Google, İngiliz Yayıncılardan 4 Milyar Dolarlık Dava Aldı

ABD Adalet Bakanlığı ve Birleşik Krallık'taki bir başka davanın yanı sıra, daha fazla yayıncı Google'ı çevrimiçi reklamlardan elde edebilecekleri geliri sınırlamak için hakimiyetini kullanmakla suçladı. Google, pazar gücünü...

ABD Adalet Bakanlığı ve Birleşik Krallık'taki bir başka davanın yanı sıra, daha fazla yayıncı Google'ı çevrimiçi reklamlardan elde edebilecekleri geliri sınırlamak için hakimiyetini kullanmakla suçladı. Google, pazar gücünü kötüye kullandığı iddiasıyla Birleşik Krallık'ta zaten soruşturma altında ve yerel Rekabet ve Piyasa Kurumu (CMA) düzenleyicisi de şirketin mobil taramadaki hakimiyetini araştırıyor.

BBC News'e göre, şimdi yayıncılar adına gelecekteki herhangi bir cezanın zarar gördüğü iddia edilen şirketlere yardımcı olmayacağı iddiasıyla bir dava açıldı. Davacı Charles Arthur dosyasında, "CMA şu anda Google'ın adtech alanındaki rekabete aykırı davranışını araştırıyor. Google'ın kaybedenleri tazmin etmesini sağlayacak güce sahip değiller. Bu yanlışı ancak mahkeme yoluyla düzeltebiliriz. Bu yüzden bu iddiayı ileri sürüyorum." dedi.

Arthut, Rekabet Temyiz Mahkemesi'nde (CAT), Birleşik Krallık'taki toplu davaya eşdeğer toplu bir dava açtı. Davanın anahtarı, CAT'in özellikle devre dışı bırakmadıkları sürece ilgili tüm yayıncıların davaya dahil edildiğini onaylamasını sağlamaktır. 4,2 milyon ABD Doları tutarındaki bu dava, adtech çevrimiçi reklamcılık sistemi üzerinden Google aleyhine açılan bu türden ikinci Birleşik Krallık davasıdır.

Kasım 2022'de, İngiltere'deki düzenleyici Ofcom'un eski direktörü Claudio Pollack tarafından 16,9 milyar dolar kadar talep edilen benzer bir toplu dava açılmıştı. İngiltere'deki iki dava, ABD Adalet Bakanlığı'nın sekiz ABD eyaletiyle birlikte tekel gücünü kötüye kullandığı iddiasıyla Google'a dava açmasının ardından geldi.

Google, rakipleri etkisiz hale getirmek veya ortadan kaldırmak için rakip satın almakla ve bunu rekabete ve rekabet sürecine zarar veren kümülatif ve sinerjik etkinin bir parçası olarak yapmakla suçlanıyor. Ayrı olarak, Birleşik Krallık'ın CMA'sı, Google'ın Apple'a Chrome iOS uygulaması aracılığıyla elde ettiği gelirlerin bir kısmını ödediğini, ancak daha sonra bilgileri düzelttiğini gösterdi.

Bilim Ve Teknoloji Haberleri