Bu Kuraklık Normal Değil! İznik Gölü'nde Çekilme 100 Metreyi Gördü

Marmara'nın en büyüğü ve Türkiye'nin de beşinci büyük doğal gölü olan 300 kilometrekarelik İznik Gölü, mevsimsel kuraklık nedeniyle olumsuz etkilenmeye devam ediyor.Tarımsal sulamada kullanılan gölün özellikle Çakırca...

Marmara'nın en büyüğü ve Türkiye'nin de beşinci büyük doğal gölü olan 300 kilometrekarelik İznik Gölü, mevsimsel kuraklık nedeniyle olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

Tarımsal sulamada kullanılan gölün özellikle Çakırca Mahallesi kıyılarında daha yoğun bir şekilde çekildiği gözlemlendi. Bazı balıkçı kayıklarının karaya oturduğu mahallede, kıyıda suyun olmadığı kısımlarda sazlık alanlar ortaya çıktı.

Yaşanan su çekilmesi nedeniyle 2014'te keşfedilen batik bazilika kalıntısının büyük bir bölümü de görünür hale geldi. Suyun çekilmesiyle birlikte ilçe merkezinde, kıyıdan 20 metre açıkta ve 1.5-2 metre derinlikte bulunan, Aziz Neophytos adına inşa edildiği belirlenen bazilika bölgesi de yüzeye çıktı.

Söz konusu bazilika bölgesi ise keşfedildiğinden bu yana su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi üzerine çalışmalara ev sahipliği yapıyor.

Çevre İller Haberleri