Amansız Elli Soğukları Geliyor! Kara Kış Geldi Çattı, Yüzünü Çok Sert Gösterecek

Amansız Elli Soğukları Geliyor! Kara Kış Geldi Çattı, Yüzünü Çok Sert Gösterecek
Yüksek Meteoroloji Mühendisi Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yayın Kurulu Başkanı ve Haliç Üniversitesi öğretim görevlisi Ahmet Köse, "kara kış" olarak bilinen, eskilerin "amansız elli" ismini verdikleri soğuk havalara...

Yüksek Meteoroloji Mühendisi Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yayın Kurulu Başkanı ve Haliç Üniversitesi öğretim görevlisi Ahmet Köse, "kara kış" olarak bilinen, eskilerin "amansız elli" ismini verdikleri soğuk havalara yönelik açıklamalar yaptı. Önümüzdeki günlerde havanın hızla soğuyacağını ve "kara kış"ın yaşanacağını ifade eden Köse, soğuğa karşı tedbirli olunması gerektiği yönünde uyarı yaptı.

Köse, başladığı günden itibaren şiddeti artacak bu havaların, adını "amansız" kelimesinden aldığına kaydederek, "Amansız kelimesi mana olarak 'aman vermez, acımasız, cana kıyıcı, hoşgörüsüz, gaddar, zalim' olarak geçmektedir. Anlamından da anlaşılacağı üzere bu soğuklar, uzun soluklu 50 gün sürdüğü ve aman vermediği için atalarımız bu ismi vermişlerdir." dedi.

Amansız Elli 50 Gün Devam Edecek

Normal şartlarda söz konusu soğukların 4 Ocak 2023 tarihinde başladığını ancak bu sene tarihlerin "omega blokajı" sebebiyle yaşanan yüksek basıncın etkisinde kaldığını ifade eden Köse, "Bu sene amansız elli soğukları yurdumuzda bir hafta sapmayla 11 Ocak'tan itibaren yaşanmaya başlayacak. Soğukların aralıksız devam etmesi yüzünden, bu günlere 'amansız elli' denmiştir. 10 gün kara kışın sonunda, 31 gün zemheride, 9 gün gücüğün başında, toplam 50 gündür." şeklinde konuştu.

Önceki dönemlerde yaşanan soğukların genelde fırtınayla beraber birkaç gün ya da hafta devam edip, yerini ılık havaya bıraktığını belirten Köse, "amansız elli" soğuklarının ise çok daha uzun süre devam edeceğini, şiddetli ve sert geçtiğini belirtti.