"Yeşil Alanlarımıza Sahip Çıkıyoruz" Dediler

"Yeşil Alanlarımıza Sahip Çıkıyoruz" Dediler
Edirne'de Şükrü Paşa Mahallesi Değirmenli Kavşak mevkisinde yer alan yeşil alan üzerine yapılan temel atma çalışmaları, mahkeme kararı ile engellenmesine rağmen çalışmaların yeniden başlamasına tepki eylemi gerçekleşti.

Gündem Gazetesinde yer alan habere göre geçen dönemki Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin katılımıyla Edirne Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince bando eşliğinde yeşil alan üzerine temel atma töreni gerçekleştirilmişti. Son zamanlarda halktan çeşitli şikayetler alınması üzerine Edirne Kent Konseyi (EKK) ve çevre örgütleri, ses duyurmaya çalıştı. Şükrü Paşa Mahallesi Değirmen Kavşak'ta bulunan yeşil alandaki beton yapılaşma için TMMOB İl Koordinasyon Kurulu inşaatın ruhsatının imar planına, yapılaşma koşullarına, planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun bulunmadığı gerekçesiyle dava açmış ve 3 Ekim 2014'te yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Alan üzerinde basın açıklaması için toplanan grup, ilk önce beton zemine sprey boyayla "Yeşil Alan Yağmasına Hayır!" yazdı. Açıklamada ilk olarak konuşan EKK Başkanı Özer Demir, Yasa ve yönetmeliklerin kentlilerin yeşil bitki örtüsü ihtiyacı için imar yasalarıyla, yönetmelikleriyle bu alanlara beton atılmayacağını çok net bir şekilde ifade ettiğini belirten Demir şöyle konuştu; "Edirne'de bildiğiniz gibi, kentine ve doğasına sahip çıkan insanlar, uzun süredir bu mücadeleyi yürütüyor. Üzerinde bulunduğumuz alan için bizler defalarca uyardık. Burası yeşil alandır, buraya beton dökemezsiniz dedik. Ama yasa ve yönetmelikleri hiçe sayan Edirne Belediye Başkanlığı, Valiliği burada Edirne Bandosuyla görkemli bir tören yaptılar.

Bando eşliğinde yeşil alana beton döktüler. O dönemin belediye başkanı da, ilgili vali yardımcısı ve kentteki birçok kurum temsilcisi de buradaydı. Oysaki biz uyarmıştık. Ardından tüm uyarılara rağmen yasa ve yönetmelikleri hiçe sayanlara karşı yargı yolundan başka bir yol kalmadı. Bu konuyla da ilgili TMMOB'un açtığı dava sonucu ruhsatı iptal ettirdik. Yasa dışı olduğunu tespit ettirdik."

Kararlılıkla mücadelelerini sürdüreceklerini kaydeden Demir; "Burada bir inşaat faaliyeti yürütülmekte. Yeni yönetim 1,5 yıldır iş başında. Yasalarla burasını durdurulmuş ama maalesef bu beton 1,5 yıldır yeni yönetim döneminde de burada. Şu an Edirne Belediye Başkanlığı'ndan bu alandaki hafriyatın, betonun kaldırılmasını talep ediyoruz. Yasalara uyulmasını, bu alanın tekrar yeşil alan olarak düzenlenmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Tekrar yargıya taşınabilir"

EKK Başkanı Demir'in ardından çevre örgütleri ve oda temsilcileri söz konusu alandaki yapılaşma hakkında görüşlerini paylaştı. Alanla ilgili verilen mahkeme kararını hatırlatan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nihat Çolak buradaki konuşmasında yeşil alanların halkın kullanımıyla birlikte, deprem gibi herhangi felaketlerde halkın toplanma alanları olduğunu hatırlatarak, "İlk önce mahkeme kararı gereği buradaki betonun kaldırılması lazım. Burada bir suç işleniyor. Buradan tekrar sesleniyoruz, eğer Edirne Belediyesi gereğini yapmazsa biz kurumlar olarak bu işlenen suçu gerekli yargı mercilerine taşıyacağız. Bunun da takipçisi olacağız." dedi.

"İhlaller olduğu sürece alanlardayız"

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Ayten Eren ise bugüne kadar bölgede yapılan yeşil alan ihlalleriyle halkın canının yandığını belirterek; "Bugüne kadar hep bu işin karşısında durduk. Buradan seslenmek istiyoruz Çevre Derneği olarak, Edirne halkı böyle şeylere layık değildir. Daha çok geniş yeşil alan ve ortak paylaşım alanı istiyoruz. Bu ihlaller devam ettikçe biz hep alanlarda olmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Edirne Doğa Sporları Kulübü (EDOSK) Başkanı Bülent Bacıoğlu ise yeşil alanların azlığından bahsederek; "Çocuklarımız, oyun alanları ve parklar, yaşlılarımız ise oturacakları banklar bulmakta zorlanıyorlar. O anlamda buradaki mücadeleyi lütfen kişisel bir mücadele, hırs veya intikam gibi algılamayalım. Ülkemizin ve ilimizin en büyük sorunu olan yeşil alan yağmasına karşı kamusal bir çıkış olarak düşünün." dedi.

EKK Başkanı Özer Demir basın açıklamasının sonunda, arsa sahiplerinin kameraman kiralayarak eylemi ve konuşanları kayıt altına alındığını öğrendiklerini belirterek duruma tepki gösterdi. Demir, "Burada, bu inşaatı yürütenler tarafından bir baskı oluşturmak amacıyla, kamera, fotoğraf istenmiş. Tabi çok büyük rantların döndüğü yerler burası. Bu tip basınçlar olacak. Edirne kentine sahip çıkan bu kadar kurum ve kişi bu tip baskılardan yılma gibi bir olasılığı da yok." dedi.

EKK'nin protestosu üzerine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan konuyla ilgili yaptığı açıklamada rant için yeşil alan vermediğini ve vermeyeceğini söyledi. Gürkan konuyla ilgili olarak "Dün Edirne Kent Konseyi, jandarma kavşağında bulunan değirmen ve uzun süredir Edirne gündemini meşgul eden yeşil alan ile ilgili basın açıklaması yapmış. Orada biliyorsunuz, önceki yönetim döneminde derneğe kiralanan yeşil alan vardı. Oraya temel atılıp daha sonra dava açılmıştı. Mahkeme inşaatı durdurmuştu, onun üzerine tekrar 30 Mart 2014’ten önce mahkeme kararı durdurmasından sonra farklı bir proje ile müracaat edilmiş. Ona izin verilmiş ya da ruhsat verilmiş, o dönemde bunların 30 Mart 2014’ten sonra olan işler. Biz göreve geldikten sonra 20 aydır hiçbir yeşil alan kiralamasına çıkmadık. Tam aksine, verilmiş olan alanları da iptal ettik. Bununla ilgili de arkadaşlar bana telefonla bildirdi, yarın konuyu inceleteceğim. Duruşumuzda bir değişiklik yok, ilk günden söylediğim gibi adaylık sürecinde de söylediğim gibi, yeşil alan vermez miyiz? Tabi veririz. Kamu yararı olduğu durumlarda hiç çekinmeden bunu halkın huzurunda çıkar söylerim. 'Bu nedenle şu yeşil alanı veriyorum, vereceğim' derim ama onun dışında hiç kimseye para kazanılması için, kamu yararı olmayan hiçbir amaç ile verilmedi. Bundan sonra da verilmeyecek. Vicdanen karşıdaki vatandaş rahatsız da olsa hukuken haksız olması önemli. Ben sadece mağdurun hakkını aramak durumunda değilim, diğerinin de hakkını aramak durumundayım. Herkesin belediye başkanıyım. O vatandaş da hukuki hakkını arıyor. Hukuk ne diyorsa onu yapacağız. Bu olayda da, kiracı konumunda bulunan Edirneliler Derneği'nin tabii ki hukuki hakları var. Hukuki hakkını armasına saygı duymalıyız." dedi.