Türkiye'de Bir İlk Gerçekleştirilecek

Türkiye'de Bir İlk Gerçekleştirilecek
Edirne Merkez'de faaliyet gösteren 8 adet özel motorlu taşıt sürücüleri kursunda şoförlere trafik adabı kursu verilecek.

Edirne Merkez'de faaliyet gösteren 8 adet özel motorlu taşıt sürücüleri kursunda şoförlere trafik adabı kursu verilecek. Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi, Edirne İl Emniyet Müdürlüğü, Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle oluşturulan proje, Türkiye'de bir ilk olacak.

Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nezahattin Erçetin ve projeye destek sağlayan özel motorlu taşıt sürücüleri kursu yetkililerinin katılımıyla Edirne Valiliği toplantı salonunda 'Trafik Adabı Projesi'nin tanıtımı gerçekleştirildi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Trafik Adabı Projesinin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Edirne Valisi Günay Özdemir, günümüzde günlük yaşantıda, sosyal hayatta, trafiğin çok önemli bir hale geldiğini ifade ederek, "Geleneklerimizden gelen adabı muaşeret kuralları dediğimiz kuralların toplu taşımada, günlük yaşantımızda, sosyal hayatımızda, trafikte iyi bir şekilde uygulanmasını Edirne’de yapmak istiyoruz." dedi.  Vali Özdemir, bütün taraflar olarak Edirne gibi huzurlu bir kentte, huzurunun bozulmaması için önceden tedbir almak amacıyla birlik ve beraberlik içinde çalıştıklarını belirtti.

Trafik Adabı Projesi kapsamında, 480 toplu taşıma araç şoförü ("M" plaka); 240 ticari taksi şoförü ("T" plaka); 290 okul ve personel servis araç şoförü ("S" plaka); 41 mücavir alan dahilinde ticari yolcu taşımacılığı yapan araç şoförü ("J" plaka) olmak üzere toplam 1051 şoföre, korna kullanımı, durma ve duraklama, araç bakımlarının düzenli yapılması, emniyet şeridinin ihlal edilmemesi, takip mesafesinin korunması, yayaların geçiş hakkı, geçiş önceliği, trafik ışıklarının kullanımı, araçta yüksek sesle müzik, dönüş ışıklarının kullanımı, araçtan karayoluna çöp atma, makas atma, selektör yakma, trafikte hoşgörü, doğru iletişim kurabilmek gibi ana başlıklarda eğitim verilecek. Eğitimler, Edirne Merkez’de faaliyet gösteren 8 adet özel motorlu taşıt sürücüleri kursunda verilecek.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'de yine bir ilki gerçekleştiriyor olmaktan ve Edirne'de ortak bir paydada buluşarak önemli bir projeye imza atıyor olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Edirne Belediyesi olarak toplu taşımadaki amaçlarının vatandaşları sadece bir noktadan diğer noktaya taşımak olmadığını, öncelikli kriterlerinin başında can ve mal güvenliğinin geldiğini ifade eden Gürkan, toplu taşımada en büyük şikayetlerin şoförlerle yolcular arasındaki iletişim problemlerinden kaynaklanan sorunlar olduğunu söyledi.

Trafik Adabı Projesinde hedef kitlede yer alan sürücülerle yapılacak olan derslerle trafik adabı konusunda farkındalık kazanma ve trafik esnasındaki davranışlarda olumlu tutum ve empati geliştirilmesinin sağlanmasının hedeflendiğini söyleyen Gürkan, "Edirne trafiğinde oluşması beklenen olumlu gelişmelerin ilçelerde ve çevre illerde de farkına varılacağının, benzer projelerin hayata geçirilmesi konusunda önderlik edeceğini düşünüyoruz." dedi.

“İLKLERİ EDİRNE YAPIYOR AMA ULUSAL BASINDA YER ALMIYOR”

Gürkan, Edirne’de birçok ilkin gerçekleşmesine rağmen bunların ulusal basında yer almamasının üzüntü verici olduğunu söyledi. Gürkan, geçen hafta İstanbul’da Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun toplu taşımada kadına karşı şiddet, taciz, çocuk istismarı, uyuşturucu kullanımı gibi suçlardan sabıkası bulunan kişilere ruhsat verilmeyeceği haberine ulusal basında sıkça yer verildiğini hatırlatarak, "2015 yılı Kasım ayında Edirne Belediye Meclisinde biz aynı kararı almıştık ve bir yıldır bu karar doğrultusunda belirttiğimiz suçları olan kişilere ruhsat vermemekteyiz. Yine geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın bir açıklaması oldu. Kadınların toplu ulaşımda akşam saat 10’dan sonra, durak beklemeden istedikleri yerde inebilecekleri kararını aldıklarını açıkladı. Biz bu kararı 2016 Ocak ayında Belediye Meclisimizde aldık. Kararımız aylardır uygulanmakta. Türkiye’de bir çok önemli ilkleri Edirne olarak bizler yapmışken, sesimizin az çıkması, sesimizi duyuramamış olmamız hepimizin kusurudur. Edirne basınıyla da biz bir paydaşız." dedi. EJH