Yandex ve 4 şirket NASDAQ bünyesinden çıkıyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından ticaretin durdurulmasından bir yıl sonra, Rusya'ya bağlı beş internet şirketi ABD borsalarından resmi olarak çıkarılıyor. Beşlinin en göze çarpanı arama, e-ticaret, reklamcılık, haritalar,...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından ticaretin durdurulmasından bir yıl sonra, Rusya'ya bağlı beş internet şirketi ABD borsalarından resmi olarak çıkarılıyor. Beşlinin en göze çarpanı arama, e-ticaret, reklamcılık, haritalar, ulaşım ve daha fazlasını kapsayan ürünleri nedeniyle Rusya'nın Google'ı olarak anılan Yandex oldu.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Nasdaq Yandex ile ilişiği kesiyor

Yandex, ilk olarak Mayıs 2011'de Hollanda'da kayıtlı Yandex N.V. adlı bir ana holding şirketi aracılığıyla Nasdaq'ta halka açıldı. Bunu, üç yıl sonra Moskova Borsası'nda ikinci bir liste izledi. Yandex, halka açık bir şirket olarak iyi performans sergiliyor. Kasım 2021'de 31 milyar dolarlık piyasa değeriyle tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşıyordu. Takip eden aylarda, Rusya'nın komşu Ukrayna'yı işgal etmesiyle Yandex'in hisseleri serbest düşüşe geçti. Bu noktada Nasdaq, Şubat 2022'de ticareti geçici olarak durdurdu.

Birçok Batılı şirket, yaptırımlar nedeniyle 2022'nin başlarında Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı. Bu sırada yerli şirketlere de ağır bir indi. Yandex, haber servisini Rus Devleti ile yakın bağları olan bir rakibe dahil olmak üzere, özellikle bazı mülklerini elden çıkarıyor.

Kasım ayında Yandex, sürücüsüz otomobiller ve bulut bilgi işlem gibi alanlarda mevcut uluslararası varlığını güçlendirdi. Bu sırada, daha fazla elden çıkma yoluyla kendisini Rus köklerinden uzaklaştıracak kurumsal bir yeniden yapılanma planlarını duyurdu. Yandex, Hollandalı holding şirketini muhtemelen yeniden markalaştıracağını da kaydetti. Bu durum ise henüz meyvesini vermedi.

Jeopolitik kargaşadan etkilenen tek Rus şirketi Yandex olmadı. Nasdaq geçen yıl çevrimiçi işe alım platformu HeadHunter'da alım satımı durdurdu. Amazon veya Rusya olarak adlandırılan e-ticaret oyuncusu Ozon ve Kıbrıs'ta resmi bir merkezi olduğunu iddia eden Qiwi de durumdan etkilendi. Bu arada New York Menkul Kıymetler Borsası, resmi olarak Kıbrıs merkezli Rus emlak veritabanı şirketi Cian'ın alım satımını durdurdu.

Dün Nasdaq, dört şirketini listeden çıkarma işlemlerinin devam ettiği konusunda uyardı. Yandex, HeadHunter, Ozon ve Qiwi'nin listeden çıkarma günü 24 Mart olarak planlandı. NYSE ayrıca Cian'ı bilgilendirdi ancak henüz bir tarih verilmedi.

Bilim Ve Teknoloji Haberleri