Tarihi Tunca Köprüsü Işıklandırıldı

Tarihi Tunca Köprüsü Işıklandırıldı
Tarihi Tunca Köprüsü, yaklaşık 100 yıl aradan sonra aydınlandı. Edirne Valiliği tarafından başlatılan aydınlatma projesine Edirne Belediye Başkanlığı da destek verdi.Edirne Valiliği tarafından başlatılan aydınlatma projesi...

Tarihi Tunca Köprüsü, yaklaşık 100 yıl aradan sonra aydınlandı. Edirne Valiliği tarafından başlatılan aydınlatma projesine Edirne Belediye Başkanlığı da destek verdi.

Edirne Valiliği tarafından başlatılan aydınlatma projesi tamamlanan, tarihi Tunca Köprüsü ışıl ışıl oldu. Köprülerin aydınlatılması için yapılan törene Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan katıldı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan köprülerin aydınlatılmasının yıllardır başarılamadığını ifade ederek, "Yıllardır bu köprüleri bir türlü aydınlatmayı başaramadık, beceremedik. Sonra bir gün kentimize yürekli bir adam tayin oldu,  gerçekten Edirne’yi seven, Edirne tarihini seven en az Edirneliler kadar, bizim kadar Edirne’ye aşık, hizmet etmek isteyen birisi, Sayın Valimiz Dursun Ali Şahin. Bir atasözümüz var, der ki; 'Yiğidi öldür hakkını yeme'. Köprülerin aydınlatılması için canla başla mücadele etti." dedi.

tunca köprüsü ışıklandırma

Belediye Başkanı Gürkan şunları kaydetti: "Gerçekten Tunca Köprüsü, neredeyse 500 yıl kadar bir zamandır, Edirne'nin, Edirnelilerin ve hatta tüm balkanların yükünü taşımız, kahrını çekmiş bir köprü. 1900’lerin başında büyük bir sel felaketiyle bir kısmı yıkılan köprümüz, yapılan iyileştirici onarımlarla, o dönemde 50 yıldan fazla bir süre idare etmek zorunda kalmıştır. 10 yıl önce köprümüz tekrar restore edilerek, onarılarak, eski görünümüne kavuştu. Kavuşmasına kavuştu ama biz bu köprüleri bir türlü aydınlatmayı başaramadık, beceremedik. Sonra bir gün kentimize yürekli bir adam tayin oldu,  gerçekten Edirne’yi seven, Edirne tarihini seven en az Edirneliler kadar, bizim kadar Edirne’ye aşık, hizmet etmek isteyen birisi. Sayın Valimiz Dursun Ali Şahin. Bir atasözümüz var, derki; ‘yiğidi öldür hakkını yeme’ köprülerin aydınlatılması için canla başla mücadele etti. Ödeneğini çıkarttı, ihalesini yaptı. Ben Edirne Belediye Başkanı olarak valime canı yürekten teşekkür ediyorum. Karanlıktan aydınlığa çıkardığı için. Kısa bir süre sonrada Meriç Köprüsü’nün aydınlatılmasını yapacağız. Aydınlık köprümüzün, aydınlık ülkemiz için bir başlangıç olmasını diliyorum."

Tunca köprüsünün, 500 yıl insanların geçişine hizmet eden, çok büyük bir hizmetkar olduğunun altını çizen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "1910 yıl yılında ilk aydınlatma yapıldığını öğrenince, dedim ki, ‘biz baya geç kalmışız’. ‘Geç olmak hiç olmaktan iyidir’ biz var olmanın, başarılı olmanın içerisindeyiz. 4 vali arkadaşımız uğraşmış, ama güzel bir projeyi kurul üyelerine beğendirememiş. Kısmet bizeymiş. Sonunda hedefe ulaşmaya başardık. 2 ay sonra Meriç Köprüsü’nün da aydınlatmasını da sağlayacağız. Suların da temizlenmesi sağlandığında çok güzel bir görünüm ifade edecek. Eğilip su içme zamanı diyeceğiz inşallah." dedi.

Konuşmaların ardından köprülerin ışıklandırılması, havai fişek gösterileriyle kutlandı.

tunca köprüsü ışıklandırma 2

Edirne Jet Haber ekibi olarak gayet güzel bir çalışma olduğunu, ancak floresan lamba kadar çok güçlü bir ışık kullanılmasaydı daha güzel olacağını düşünüyoruz. Ayrıca yine bir sel felaketi yaşanırsa, lambaların bozulmaya karşı dayanıklı olması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer lambalar ve elektrik tesisatı su geçiriyorsa, bozulacaklardır. Sonları, kaldırım kenarlarına yapılan ışıklandırmalar gibi olmayacağını umuyoruz.