"Orman Varsa Su da Var!"

"Orman Varsa Su da Var!"
TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü'nü Edirne'de hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutladıklarını kaydetti.

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü'nü Edirne'de hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutladıklarını kaydetti.

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, TEMA Vakfının bu yıl 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü’nü 'Ormanlar ve Su' temasıyla kutladığını ifade ederek, Edirne TEMA Vakfı Gönüllülerinin bu kapsamda fidan dikimi ve bakımı, tohum ekimi, yerel su varlıklarının korunması konusunda farkındalık yaratmak amacıyla; Bahçeşehir Okullarında, Yüksel Yeşil İlkokulunda, 75. Yıl İlkokulunda, Özel Badem Çocuk Akademisinde, Plevne İlkokulunda, İsmail Güner Ortaokulunda, Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesinde ve Uzunköprü Kırkkavak Köyünde çeşitli etkinliklerde bulunduğunu açıkladı. 

Edirne TEMA Vakfı İl Temsilciliği olarak farklı etkinlikler gerçekleştirerek yaşamın temel kaynağı su ile orman ekosistemlerinin etkileşiminin önemini vurguladıklarını belirten Çoğal, "Orman Haftasında öğrencilerimize ve gençlerimize ormanın, yeşilin ve doğanın ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Doğaya ve yeşile kıymet vermek için Fidan dikerek işe başlıyoruz." dedi.

Ormanın ağaçlar, hava, su, toprak ve diğer otsu ve odunsu bitkiler, mikroorganizma ve hayvanlarıyla kendine özgü bir ekolojik sistem olduğunu belirten Çoğal, "Ormanlar sağladıkları ekonomik, ekolojik ve sosyal yararlar bakımından toplumların gelişmesinde, kalkınmasında, refahında ve sağlığında en büyük katkıyı sağlayan stratejik öneme sahip doğal kaynaklarımızdan biridir. Hele günümüzde karşılaştığımız en büyük çevre felaketlerinden biri olan küresel ısınma ve bunun sonucu oluşan iklim değişiklikleri ve kuraklık olguları ormanların önemini daha da artırmaktadır." dedi.

"ERİŞİLEBİLİR TATLI SULARIN YÜZDE 75'İ ORMANLARDAN GELİYOR"

Dünya Ormancılık Haftası kapsamında konuşan TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, orman varlıklarının öneminin altını çizdi. Çoğal, "Ormanlar tüm canlılara hiçbir karşılık beklemeden hizmetler sunuyor. Tarımsal, evsel, kentsel, endüstriyel ve çevresel amaçlı kullanılan erişilebilir tatlı suların yaklaşık yüzde 75’i ormanlardan beslenen su havzalarından sağlanıyor. Ormanlar ekolojik işlevlerinin yanı sıra dünyada 1.6 milyar insanın geçimi için de önem arz ediyor. Ancak maalesef iklim değişikliği, orman yangınları ve ormansızlaşma gibi baskılar orman ekosistemlerini tahrip ediyor. Bu bakımdan ormanların korunması konusunda daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerekiyor." dedi.

"TÜRKİYE'DE DOĞA HAKLARININ GÖZETİLMESİ GEREKİYOR

Dünya Su Günü kapsamında bilgiler veren Çoğal, "Ülkemizde suya ilişkin 40’tan fazla yasal düzenleme var. Yasal düzenlemelerin bir su yasası ile tek bir çatı altında toplanması gerekiyor. Türkiye’deki su varlığının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için adım atılması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’de üstün ekosistem yararını koruyacak nitelikteki bir su yasası çıkarılmasının önemine bir kez daha dikkat çekiyoruz. Öte yandan orman alanları için de gereken hassasiyetin gösterilmesini, doğa haklarının gözetilmesini istiyoruz." dedi.

Edirne Orman İşletme Müdürlüğü'nün Uzunköprü Kırkkavak Köyü Bal Ormanında ve Süleyman Demirel Fen Lisesinde düzenlediği fidan dikim etkinliğine TEMA okulları olarak katıldıklarını belirten Çoğal; etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Edirne Orman İşletme Müdürü Önder Terzi'ye, Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız'a, Müdür Yardımcısı Nebi Yaşar'a, Şube Müdür V. Ahmet Kara'ya, Orman Mühendisi Kamil Elitez'e, Kırkkavak Köyü Muhtarına ve Süleyman Demirel Fen Lisesi Müdürü Kayahan Çelik'e teşekkür etti.

Çoğal; Orman Haftası Etkinlikleri kapsamında kendilerini okullarına davet eden Bahçeşehir Okulları Müdürü Mahmut Boztürk'e ve öğretmenlerine, Uzunköprü Kavacık Ortaokuluna, Badem Çocuk Evi Akademisine, Plevne İlkokuluna, İsmail Güner Ortaokuluna, Yüksel Yeşil İlkokuluna, 75. Yıl İlkokuluna, Trakya Üniversitesi Genç Tema'ya, Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencilerine, etkinliğe katılan tüm öğretmen, öğrenci ve velilere; çevreye olan duyarlı yaklaşımlarından dolayı teşekkür etti.

EJH