Teknoloji Tutkunlarına da Yatırımcılara da Kötü Haber! Apple Hayal Kırıklığı Yaratacak Haberi Duyurdu

Teknoloji devi Apple, Çin'deki montaj fabrikasının azaltılan çalışan sayısı sebebiyle, iPhone 14 ya da iPhone Pro Max gibi son çıkan ürünlerini almak için bekleyen kullanıcıların uzun bir süre bekleyebileceğini duyurdu..2...

Teknoloji devi Apple, Çin'deki montaj fabrikasının azaltılan çalışan sayısı sebebiyle, iPhone 14 ya da iPhone Pro Max gibi son çıkan ürünlerini almak için bekleyen kullanıcıların uzun bir süre bekleyebileceğini duyurdu..

2 Kasım 2022 tarihinde Foxconn'nca işletilen ve dünyanın en büyük iPhone üretim fabrikasının olduğu bölge Çinli yetkililer tarafından yedi gün kilitlendi.

Geçtiğimiz Eylül'de yeni iPhone serisini tanıtan ve satışa sunan Apple tarafından yapılan açıklamada, "Covid-19 salgını sürecinde olduğu gibi, tedarik zincirindeki çalışanların sağlığı önceliğimiz. iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modelleri büyük talep görmeye devam ediyor. Müşteriler yeni ürünlerini almak için daha uzun bekleyecekler” ifadelerine yer verildi.

Yatırımcılar da Hayal Kırıklığına Uğradı

Öte yandan, Apple’ın yaptığı açıklama Çin'in Covid-19 kısıtlamalarını kaldırmasını bekleyen yatırımcıları da hayal kırıklığına uğrattı. Çin borsaları, Covid-19  karantinalarının bittiği yönündeki söylentilerinden sonra Cuma günü yukarı yönlü bir ivme kaydetmişti.

Çin hükümetinin corona virüs konusundaki yaklaşımı, ekonomik açıdan maliyete sebep oldu. Ülkenin lideri Xi Jinping, projeye kişisel olarak destek verirken yakında gevşeyeceğine yönelik bir ifade kullanmadı.

Çin'de İthalat ve İhracat Daraldı

Geçtiğimiz gün açıklanan Çin ticaret rakamları, ithalat ve ihracatının Ekimde beklenenin çok üstünde bir daralma yaşandığını gösterdi. İhracat,  Eylül ayındaki yüzde 5,7'lik yükselişin tam tersine, bir önceki seneye göre yüzde 0,3 düştü.

Öte yandan, Çin'de önceki pazar 5 bin 643 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Foxconn fabrikasının yer aldığı Zhengzhou ise orta Çin'de bulunan Henan eyaletinin başkenti ve 10 milyon kişiyi barındırıyor. Zhengzhou'da da şu ana kadar  3 bin 683 vaka ve 22 vefay kayıtlara geçti.

Fabrikada da vakalar tespit edildi ve böylece ani bir kapanmaya gidildi.

Bilim Ve Teknoloji Haberleri