2. Bisanthe Oda Müziği Festivali Kapılarını Açtı

2. Bisanthe Oda Müziği Festivali Kapılarını Açtı
2. Bisanthe Oda Müziği Festivali, Cihat Aşkın ve Şef Oğuzhan Balcı yönetiminde Orkestra İstanbul konseri ile kapılarını açtı.

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Bisanthe Oda Müziği Festivali, Cihat Aşkın ve Şef Oğuzhan Balcı yönetiminde Orkestra İstanbul konseri ile kapılarını açtı.

4-11 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin ilk günü öncesi açılış kokteyli düzenlenirken Süleymanpaşalıların yoğun ilgi gösterdiği konsere İstanbul ve çevre ilçelerden oda müziği severler katılım gösterdi.

Konser öncesi 2. Bisanthe Oda Müziği Festivali Genel Sanat Yönetmeni Kemal Küçük festivalin açılış konuşmasını yaparken 8 gün boyunca sürecek festivalin Türkiye’nin dört yanına yayılmasını arzu ettiğini söyledi.

GENEL SANAT YÖNETMENİ KEMAL KÜÇÜK: “ODA MÜZİĞİ KLASİK MÜZİK DÜNYASININ EN ÖNEMLİ TÜRLERİNDEN BİRİDİR”

Kemal Küçük; “2. Bisanthe Oda Müziği Festivali, Türkiye'de bir ilçe belediyesinin gerçekleştirdiği ilk geniş kapsamlı oda müziği festivalidir. Başkanımız Ekrem Bey, bana 'Klasik Müzik adına ne yapabiliriz?' dediği zaman, aklıma gelen ilk fikir, bir oda müziği festivaliydi. Çünkü Oda Müziği, Klasik Müzik dünyasının en önemli türlerinden biridir. O koca koca besteciler, dünyanın en tanınmış bestecileri, en önemli eserlerini oda müziğinde vermiştir. Çünkü zamanın şartlarına göre besteledikleri büyük formdaki besteler yerine, tamamen kendi içlerinden geçen, kendi güçlerini gösterebilecekleri en önemli form olarak Oda Müziğini görmüşlerdir. Oda Müziği grupları vasıtasıyla da müziği halka ulaştırmışlardır.” dedi.

“BİSANTHE ODA MÜZİĞİ FESTİVALİ YAKIN GELECEKTE ULUSLARARASI ALANDA DA ÇOK TANINAN ÇOK DEĞERLİ BİR FESTİVAL HALİNE GELECEK”

Türkiye’de oda müziğine gereken önemin verilmediğini belirten Kemal Küçük; “Ne yazık ki Oda Müziği'ne yer veren festivaller ve salonlar son derece az. Halbuki bu alanda her gün yeni gruplar kuruluyor. Çok değerli müzisyenler yetişiyor. Onlar gruplarını kuruyorlar ama kendi sanatlarını icra edecekleri yerler bulamıyorlar. İşte bu festival örnek olup, bu gibi festivaller çoğalırsa bu gruplarımızın geleceği için çok önemli yollar açılmış olur. Bisanthe Oda Müziği Festivali yakın gelecekte bence Türkiye sınırlarını aşıp, uluslararası alanda da çok tanınan çok değerli bir festival haline gelecek. Amacımız ve bu hedefimiz de budur." ifadelerini kullandı.

SÜLEYMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANI EKREM EŞKİNAT: “TÜRKİYE'DEKİ ODA MÜZİĞİ FESTİVALLERİNİN EN İYİSİ BİSANTHE'DİR”

2. Bisanthe Oda Müziği Festivali Genel Sanat Yönetmeni Kemal Küçük’ün açıklamalarının ardından Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat açılış konuşması gerçekleştirirken "Türkiye'deki Oda Müziği Festivallerinin en iyisi Bisanthe'dir" diyerek festivalin önemine dikkat çekti.

Başkan Eşkinat; “Genel Sanat Yönetmenliğini Sayın Kemal Küçük'ün yaptığı bu yılda 2.’sini gerçekleştirdiğimiz artık bir Tekirdağ, Trakya klasiği haline gelmiş Süleymanpaşa Belediyesi 2. Bisanthe Oda Müziği Festivali açılışındayız. Tekirdağlılar, Trakyalılar inanılmaz konserler seyredecekler. Bu akşam dünyaca tanınmış Türk Kemancısı Cihat Aşkın'ın izleyeceğiz. İddia edebilirim ki Türkiye'deki Oda Müziği Festivallerinin en iyisi Bisanthe'dir. Süleymanpaşa Belediyesi bu konuda iddialıdır ve iddiasını sürdürecek, devam edecektir. Süleymanpaşa, Türkiye'nin, Trakya'nın sanat merkezi haline gelecektir." ifadelerini kullanırken Eşkinat’ın sözleri salonu dolduran müzikseverler tarafından alkış aldı.

CİHAT AŞKIN VE OĞUZHAN BALCI YÖNETİMİNDE ORKESTRA İSTANBUL SÜLEYMANPAŞALILARA MÜZİK ZİYAFETİ VERDİ

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın eşi Belgin Eşkinat ile katıldığı gecenin ilk bölümünde Oğuzhan Balcı yönetimindeki Orkestra İstanbul, W. A. Mozart’ın Salzburg Symphony Divertimento in D Major K 136, E. Grieg’in Holberg Suite ve A. Vivaldi’in Mevsimler Konçertosu dizisinden “İlkbahar” adlı eserleri icra ettiler.

Gecenin ikinci bölümünde dünyaca ünlü keman virtüözlerimizden Cihat Aşkın alkışlar eşliğinde sahneye çıkarken; Aşkın Orkestra İstanbul ile birlikte Anonim hak türküsü “Sarı Gelin”, Necip Celal Andel’in Özleyiş ve Tanburi Cemil Bey’in Nikriz Longa eserlerini kendi düzenlemesi ile Süleymanpaşalılar için kemanıyla hayat verdi.

Oğuzhan Balcı’nın yazdığı Güvercin Valsi ile devam eden gecede Pablo De Sarasate’nin Zigeunerweisen Op. 20 ile final yapılırken uzun süre ayakta alkışlanan sanatçılar tekrar sahneye çıkarak düzenlemesini Cihat Aşkın’ın yaptığı Kemani Kevser Hanım’ın Nihavend Longası ile geceyi sonlandırdı.

PAZAR AKŞAMI LİKYA BAROK, SÜLEYMANPAŞALILAR İLE BULUŞACAK

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Bisanthe Oda Müziği Festivali’nin ilk günü Cihat Aşkın ve Oğuzhan Balcı yönetimindeki Orkestra İstanbul konseri ile tamamlanırken 5 Şubat Pazar günü saat 20.00’de, festivalin 2. Günü konserinde Likya Barok Süleymanpaşalılara müzik ziyafeti sunacak.

Tüm konserlerin ücretsiz olduğu 2. Bisanthe Oda Müziği Festivali’nin önümüzdeki günlerinde Semplice Quartet, Quartis, Zürih Marimba Duo, Halit Turgay ile Misha Dacic ve Tio Barcarol’un sahne alacak.

LİKYA BAROK KİMDİR?

Likya Barok; barok müzik enstrümanları ile konserlerini gerçekleştirerek, ülkemizde Barok müzik kültürünü geliştirmek ve seyirci kitlesini arttırmak hedefiyle;  keman sanatçısı Demet Emen öncülüğünde, orkestra şefi Ömer Yöndem’in Sanat Yönetmenliğinde kuruldu. Topluluk Antalya Devlet Opera ve Balesi ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrasında görev yapan, barok müzik alanında eğitimli profesyonel solist ve orkestra sanatçılarından oluşuyor.

İlk konserini Haziran 2016 tarihinde Antalya Devlet Opera ve Balesi bünyesinde  “Barok Gecesi” adı altında, barok bestecilerin yaşam hikâyelerinin anlatıldığı, barok müzik tarihçesinin görsel sunumlarla ve dönem kıyafetleriyle yansıtıldığı, dünyaca ünlü barok aryalar ve orkestra müzikleri ile taçlandırılan başarılı bir konser vererek izleyicilerin yoğun ilgisini çekti.

Likya Barok, repertuarını genişleterek çalışmalarını Antalya’da sürdürüyor. Aldığı davetler üzerine gelecek konserlerini Antalya, Münich ve Nürnberg ’deki klasik müzik festivallerinde gerçekleştirecek.

EJH