Sokaktaki Canlar Dile Geldi

Sokaktaki Canlar Dile Geldi
Edirne Kent Konseyinin aylık olağan son çarşamba toplantısında sokaktaki canlar dile geldi.

Edirne Kent Konseyi'nin aylık olağan son çarşamba toplantısı Belediye Nikah Salonunda yapıldı. Toplantıya Hayvanların Yaşam Hakları Federasyonu (HAYKONFED) Başkan Yardımcısı Timur Ugan, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, İl Müftülüğünden İl Vaizi Selim Al, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Edirne Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ahmet Kara, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdür Vekili Nazan Türkarslan, Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (EDHAYKO) ve gönüllüler katıldı. Trakya Veteriner Hekimleri Odası katılacağını belirtmesine rağmen toplantıya katılmadı.

Açılış konuşmasını Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük yaptı. Yakın zamanda hayatını kaybeden Mehmet Ağırgan'ın araştırmacı, duyarlı bir kentli ve kent konseyinin tüm etkinliklerinde bulunmuş olması nedeniyle bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Kentte örgütlü hayvan severler ve gönüllüler olduğunu, mevzuat gereği de resmi kurumların bulunduğunu söyleyen Gökerküçük, toplantı amacının bu tarafların birleşerek birbirlerini anlaması ve kentliler ile hayvanların birlikte yaşaması için yapılacakların ortaklaşması olduğunu belirtti. Bu toplantı sonunda bir çalışma grubu oluşturulmasını hedeflediklerini belirten Gökerküçük, örgütlü olmanın önemli olduğunu vurguladı.

Toplantı kolaylaştırıcısı olarak Ayşen Seçkin’in görev aldığı toplantıda ilk sunumu HAYKONFED Başkan Yardımcısı Timur Ugan yaptı. Ugan; hayvan hakları, doğa hakları, insan hakları ve diğerlerinin bir bütün olduğunun altını çizerek, hayvanların kendi dünyalarında bir bütünlüğü tamamladığını ve insanların örgütlü olması durumunda hayvan hakları konusunda da toplumsallığın arttığını söyledi. Ugan, insanlığın 300 yıllık son süreçte dünyayı yok etme aşamasına getirdiğini ve insanın en vahşi canlı olduğunu belirterek bu vahşeti yine ve ancak insanların sonlandırabileceğini belirtti.

Edirne Belediyesinin güzel çalışmalar yaptığını belirten Ugan eksikleri olduğunu da belirtti. "Birlikte oldukça onların da düzeleceğinden eminiz" diyen Ugan, vahşi çöplük alanlarının tehlike içerdiğini, çöplüklerin atılan hayvanların beslenme mekanı olarak görüldüğünü ve bunun yanlış olduğunu vurguladı. Bakım evlerinin hayvanların sürekli kaldığı yer olarak düşünülmemesini belirten Ugan; bunun yasal olmadığını ve bakım evlerini hayvan toplama merkezi gibi düşünen kurumların dava edildiğini de sözlerine ekledi. Bakım evlerinde beton zeminlerin sağlıksız ve tehlikeli olup toprak alan yaratılmasının önemini belirten Ugan; kentlerde hayvan ve doğa hakları savunucularının birlikte hareket etmelerini ve bu toplantıdan da bir çalışma komisyonu çıkmasını diledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu; belediye olarak mevzuatlar anlamında kurumsal olarak ve gönüllülerin, hayvan bakıcılarının talepleri doğrultusunda iyi şeyler yapmaya çalıştıklarını söyledi. Vahşi depolama merkezinin bir olumsuzluk olduğunu ve katı atık tesisi açıldığında burasının yeniden düzenleneceğini belirtti. Kentin değişik yerlerine koymak üzere kedi evi yaptıklarını belirten Tanrıkulu; 2016 yılında toplam 1600 köpek ve 250 kedinin yakalanarak kontrol altına alındığını, 403 köpek ve 89 kedinin kısırlaştırılıp gerekli aşılama ve küpelendirme işlemleri yapıldıktan sonra alındıkları alana geri bırakıldığını, 341 köpek ve 123 kedinin ise tedavi edildiğini belirtti.

İl Müftülüğünden İl Vaizi Selim Al; insanı sevmeyenin hayvanı sevemeyeceğini belirterek bir sevgi ve merhamet eğitimine gerek olduğunu söyledi. Toplum sağlığı için üç kurumun önemli olduğunu belirten Al; saygı, sevgi ve dürüst ilişkilerin öğrenildiği ailenin ilk kurum olduğunu, ikinci kurumun ise hakların, doğa ve insanın tanıtıldığı okul olduğunu belirtti. Al devamında; camilerin insanlara ilahi kuralları kavratıp işbirliği yaparak hayvanları, canlıları, tüm doğayı tanır ve sevap olarak bunlara yardım etmenin görev olduğu farkındalığı verdiğini söyledi. Din görevlileri olarak hiçbir inanç ayrımı yapmadan herkese hizmet verdiklerini belirten İl Vaizi Selim Al Kent Konseyi dahil her kurumla ortaklaşa işler yapabileceklerini vurguladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Edirne Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ahmet Kara; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun amacını belirtti. Bütün hayvanların eşit doğduğunu ve kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahip olduğunu belirten Kara; evcil hayvanlarında türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahip olduğunu söyledi. Hayvanların türüne özgü şartlarda bakılması, beslenmesi, barındırılma ve taşınmasının esas olduğunu belirten Kara; kanun kapsamında yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakım evleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmalarının esas olduğunu vurguladı. 2016 yılında 430 hayvana aşı, 570 hayvana kısırlaştırma,780 hayvana işaret yapıldığını açıklayan Kara; 415 hayvanın sahiplendirildiğini ve yaptırılan 10 adet kedi ve 40 adet köpek evinin sivil toplum kuruluşları işbirliği ile il geneline yerleştirildiğini belirtti.

EDHAYKO Başkanı Nurhan Kalender; yedi yıldır örgütlü bir şekilde çalıştıklarını belirterek yeni oluşumlar yaratılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Resmi kurumlar ile bazen karşı karşıya gelmiş olsalar da güzel işler yaptıklarını söyleyen Kalender; barınakta röntgen ve ultrason eksiği olduğunu belirtti. EDHAYKO’dan Ayşen Seçkin dernek olarak okullarda eğitimler verdiklerini belirtti. Neslihan Fıçıcı ise; kent çöplüğünde gördüğü vahşilikler sonucunda hayvan dostu olduğunu ve bunun çözümünün birlikte olmak olduğunu belirtti.

Forum bölümünde ise çöplük, barınaklara kafes sistemi, kısırlaştırma, sahiplenme ve sahiplendirme, iletişim eksikliği, hayvanlara doğal ortam sağlanması, kedi köpek evinde kedi evinin önemsenmediği, eğitim, çözüm bulmakta birlikte olamamak, hayvan sevgisinin duygusallıktan uzak romantik olmayan duygularla olması ve kurum veterinerlerinin çağa uygun plastik cerrahi teknolojilerini kullanması konuları konuşuldu.

Edirne Kent Konseyi Çalışma Grubunda olmak isteyen gönüllülerin belirlenmesi sonrasında alınan notların ilgili kurumlara rapor olarak verileceğin belirtilerek toplantı sona erdi.

EJH