Recep Gürkan: Uğrunda Öleceğimiz Bir Yolda İlerliyoruz

Recep Gürkan: Uğrunda Öleceğimiz Bir Yolda İlerliyoruz
3 Aralık Dünya Engeliler Gününde engelli vatandaşlarla bir araya gelen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Engelsiz Kent Edirne hedefiyle yola çıktık. Karınca misali; biz bu hedefe varamasak bile uğrunda öleceğimiz bir yolda ilerliyoruz." dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle ETSO Konferans Salonunda engellilere yönelik farkındalığı arttırmak adına kutlama programı düzenlendi. Düzenlenen törene Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, engelli dernekleri, engelli vatandaşlar ve aileler katıldı.

Engelli vatandaşlar adına bir konuşma yapan Trakya Roman Engelliler ve Dayanışma Derneği (TROYDEM) Genel Sekreteri Gizem Arı, "Ben engelli değilim. Yakın çevremde engelli birey yok. Düşüncesini zihnimizden tamamen çıkarmalıyız. Eğer bir yöneticiysek, engelli bir bireyle çalışacaksak, neler yapabilip, neler yapamayacağını açık bir biçimde konuşmak, daha da yeterli olmuyorsa doküman ve çeşitli kurumlardan bilgi almak, senin için ne yapabilirizden ziyade, çalışmalarımızda senden hangi alanlarda faydalanabiliriz onu sormalıyız. Eğer bir eğitimci isek, çocuğun engelinin türüne ve özelliklerine yönelik bilgi edinerek, koşulsuz kabul ettiğimizi hissettirerek, olanaklarımız ölçüsünde ona uygun eğitim ortamını oluşturmalıyız. Engelli bireyleri belli meslek kalıpları içine koymamalıyız. Unutmayın ki engellilerin başka bir dünyası yok. Bu dünya hepimizin. Sadece sevin." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş da 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlayarak, engellerin daha rahat bir yaşam sürmesi için yaptıkları çalışmalara değindi.

Daha sonra söz alan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle başkanlık koltuğunu devrettiği Mehmet Kaynarca'yı kürsüye davet etti. Gürkan, Mehmet Kaynarca'nın başkanlık görevini layıkıyla yerine getirdiğini söyledi.

‘Engelsiz Kent Edirne’ hayalinden hiçbir zaman vazgeçmediklerini dile getiren Başkan Gürkan, "Hep söylediğim bir söz var; bir engelli vatandaşımız, evden tek başına çıkıp şehir merkezinde işlerini tek başına yapıp, yine tek başına evine dönebiliyorsa O kent çağdaş kenttir. Edirne böyle bir şehir mi? Henüz değil. Dünyada böyle bir şehir var mı? Henüz yok. Ama biz karınca misali varamasak bile uğrunda öleceğimiz bir yola doğru ilerliyoruz ve ilerlemeye devam edeceğiz. Mehmet Kaynarca'nın çok güzel bir sözü var diyor ki, 'Yüreklerde engel olmasın'." diye konuştu.

"BEN ENGELLİ BİR BABANIN ÇOCUĞUYUM"

Herkesin bir engelli adayı olduğuna değinen Gürkan, "Ben engelli bir babanın çocuğuyum. Babam hastalık nedeniyle tek bacağını kaybetti. 3 yıl tek bacakla yaşadı. Hastalık devam edince 2. bacağını da kaybetti. 20 yıl boyunca bu şekilde yaşadı. 1970 yıllardan bahsediyorum. O zaman böyle imkânlar yok. Daha önce kullanılmış bir araç bulduk, tamir ettik. 15-16 yıl babam onu kullanarak yaşadı. Ne kadar zor olduğunu, nasıl bütün aileyi etkilediğini bizzat yaşadım. Bu konuda çok hassasım çünkü bunu yaşadım. Engelli vatandaşların neler yaşadığını biliyorum. Bugüne kadar engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için bir şeyler yaptık ama yine de kendimi hiçbir şey yapmamış gibi sayıyorum. Emin olun aşmaya çalıştığımız birçok zorluk, birçok problem var. Tuğlaları tek tek koyuyoruz. Bu tuğlarla bir gün bir ev yapacağız. Yapacağımız bu engelsiz evde, yüreklerimizdeki kocaman sevgilerle yaşayacağız. Engelsiz bir Edirne'yi, engelsiz bir Türkiye'yi, engelsiz bir dünyayı birlikte kurabilmek adına hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum." diye konuştu.

Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu da 3 Aralık Dünya Engeliler Günü kutlayarak, engelleri tek tek kaldırmak için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi. Program şiir ve Türk Sanat Müziği dinletisi, Ritim Saz Gösterisi ve Belediye Bandosunun konseriyle son buldu.