5 Böbrekle Yaşayan Hastanın 2 Böbreği Alındı: Tekrar Sağlığına Kavuştu

Balıkesir'de ikamet eden ve çocukken kronik böbrek yetmezliği tanısı koyulan 36 yaşındaki Cafer Gürbüz, 2002'de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan nakil operasyonuyla, 3 böbrekle yaşamına devam etti.Ancak nakledilen...

Balıkesir'de ikamet eden ve çocukken kronik böbrek yetmezliği tanısı koyulan 36 yaşındaki Cafer Gürbüz, 2002'de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan nakil operasyonuyla, 3 böbrekle yaşamına devam etti.

Ancak nakledilen böbreğin de işlevini yitirmesi nedeniyle 2019'da 2 yaşındaki bir bebeğin böbreklerinin nakli gerçekleştirildi. Böylelikle tekrar nakil olan Gürbüz, 2'si sağlıklı olmak üzere toplam 5 böbrekle yaşamaya başladı.

İdrar yolu enfeksiyonu nedeniyle tekrar hastaneye giden Gürbüz'ün yeni böbreklerinin zarar görmemesi için, doğumundan bu yana olan iki böbreği alındı. Tekrar 3 böbreği olan Gürbüz, sağlığına kavuştu.

Organlarını Bağışlayacakmış 

Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Ömür Günselen, hastaya 2 yaşındaki bir bebeğin böbreklerinin nakledilişini anlattı.

Böylelikle doğuştan olanlar ve sonradan nakledilenlerle birlikte Gürbüz'ün 5 böbrekle yaşamına devam ettiğini söyleyen Günselen, şunları kaydetti:

Tabii çalışan nakilli böbreklerdi, diğer 3 böbreği çalışmıyordu. Daha sonra bu hasta idrar yolu enfeksiyonu geçirmeye başlayınca, taktığımız o 2 yaşındaki böbrekler zarar görmesin diye doğuştan olan iki böbreğini aldık. Şu anda hasta, ilk nakil olduğu çalışmayan böbreği ve sonra nakledilen 2 böbreğiyle 3 böbrekli olarak yaşamını devam ettiriyor.

Öte yandan Cafer Gürbüz ise dilediği kadar su içmenin ne kadar güzel olduğunu söyleyerek tüm organlarını bağışlamaya karar verdiğini belirtti.

Çevre İller Haberleri