Tarihi Kentler Birliği Edirne'de Toplandı

Tarihi Kentler Birliği Edirne'de Toplandı
Yerel yönetimler ile meslek ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek kentlerin tarihsel, kültürel ve doğal dokusunun korunmasını ve tanıtımını sağlamak amacıyla kurulan Tarihi Kentler Birliği (TKB) Edirne Belediyesinin ev sahipliğinde toplandı.

Yerel yönetimler ile meslek ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek kentlerin tarihsel, kültürel ve doğal dokusunun korunmasını ve tanıtımını sağlamak amacıyla kurulan Tarihi Kentler Birliği (TKB) Edirne Belediyesinin ev sahipliğinde toplandı. 2 gün süren seminerde katılımcılar Edirne’den mutlu ayrıldı.

Margi Otel'de gerçekleştirilen seminerin ilk gününe Edirne Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan, TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Ak Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran, ilçe belediye başkanları ve meclis üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Haberin foto galerisi için tıklayın

"EDİRNE TARİHİ DOKUSUYLA OLAĞANÜSTÜ BİR KENT"

“İnsanlığın kadim şehri Edirne'ye" hoş geldiniz diyerek konuşmasına başlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'nin tarihi dokusuyla olağanüstü bir kent olduğunu söyledi.

Edirne'nin Osmanlı İmparatorluğuna 92 yıl başkentlik yapan, Türkiye'nin Balkanlara, Balkanların da Türkiye’ye açılan kapısı olduğuna dikkat çeken Gürkan, "Edirne’de gerçekten kamu kurumlarıyla, valiliğiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, borsalarıyla olağanüstü derecede bir sinerji ve senkronizasyon var. Bunun için ben başta Valim Dr. Mehmet Tekinarslan olmak üzere bütün kamu kurum, sivil toplum, meslek odalarının yöneticilerine ve temsilcilerine ; kısacası tüm Edirnelilere şükranlarımı sunuyorum. Edirne bu birlikteliği, ‘Edirne’ ortak paydası altında buluşmasının meyvelerini toplamaya başladı. İnanıyorum ki; bu kadim kent geçmişte olduğu gibi Balkanların cazibe merkezi olmaya devam edecektir." ifadelerine yer verdi.

[caption id="attachment_5083" align="alignnone" width="610"]30-01 Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan[/caption]

"EDİRNE'Yİ GELECEK YÜZYILLARA DAHA SAĞLAM BİR ŞEKİLDE TAŞIYACAĞIZ"

Edirne'yi gelecek yüzyıla daha iyi, daha sağlam bir şekilde taşıyacaklarını dile getiren Gürkan, Edirne'nin tarihi dokusuyla olağanüstü güzel bir kent olduğunu ve tarihi dokuyu bir miras gibi değil bir emanet gibi gördüklerini açıklayan Gürkan, "Çünkü miras olarak görürsek, bunu yanlış kullanma, yanlış değerlendirme ve yanlış sonuçlar üretme ortaya çıkabilir. Biz, bize devredilen bu tarihi dokuyu geleceğin bir emaneti olarak görüyoruz ki, onu koruyarak, daha da güzelleştirerek, gelecek nesillere, çocuklarımıza, torunlarımıza ve tüm insanlığa daha sağlam, daha güzel şekilde bırakalım. Kentimizin en büyük tacı Selimiye. Dünyanın en büyük mimarı Koca Mimar Sinan’ın ustalık eseri. Selimiye gözümüzün nuru çünkü Edirne’ye yılda giren yaklaşık 3 milyon turistin yüzde 75’i Selimiye nedeniyle Edirne’ye geliyor. Selimiye’yi aldığımızdan daha da güzel bir şekilde, daha da temiz bir şekilde geleceğe taşımak en büyük misyonumuz, en büyük hedefimiz. Bu yolda bize destek olan bizimle birlikte yürüyen, bütün paydaşlara şükranlarımı sunuyorum." dedi.

[caption id="attachment_5085" align="alignnone" width="610"]30-02 Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen[/caption]

"15 YILIMIZI BİRİNCİ YILDA PLANLADIK"

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de birlik olarak 15 yıllık hedef ve planlarını kuruldukları ilk yıllarda hazırladıklarını hatırlatarak, "15 yıl içinde ne yapılacağını birinci yılımızda planladık. Türkiye kendi kültür mirasını bütünüyle tasarlaması gerekiyor. Türkiye'nin bütününde kültür önceliği yol haritamız ne olacak? Her ilçe ve belde belediyesine kadar bilmesi gereken envanterleşmiş bir dünya mirasını, kendimizin önüne koyarak, stratejimizi saptamamız gerekiyor." dedi.

[caption id="attachment_5084" align="alignnone" width="610"]30-03 Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz[/caption]

"ATALARIMIZIN BIRAKTIKLARI İZLERİ VE HATIRALARI YERİNDE İNCELEYECEĞİZ"

Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu akşam bu kadim şehirde, Mimar Sinan’ın Selimiye’nin şehrinde, ikinci başkentte bir araya geldik. Böyle bir şehirde bulunmaktan gurur duyuyorum. Bundan 18 ay önce burada bir bölgesel toplantı yapmıştık. Çok mutlu ayrılmıştık. 160 kişilik bir heyetle birlik olarak Bulgaristan ve Romanya'yı ata yadigarı eserleri incelemek amacıyla ziyaret edeceğiz.

Şu anda 160 arkadaşla buradayız. Ülkenin 130 belediye başkanı var bu salonda şu anda. 30 da meclis üyesi kardeşimizle diğer katılımcılarımız var. 160 kişiyle beraber buradan Bulgaristan'a oradan da Romanya'ya geçeceğiz ve 3-4 günlük bir turla Osmanlı'nın, atalarımızın bıraktıkları izleri ve hatıraları yerinde inceleyip, yerinde konuşacağız” diye konuştu.

Bulgaristan ve Romanya ziyaretlerinin sadece Tarihi Kentler Birliği vizyonu ve misyonu çatısı altında kalmayacağına değinen Yılmaz, "Sadece tarihsel anlamda konulara bakmakla kalmayacağız. Bilgi ve görgümüz genişleyecek. Belediyecilik konusunda iyi ve kötü örnekleri alacağız. Ben tüm arkadaşlarıma seslenmek istiyorum. Ben çok iyi biliyorum ki, siz her seyahatten dönüşünüzde kafanızda ve yüreğinizde birçok yeni şekillenmişlikle dönüyorsunuz. Bu şekillenmişliklerin aslında hepsi oralarda gördüğümüz iyi örnekler olmayacak. Kötü örnekler de olacak ve kötü örnekleri kendi şehirlerimizde tekrarlamamak üzere bilincimizi tazeleyeceğiz en azından. Bizim gittiğimiz bu bölgelerde bizden daha iyi örneklerin çok olacağını zannetmiyorum. Ama kötü örnekler de bizim yapmamız gereken şeyleri bize hatırlatacağı için önemlidir diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Edirne'nin sembolünün Selimiye Camii olduğunu ancak Selimiye ile beraber bine yakın eseri bağrında bulundurduğuna değinen Edirne Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan, "Edirne; adı büyük, geçmişi büyük, Türk tarihinde bıraktığı izler büyük. Edirne; insanın bağrında çok daha fazla misafir edilmesi gereken bir şehir. Kentin en güneyi Enez ilçesinden en kuzeyine kadar bulunan her noktaya kadar görülmeye değer eserlerimiz var. İnşallah bunların hepsini bir arada sizlerin de uzmanlığının ve yol göstericiliğinin ışığında harmanlayacağız. İddiamız yok, şuraya geliriz, şunu yaparız demiyorum ama burada yerel yönetimlerimiz, üniversitemiz, valiliğimiz, ilçe yöneticilerimiz, siyaset yapan dostlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve topyekün Edirnelilerin desteğiyle bu şehre çok daha yüksek irtifalı hedefler koymaya isteğimiz var, sizlerden de destek bekleriz." ifadelerine yer verdi.

30-05

BAŞKAN GÜRKAN’DAN SÖZEN'E ALTIN KEMER VE DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ

Konuşmaların ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e doğum günü pastası ile sürpriz yaparak yaş gününü kutladı ve tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivana verilen altın kemerin minyatürünü hediye etti. Sözen’e uzun ve sağlıklı bir ömür dileyen Gürkan, "Bir başpehlivan 3 yılda altın kemer sahibi oluyorsa, 60 yıldır bu alanda başpehlivan olan Metin Sözen'in altın kemeri olmaması düşünülemez, ona sembolik bir altın kemer hediye etmek istiyoruz, doğum günü hediyesi olarak." dedi.

[caption id="attachment_5087" align="alignnone" width="610"]30-10 Şehir Plancısı Faruk Göksu[/caption]

Seminerin ikinci günü ise, ETSO Konferans Salonunda devam etti. Seminerde, ’Trakya’da Ortak Yaklaşım ve Gelecek Hedefleri’ konu başlığı altında bir sunum yapan Şehir Plancısı Faruk Göksu, Edirne’nin geleceği ile ilgili görüşlerini aktardı.

"EDİRNE EMPERYAL BİR KENTTİR"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da, "Edirne’de Doğal - Tarihsel Mirasın Korunmasında Yeni Atılımlar ve Gelecek Hedefleri" konulu bir sunum yaptı. Sunum öncesinde konuşan Gürkan, "Edirne tarihsel bir başkent. Edirne; Bursa'nın oğlu, İstanbul'un babasıdır. Emperyal başkenttir. Dünyada başkent çoktur ama emperyal başkent azdır. Emperyal bir başkentte bir fotoğraf çektirdiğinizde altına o başkenttin adını yazmak zorunda kalmazsınız. Londra'da parlamentonun önünde fotoğraf çektirdiğinizde altına nerede olduğunu yazmak zorunda kalmazsınız. Selimiye’de böyledir. Bu Edirne'nin emperyal bir başkent olduğunun en temel göstergesidir. Kenti yönetirken; 3 temel felsefem var. Birincisi bizim gibi tarihi dokusu baskın olan kentlerde; ben hep miras olayına hep şöyle bakarım, ben kendimi Edirne’de hiç mirasçı olarak görmedim. Bu tarihi dokuyu bize bir miras olarak görmedim. Çünkü miras olarak görürseniz, o zaman onu harcama imkanınız olur, zafiyetlerinize yenik düşebilirsiniz. Ben bu tarihi dokuyu hep emanet olarak gördüm ki gelecek kuşaklara, gelecek yüzyıllara çok daha sağlam bir şekilde teslim edelim. İkinci yaklaşımım evet ben akıllı bir adamım. Ama hiç birimiz, hepimizden daha akıllı değiliz. Bu yüzden kentteki herkesin aklını kullanmaya çalıştık. Ortak akılla kenti yönetmeye çalıştım. Üçüncüsü 2 şeyi asla söylemek ve yapmamak. Birincisi bir belediye başkanı 'bana ne' dememeli. Yetki alanı içinde yada dışında olsun bir belediye başkanı asla banane dememeli. İkincisi kentte hiçbir vatandaşa bir önermesi, eleştirisi ve fikriyle ilgili 'sana ne' dememeli." ifadelerine yer verdi.

[caption id="attachment_5088" align="alignnone" width="610"]30-11 Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Aziz Elbas[/caption]

Başkan Gürkan, daha sonra Edirne'nin tarihi dokusu ve Edirne Belediyesi olarak gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirmeyi planladıkları projeler hakkında bilgi verdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Aziz Elbas da, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin bir başka programı sebebiyle kente gelemediğini ancak selamlarını ilettiğini söyledi. Elbas, ‘Balkanlarda Kültürel Mirasın Korunması ve Bursa Örneği’ ile ilgili sunumu gerçekleştirdi.

"40 YILDIR DÜNYAYI DOLAŞAN TRAKLAR"

Tarihi Kentler Birliği Edirne Semineri'nin ikinci oturumunun sona ermesinin ardından katılımcılar, "40 Yıldır Dünyayı Dolaşan Traklar" isimli serginin açılışını gerçekleştirdi. Edirne Lalezar tesislerinde verilen öğle yemeği ve temsili yağlı güreş gösterisinin ardından yaklaşık 160 birlik üyesi belediye başkanı ve diğer katılımcılar, Bulgaristan ve Romanya ziyaretlerini gerçekleştirmek üzere Kapıkule Sınır Kapısı'ndan çıkış yaptı.

30-20

EdirneJetHaber Haber Merkezi

Haberin foto galerisi için tıklayın