'Altın Üçgen'de Engelliler için Çalışacaklar

'Altın Üçgen'de Engelliler için Çalışacaklar
Selimiye Camii, Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami arasında kalan ve 'Altın Üçgen' olarak adlandırılan bölgede engelliler için çalışma gerçekleştirilecek.

Edirne Belediyesi, TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği ve Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile birlikte 'Engelsizlik' temalı atölye çalışmasına katılan öğrenciler, Selimiye Camii, Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami arasında kalan ve 'Altın Üçgen' olarak adlandırılan bölgede engelliler ile çalışma gerçekleştirecek.

Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği binasında 'Engelsizlik Edirne' temalı atölye çalışması ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Başkanı M. Emin Parlakçı ile T.Ü. Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ve Peyzaj Bölümü Öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

"EDİRNE ÇAĞDAŞ BİR KENT MİDİR? MAALESEF DEĞİL. DÜNYADA ÇAĞDAŞ KENT VAR MI? MAALESEF YOK." 

'Engelsiz Kent Edirne' hedefi doğrultusunda mücadele ettiklerini belirten Gürkan: "Engelli bir birey engeli ne olursa olsun; sabah tek başına evinden çıkıp; tek başına şehre gidip, tüm işlerini halledebiliyor ise ve yine tek başına eve dönebiliyorsa o kent çağdaş bir kenttir. Çağdaş kent; kafeleri, parkları, yolları olan kent değildir. Edirne çağdaş bir kent midir? Maalesef değil. Peki dünyada çağdaş bir kent var mıdır? Maalesef yok. Bu, bizim önümüze böyle bir hedef koymamıza engel değil. Önemli olan hepimizin bu ortak hedef için mücadele etmesi." diye konuştu.

"EDİRNE BUNU BAŞARACAK"

Bundan 20 yıl önce ailesinde bir engelli bireyi olan anne veya baba bu durumunu söylemekten utandığını ifade eden Gürkan: "Engellilerin hayatını zora sokacak birçok hata var. Bu hatalar yapılmaya devam ediyor. Yapılan hatalar tekrar ediliyor diye beklentilerimizden vazgeçmeyeceğiz, adım atmaya devam edeceğiz. Bu bir süreçtir, toplumumuzun paradigma değişikliğidir. Bu paradigma değişikliği de kolay kolay olmaz. Birilerinin buna öncülük etmesi gerekir. Buna da uzmanlar, akademik camia, teknikerler ve genç öğrenciler öncülük edecektir. Biz de sizin önünüzdeki engelleri aşacağız. Edirne bir gün mutlaka en büyük hayalim olan 'engelsiz kent' bayrağını göndere çekecek. Edirne bunu başaracaktır." dedi.

Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Başkanı M. Emin Parlakçı ise: "Engelli deyince engele sahip olanı ifade etmekteyiz. Fiziksel yapılanmalar engellidir. Engelli olan fiziksel mekanlardır, bireyler değil. Otomobillerden yayayı korumak için kaldırımı yükselterek engel yaratmışız. Edirne Temsilciliği olarak bu güne kadar çeşitli temalarla 5 yaz okulu düzenledik. Bugün 'Engelsizlik' temalı Selimiye Camii, Eskii Camii, Üç Şerefeli Camii arasında kalan 'Altın Üçgen' olarak adlandırdığımız tarihi alanda çalışacağımız yaz okulunu başlatmak ve bunu kamuoyu ile paylaşmak istedik." dedi.

Öğrencilerin kent ve engelli bireyler ile ilgili düşüncelerini paylaşmasının ardından toplantı son buldu. EJH