Yağlı Güreş Düzenleyen Belediyeler Birliği Kurulacak

Yağlı Güreş Düzenleyen Belediyeler Birliği Kurulacak
Balıkesir Belediye Başkanlığının organizasyonu ile gerçekleştirilen çalıştay sonucunda Yağlı Güreş Düzenleyen Belediyeler Birliği'nin kurulması kararı alındı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Balıkesir Belediye Başkanlığının organizasyonu ile gerçekleştirilen çalıştay sonucunda Yağlı Güreş Düzenleyen Belediyeler Birliği'nin kurulması kararı alındığını ifade ederek, "Yağlı Güreşlerin olimpiyatı olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri daha sistematik bir hale gelmeli." dedi.

655'inci Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kapsamında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yağlı Güreşler hakkında çok önemli kararlar alındığını ifade eden Başkan Gürkan, Kırkpınar'a, yöre güreşlerinde belli başarıları elde etmiş en iyi güreşçilerin katılması gerektiğini söyledi.

Kırkpınar’a bu yıl bin 969 pehlivanın kayıt yaptırdığını anlatan Gürkan, "Ülkede 200’e yakın yağlı güreş yapılıyor. Köylerimiz ve beldelerimiz var yağlı güreş organizasyonu düzenleyen. Yağlı Güreşler’in tümü bu organizasyonlarda güreşerek, Kırkpınar’da güreşebilmek için kendilerine etiket almak istiyorlar. Geçtiğimiz yıl 1924 pehlivan kayıt yapılarak tüm zamanların rekoru kırılmıştı. Bu yıl sayı 1969 pehlivana ulaştı." ifadelerine yer verdi.

Yağlı Güreşlerin olimpiyatı sayılan Kırkpınar’ın daha sistematik olması gerektiğine inandığını anlatan Gürkan, "Yağlı Güreşlerin olimpiyatı sayılan Kırkpınar'da bu kadar çok pehlivan olmaması gerektiğini, güreşlerin daha sistematik olması gerektiğini düşünüyorum. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz önderliğinde Yağlı Güreş düzenleyen belediyeler bir araya geldiler. Amacımız 14 ayrı boyda güreşen pehlivanların, Kırkpınar'a, yıl içerisindeki başarılarına göre gelmeleri. Bununla ilgili henüz bir parametre belirlemedik. Bu sayı 64 olabilir daha farklı olabilir. Yağlı güreşin olimpiyatı Kırkpınar'a belli elemelerden geçtikten sonra pehlivanların gelmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri haricinde güreş düzenleyen belediyeleri bir çatı altında toplamak ve güreşlerin belli kurallar çerçevesinde daha sağlıklı yapılması için Yağlı Güreş Düzenleyen Belediyeler Birliği’nin kurulması gerektiğini ifade eden Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Hedefimiz en iyi güreşi izlemek. Biz Balıkesir Belediye Başkanlığı organizasyonu ile bir çalıştay gerçekleştirdik. Çalıştay sonunda Yağlı Güreş Düzenleyen Belediyeler Birliği kurulması kararı alındı. Birçok belediye yıl boyunca güreş düzenliyor. Bu organizasyonlar yapılırken hiçbir üst akıldan destek alınmıyor. Ne ekonomik ne de uygulama anlamında. Herkes kendi bünyesinde yapmaya çalışıyor. Yaklaşık 200 tane güreş organizasyonu iki buçuk ay gibi bir sürece sıkışınca 6 aynı noktada güreş oluyor ve bunların kalitesi düşüyor. Böyle olunca ne seyir zevki ne de kalite kalıyor. Birlik çatısı altında komisyonlar oluşturarak er meydanlarını organize edeceğiz, tarihleri ayarlayacağız ve güreşi yılın 12 ayına yayarak Kırkpınar’ı da yağlı güreşin olimpiyatını yapacağız." diye konuştu.

EdirneJetHaber Haber Merkezi