"Tavuk Ormanı'nda Betona Hayır"

"Tavuk Ormanı'nda Betona Hayır"
Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, seslerini yetkililere duyurmak ve duyarlı olduklarını bir kez daha vurgulamak için Tavuk Ormanı'nda bir araya geleceklerini belirtti.

Edirne Belediyesi tarafından Tavuk Ormanı'nda yapılan bisiklet ve yürüyüş yollarının bölgeye zarar verdiğini ve ileride geri dönüşü mümkün olmayan tahribatların oluşmasına sebep olduğunu belirten Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, seslerini yetkililere duyurmak ve duyarlı olduklarını bir kez daha vurgulamak için Tavuk Ormanı'nda bir araya geleceklerini duyurdu.

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, yaptığı basın açıklamasında, "Edirne Belediyesi tarafından Tavuk Ormanı'nda yapılan bisiklet ve yürüyüş yolları bu bölgeye zarar vermekte ve ileride geri dönüşü mümkün olmayan tahribatlar oluşmasına sebep olmaktadır. Osmanlı yönetimlerinin av alanı olmak üzere düzenlenmiş ve altı yüzyıldır doğallığına uygun olarak günümüze kadar gelmeyi başarmış Sarayiçi Ormanı’nın eşi benzeri olmayan tarih, doğa ve kültür alanı olduğu dünya literatüründe bilinirken kenti yönetenlerin bilmemesi olanaksızdır. Taşkın bölgesi ve zengin bitki örtüsüne sahip olması nedeniyle yapılaşmaya uygun bir bölge olmayan Tavuk Ormanı'nda ne yazık ki işletmelere izin verilmiş ve gerekli denetimlerin de yapılmamasından dolayı doğa tahribatına göz yumulmuştur." ifadelerini kullandı.

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalardan Türkiye'de 10 binden fazla bitki türünün yetiştiğini ancak bunlardan sadece 3 bin tanesinin endemik türden olduğunu anladıklarını belirten Gökerküçük, nadir bulunan bu endemik bitkilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için onların ekolojik ortamlarının bozulmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Güler Dalgıç tarafından dünya bitki literatürüne girmiş olan Edirne sümbülü başta olmak üzere birçok değerli bitki türünün bulunduğu Tavuk Ormanı'na sahip olmanın Edirne için büyük bir şans olduğunu söyleyen Gökerküçük, basın açıklamasında, "İlimiz sınırları içinde tarihi mekanlar olan Söğütlük (İzzet Arseven Ormanı) ve Sarayiçi Tavuk Ormanı endemik bitkilerin bulunduğu habitat alanlarıdır. Sularla taşınan tohumların tutunabildikleri kara parçalarında çimlenen bitkiler, uzun yıllar sonra oluşan koruluklardan ormanlar meydana gelmiştir. Bu ormanların meydana gelmesi için uzun zamana ihtiyaç vardır. İlimizde mevcut olan iki nehrin oluşturduğu koruluk ve bugün orman vasfındaki Sarayiçi ve Söğütlük ormanları bu şekilde oluşmuştur." dedi.

Yapılması gerekenin mevcut ağaç ve çalı envanterinin çıkarılarak kuru, hasar görmüş ağaç ve çalıların temizlenmesi; önceki yıllarda olduğu gibi alanın etrafının çevrilmesi; parke yolların kaldırılması ve patika türü yürüyüş yolları yapılarak alanın oturaklarla donatılması olduğunu ifade eden Gökerküçük, "Türkiye'de ender rastlanan bu tarihi mirasın nesilden nesile kalmasını sağlamak mümkündür. Aynı zamanda çok değerli rekreasyon alanı olan bu tabiat parçaları içinde Edirne sümbülü, orman sümbülü gibi bitkilerin olduğu bu bölge turizm bahçesi haline getirilebilir. Edirnelilerin soluklanacakları, streslerini atacakları şehir içindeki bu eşsiz tabiatın yeterince tanıtılması, korunması için herkesin duyarlı olması gerekmektedir. Üniversitemiz, ziraatçılar ve doğaseverler yerel idarelerle birlikte bunu başarabilecek iken turizme hizmet amacıyla bu bölgelerin yapılaşmaya açılmasını anlamakta zorlanıyoruz." şeklinde konuştu.

"DUYARLI OLDUĞUMUZU BİR KEZ DAHA VURGULAMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYORUZ"

Kentin duyarlı kişileri ve örgütleri olarak Tavuk Ormanı'nın doğal haliyle korunmasını ve habitatı içinde geliştirerek tıp alanında da değerlendirilmesi için bilim insanları ve yetkili idare birimlerine ellerinden gelen katkıyı sunmaya, bu konuda kamuoyu yaratmaya çalışacaklarını bildiren Gökerküçük, "Yüzyıllarca bizi kucaklayan, yaşama sebebimiz olan yeşil doğayı tanımamak için ısrar etmiş, gökdelenleri ve beton yapıları hep üstün tutmuşuz. Bizi besleyen büyüten, hayata bağlayan çevremizin güzelliklerine hep hoyratça bakmışız. Bu ortamda yaşayan tüm canlılar, böcekler, kuşlar, kelebekler, hepsi ortamın sürdürülebilir olması için birlikte yaşamalıdır. Edirneliler olarak sesimizi yetkililere duyurmak ve duyarlı olduğumuzu bir kez daha vurgulamak için 18 Mart 2017 Cumartesi günü saat 14.00’te Sarayiçi Tavuk Ormanı’nda bir araya geliyoruz. Sizleri de bekliyoruz…" dedi.

EJH