"Altyapı Sorunu Olmayan Bir Edirne için Referandum Yapacağız"

"Altyapı Sorunu Olmayan Bir Edirne için Referandum Yapacağız"
Göreve geldikleri günden beri Edirne’de altyapı sorunları çözmek için projeler ürettiklerini ifade eden Belediye Başkanı Gürkan, "Edirne’de yaşanan 4 önemli sorunu çözüme ulaştıracağız. Bunun için projelerimiz hazır. Ancak Edirneliler 2-3 yıl çok büyük sıkıntılar bekliyor. Bu yüzden referandum yaparak Edirne halkına soracağız, 2-3 yıl bu çileyi çekmek istiyorlar mı diye." dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'de yaşanan altyapı sorunlarını çözmek istediklerini belirtti. Göreve geldikleri günden itibaren bu sorunları çözüme ulaştırmak adına projeler ürettiklerini dile getiren Gürkan, "Edirne'nin en büyük sıkıntısı altyapının çok eski ve yetersiz olmasıydı. Göreve geldiğimiz ilk gün bu konuyla ilgili çalışmalarımızı başlattık. Akıllı belediye başkanları üst yapıya, akılsız belediye başkanları alt yapıya yatırım yapar. Ben akılsız bir belediye başkanı olmaya hazırım. Geçen hafta Ankara’ya gittim. Çok olumlu görüşmeler de bulundum. Edirne'nin alt yapı sorunlarına hep birlikte çözüm bulacağız. Ama bu çalışma 2-3 yılı bulacak. Bütün sokaklar kazılacak. Kaldırımların büyük kısmı gidecek. Çünkü kanalizasyon kazısı en alt kota yapılıyor. Bugünden belki de daha sık su kesintisi yaşanacak, yollar bozulacak. Araçlar yollardan zarar görecek. Ocak Ayı içinde bütün vatandaşlara yapacağımız çalışmaları anlatan mektup göndereceğiz. Bütün muhtarlıklara sandık koyarak, referandum yapacağız. Halka soracağız; 'Biz size çile vadediyoruz, sorun vadediyoruz. Yollarınız bozulacak, sularınız kesilecek. 2-3 yıl dişinizi sıkacaksınız ama 3 yıl sonra ne içme suyu sorununuz kalacak, ne kanalizasyon sorunu yaşayacaksınız, ne de yağmur yağdığında yollarınız göl olacak. Siz hangisini istiyorsunuz?' diye soracağız. Kararı halk verecek." dedi.

EDİRNE'NİN 50 YILLIK SU SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞACAK

İçme Suyu Şebeke Projesi için Kayalı köy Barajından Edirne'nin içme suyunu karşılamak amacıyla 636 lt/sn su Milli Emlak Genel Müdürlüğünce Belediye tahsis edildiğini ifade eden Gürkan, "590 kilometre olan mevcut içme suyu şebekesini yenileceğiz. Sağlıklı borular döşeyeceğiz. Şebekenin yaklaşık 100 km'sini yenilemiş olup, şebekemizde 1934 yılından kalan borular mevcuttur. Bu nedenle içme suyu şebekesinin sıfırdan komple yenilenmesi kararını aldık ve İller Bankası ile içme suyu şebekesi için ön fizibilite çalışmalarını tamamlayıp proje ihale dosyasını hazırladık. İller Bankası tarafından 09.04.2015 tarihinde proje ihalesi gerçekleştirildi. En kısa sürede yapım işine başlanacak. İleride sıkıntı yaşamamak için Bu 400’lük ve daha büyüklerini düktil adı verilen borulardan yapmak istiyoruz. Bu borular, diğer borulara göre daha pahalı. Proje için masraf ortalama 44 milyon TL." dedi.

27 KİLOMETRE YENİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA KANALI

Kanalizasyon Yağmursuyu Projesi’ne de hız verildiğini ifade eden Gürkan, "3 etaplık projemizin ilk 2 etabı tamamlanmış olup, proje kontrollerinden sonra son etap keşif metraj ve projelerin çoğaltılması işi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü teknik ekiplerimiz ve İller Bankası heyetince kontrolleri sonuçlandığında hazırlanıp ve proje tamamlandığı gibi yaklaşık 27 kilometre yeni yağmur suyu toplama kanalı yapmak için ihalesine çıkacağız." dedi.

EDİRNELİLER GÖNÜL RAHATLIĞIYLA SU İÇECEK

İçme suyu arıtma tesisi yapım işi ihalesi DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını ve ihaleyi alan firma ile sözleşme imzalandığını ifade eden Gürkan, sözlerine şöyle devam etti: "İçme Suyu Arıtma Tesisi 2 kademe olarak projelendirilmiş olup, 1. kademede 30.000 m3/gün ve 2. Kademe debisi 30.000 m3/gün olmak üzere tesisin toplam debisi 60.000 m3/gün’dür. Arıtma Tesisini oluşturan üniteler; izolasyon vana odası, enerji kırıcı vana odası, debimetre odası, havalandırma yapısı, hızlı yavaş karıştırma yapısı, durultucular, hızlı kum filtresi, klor temas tankı, temiz su tankı, çamur yoğunlaştırma tankı ve belt filtre ünitesidir. İhtiyaç olması durumunda gelecekte inşa edilecek olan ozon temas tankı ve ozon jeneratör binası da projelendirilmiştir. Kayalı Barajından temin edilecek içme suyunun isale hattı ve arıtma tesisi yapım işi DSİ tarafından başlatılmış olup, 730 iş günü içerisinde tamamlanacaktır. Atıksu Arıtma Tesisi Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunularak, komisyon tarafından incelenip değerlendirilmiş, 8 Mayıs 2015 tarihli karar ile Nihai ÇED Raporu alınmıştır. Projesi bitti. İhalesini gerçekleştirip yapım işine başlayacağız."