İSKİ Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Açıldı

Sarıyer Baltalimanı'nda yapılan açılış töreninde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, tesisi Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına girişiyle aynı günde açmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile...

Sarıyer Baltalimanı'nda yapılan açılış töreninde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, tesisi Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına girişiyle aynı günde açmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

İBB adına geçen yılın çok bereketli geçtiğini belirten İmamoğlu, özellikle '150 Günde 150 Proje' kapsamında İstanbul'un her yanına yeni hizmetler taşıdıklarını anlattı. Farklı sorunlara çözümler ürettiklerini söyleyen İmamoğlu, 'Bizden önce bu konuda hiç fark edilmemiş ya da hiç önemsenmemiş alanlarda çok yoğun işler ürettik.' dedi.

Zamana karşı yarıştıklarını ve kendileriyle 'başka türlü' rekabet eden rakiplerinin olduğunu söyleyen İmamoğlu, rekabetin kurallara uygun yapılmadığını öne sürdü.

150 Günde 150 Proje Dendi, 188 Proje Hayata Geçirildi

Söz konusu arıtma tesisinin 150 günde hayata geçirilen 188. proje olduğunu söyleyen İmamoğlu, yeni yılın ilk günlerinde Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının, Fulya-Yıldız istasyonlarını ve Dudullu-Bostancı metro hattını hizmete açacaklarını belirtti.

Ayrıca, Dudullu-Bostancı metro açılışına altılı masanın tüm liderlerini ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da davet edeceklerini belirtti.

Baltalimanı'ndaki atık su arıtma tesisinin ilk temellerinin Nurettin Sözen'in İBB Başkanlığı döneminde atıldığını söyleyen İmamoğlu, projeyi %20 tamamlama oranıyla aldıklarını ve 3.5 yılda tamamladıklarını vurguladı. Son olarak da 'Bizim 3,5 yılda yüzde 80'ini yakalayabildiğimiz başarı nereden geliyor? İsrafı ortadan kaldırdık. Tasarrufu inceledik. Akılcı işler yaptık.' dedi.

Konuşmalarının ardından ise kurdele kesilerek Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Hizmete Girdi.

1.9 Milyar TL'ye Mal Oldu

Yaklaşık olarak 1.9 milyar TL harcanan tesis, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Kağıthane, Sarıyer, Şişli semlerinde yaşayan 2.4 milyon insana hizmet edecek.

Tesiste üretilecek biyogazdan elde edilecek olan elektrik ise tesisin ihtiyacının %60'ını karşılayacak. Ayrıca tesiste yaklaşık 70 bin ton çamur da bertaraf edilecek. Atık suların arıtımı sonrasında ise eksi 70 metreden İstanbul Boğazı dip akıntısına verilerek, çevre ve halk sağlığının korunması adına önemli katkı sağlanacak.

Çevre İller Haberleri