Recep Gürkan: Göle Dönen Mahalleler Tarih Olacak

Recep Gürkan: Göle Dönen Mahalleler Tarih Olacak
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yağmur suyu toplama kanalı projesiyle göle dönen mahallelerin tarih olacağını söyledi.

Sabah saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış nedeniyle yağmur suyu toplama kanalı olmayan ya da yetersiz kalan bir çok mahallenin sular altında kaldığını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Maalesef yaşanan ve yılladır çözüme kavuşmayan alt yapı sorunlarımız var. Edirne halkı bunu hakketmiyor. Hayata geçirmeyi planladığımız 4 projeden biri olan yağmur suyu toplama kanalıyla Edirne’de göle dönen mahalleler tarih olacak." dedi.

Aşırı yağış nedeniyle birçok mahallede ve sokakta yağmur sularının biriktiğini ifade eden Gürkan, "Kocasinan Mahallesi, Dr.Sadık Ahmet Caddesi, E-5 Karayolu Kipa mevkii, Şükrüpaşa Mahallesi İlhami Ertem Caddesi, Saraçhane, Hükümet Caddesi ve Babademirtaş Mahallelerinde yağmur suyu toplama kanalı yetersiz veya hiç yok ya da kanalizasyonlarla birleşik olduğu için işlevini kaybetmiş." diye konuştu.

Her yağışta yaşanan sorunların sabah saatlerinden etkili olan sağanak yağışta da yaşandığını ifade eden Gürkan, "Biriken sular nedeniyle araçlarıyla trafikte ilerlemekte güçlük çeken ve karşıdan karşıya geçmekte zorlanan vatandaşlarımız sosyal medyadan tepkilerini dile getirmişler. Haklılar, çünkü çağdaş, modern, demokratik Edirne halkı her yağmur yağdığında bu sorunları yaşamamalı." dedi.

Gürkan, "Seçim çalışmaları sırasında Edirnelilere sorduk. ‘En büyük sorununuz nedir’ diye; Edirne halkı ‘altyapı’ dedi. Sürekli patlayan, kesintilere sebep olan eskimiş içme suyu şebekesi ile her yağmurda halkı mağdur eden kanalizasyon şebekesi ve yağmur suyu toplama kanalları; kısacası, bugün ömrünü tamamlamış alt yapı Çağdaş Edirne’nin önündeki en büyük engel haline gelmişti. Alt yapı problemini ortadan kaldırarak gelecek nesillere daha yaşanabilir, daha sağlıklı bir kent bırakmak adına göreve geldiğimiz ilk günden itibaren çalışmalarımıza başladık. Teknik bilgisi oldukça güçlü olan bir ekiple, uzun uğraşlar sonucunda hazırladığımız 4 proje tamamlandı." diye konuştu.

10 Ocak 2016 Pazar günü 'İçme Suyu Şebekesi, Kanalizasyon, Yağmur Suyu Toplama Kanalı, Atık Su Arıtma Tesisi projelerini sokaklarımızı bir defa kazarak, hepsini aynı anda mı hayata geçirelim?' sorusunu sorarak, Edirne halkına 'Evet' veya 'Hayır' seçeneklerini sunacaklarını ifade eden Gürkan, "Hayata geçireceğimiz yağmur suyu toplama kanalıyla mevcut 29.952 metre yağmur suyu toplama hattına ilave olarak 29.022 metre yeni hat döşenecek ve ayrıca mevcut yağmur suyu toplama hattını kanalizasyondan ayırarak oluşturacağımız yeni alt yapı projesi ile çağdaş Edirne'nin en büyük eksiklerinden birini daha gidermiş olacağız. Bu proje ile özellikle yoğun yağış yaşanan dönemler dışında da düşük kotlu mahallelerimizde yaşanan sorunları en az düzeye, hatta sıfır düzeyine indirmek istiyoruz." dedi.

Öte yandan mevcut kanalizasyon ve yağmur suyu toplama kanalları birçok noktada birleşmiş olduğundan dolayı yağışlarda taştığını ve çevreye kötü kokular yaydığını ifade eden Gürkan, "Hayata geçireceğimiz yeni proje ile her iki hattı birbirinden bağımsız hale getireceğiz. Mevcut 600 bin metre kanalizasyon şebekesinin kullanılabilir durumdaki 51 bin 842 metresinin üzerine 467 bin 791 metre hat ilavesi yaparak sağlıklı ve ihtiyaçlara cevap veren bir alt yapı kurmak istiyoruz." diyerek sözlerine son verdi.