendim. Norveç'teki okulumuzda tüm sınıfların duvarları camdan. Türkiye'de ise durum böyle değil. Bu yüzden Türkiye'de derslerde daha yüksek konsantrasyon olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Norveç'teki öğrenciler biraz utangaç. Türkiye'de ise görüyorum ki öğrenciler derse daha aktif katılıyor ve ellerini kaldırarak derse dahil oluyorlar. Ayrıca Edirne Beykent Okulları'ndaki öğrencilerin İngilizce sözcük ve gramer bilgisi, Norveç'teki öğrencilerimizden gerçekten daha iyi seviyede."

Eğitim dışında sorduğumuz "Edirne'de nereleri gördünüz?" sorusuna ise Kvendseth'in cevabı "Selimiye'yi, Lozan Anıtı'nı ve Şükrüpaşa Anıtı'nı gezdim. Hepsini çok beğendim, özellikle de Selimiye'yi." şeklinde oldu.

Kendisine tatil konusunda Türkiye'nin tercih edilip edilmediğini, ne kadar tercih edildiğini konu alan sorular sorduğumuzda bize, "Norveç'teki insanlar, Türkiye'yi çok iyi biliyor ve tatillerde Türkiye'ye gelmeyi seviyorlar. Özellikle de kız öğrenciler ve Antalya. Norveç'te yazlar burası kadar sıcak olmadığından, Türkiye tatil için çok tercih ediliyor. Ayrıca bizim okulumuzda da Türkiye'den gelen pek çok ailesi Türk, kendisi Norveç doğumlu öğrenci var." şeklinde cevap verdi.

Türkiye ziyaretinde Edirne'nin seçilmesinin sebebi ise "Edirne sınırda bir şehir. Yunanistan'dan ve Bulgaristan'dan gelebilecek insanların da kültürlerini yansıtabileceği için Edirne seçildi." cümleleriyle anlatıldı.

norveçli öğretmenler beykentteki eğitim sistemini inceledi 3