16 Meslek Grubu İçin Belge Şartı Aranacak! Belge Şartı İçin Tarih Verildi

16 Meslek Grubu İçin Belge Şartı Aranacak! Belge Şartı İçin Tarih Verildi
16 meslekte, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi şartı aranacak. 16 mesleğin için ayakkabı imalatçısı, kuaför, ahşap mobilya imalatçısı ve güzellik uzmanı da yer alıyor. Yeterlilik belgesi...

16 meslekte, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi şartı aranacak. 16 mesleğin için ayakkabı imalatçısı, kuaför, ahşap mobilya imalatçısı ve güzellik uzmanı da yer alıyor. Yeterlilik belgesi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren aranacak.

İstihdam ve eğitim arasındaki uyumu sağlama görevini yerine getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu, nitelikli insan kaynağının oluşması için mesleklere standart, çalışanlara belge kazandırmayı sürdürüyor.

2006 yılında faaliyete başlayan ve şimdiye dek 2 milyon 350 binden fazla çalışana "mesleki yeterlilik belgesi" sunan MYK, iş kazaları açısından "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" gruplardaki mesleklere de belge zorunluluğu getirmeye devam ediyor.

Belge Şartı Aranacak Meslekler Hangileri?

1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan belge şartı aranacak 16 meslek şunlar:

Raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları elektronik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları elektrik bakım ve onarımcısı, elektrik dağıtım şebekesi test görevlisi, baca yağlı kanal temizleme personeli, boyama operatörü, zeytinyağı üretim operatörü, sayacı, saraciye imalatçısı, kesimci (ayakkabı), ayakkabı imalatçısı, mobilya döşemecisi, ahşap mobilya imalatçı, güzellik uzmanı ve kuaför.

Bu mesleklerde, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayanlar, 1 Ocak itibari ile çalıştırılamayacak.

Belge ve Diploma Varsa Belge Şartı Yok

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar ve "Mesleki Eğitim Kanunu"na göre ustalık belgesi alanlar için belge şartı aranmayacak.

16 meslek ile beraber mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu olan "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıftaki meslek sayısı 204'e çıkmış olacak.