4. Kitap Fuarını 44 Bin 330 Kişi Ziyaret Etti

4. Kitap Fuarını 44 Bin 330 Kişi Ziyaret Etti
Edirne Belediyesi tarafından 4'üncüsü gerçekleştirilen Edirne Kitap Fuarı'nı 44 bin 330 kişi ziyaret etti.

Edirne Belediyesi tarafından 4'üncüsü gerçekleştirilen Edirne Kitap Fuarı'nı 44 bin 330 kişi ziyaret etti.

Belediye Meclis Salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bu yılki kitap fuarına 115 yayınevinin talepte bulunduğunu ancak yer sıkıntısından dolayı sadece 41 yayınevinze yer verebildiklerini söyledi. Edirne Belediyesinin sadece yayınevlerini seçebildiğini belirten Gürkan, fuara katılacak yazarların yayınevleri tarafından seçildiğini belirtti. Fuarda yer alacak 91 yazardan 7'sinin çeşitli nedenlerden dolayı fuara katılamadığını söyleyen Gürkan, kitap fuarı kapsamında düzenlenen "Süheyl Ünver'in Edirne'si" isimli sergide Ord. Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver'in yaptığı resimler, taslaklar, grafiklerin yer aldığını belirtti. Gürkan ayrıca kitap fuarı kapsamında 4 söyleşi gerçekleştirildiğini ve Halk TV'nin kitap fuarından iki gün boyunca canlı yayın yaptığını söyledi.

Edirne halkının Edirne 4. Kitap Fuarı'na büyük ilgi gösterdiğinin altını çizen Gürkan, "Kitap fuarımıza 2014 yılındaki 36 yayınevi ve 61 yazar, 2015 yılında ise 41 yayınevi ve 50 yazar katılmıştı. Bu yıl ise bu sayıları 41 yayınevi ve 84 yazar katıldı. Kitap fuarını bu yıl 9 bin 150'si öğrenci olmak üzere toplamda 44 bin 330 kişi ziyaret etti. Buna Edirne nüfusunun yüzde 25'i diyebiliriz." sözlerini kullandı.

Fuara İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, İzmit'ten de katılanların olduğunu belirten Gürkan, kitap fuarına katılan yayınevlerine yönelik düzenledikleri anketlerin sonuçlarını açıkladı. Gürkan anketlerle ilgili olarak, "Düzenlediğimiz anketlerde öğrenci katılımını yayınevlerinden yüzde 72'si başarılı, yüzde 28'i ise başarısız buldu. Halk katılımını yayınevlerinden yüzde 83'ü başarılı, yüzde 17'si başarısız buldu. Fuar öncesi ve sonrası çalışmaları başarılı bulan yayın evlerinin oranı ise yüzde 93. Bu yıl kitap fuarına katılan yayınevlerinden yüzde 97'si, seneye kitap fuarı düzenlenmesi halinde tekrar katılmayı düşündüklerini belirtti." dedi.

"KURALLARA UYMAYAN YAYINEVLERİNE YER VERMEDİK"

Edirneli yayınevlerinin fuara alınmadığı konusunda bir tartışmanın ortaya çıktığını anlatan Gürkan, "Edirne'de yetişen yazar ve yayınevlerine hassasiyetimiz ortada. Geçen yıl fuara Edirneli yazarları ve yayınevlerini aldık. Bu yıl 'Edirneli Yazarlar' diye bir köşe oluşturduk, Edirneli yazarlar orada kitaplarını imzaladılar. Burası bir kitap fuarı, kitapçı fuarı değil. Geçen seneki kitap fuarında bazı yayınevleri başka yayınevlerinin kitaplarını satıyordu. Kendilerini, kendi yayınevlerine ait kitapları satmaları konusunda defalarca uyarmıştık ancak devam ettiler. Geçen yıllardaki tespit, uyarı ve eleştirilere dayanarak bu yıl bu yayınevlerini fuara almadık. Birçok yayınevinin bulunduğu bir kitap fuarında, bir başka yayınevinin kitaplarını satmak doğru olmaz. Bu şehirde Edirne’nin çıkarları ile ilgili söylenecek son söz bana söylenmeli." şeklinde konuştu. EJH