Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, İzmit Körfezi'nde yaptığı dalışta deniz kalemi görüntüledi. İzmit Körfezi'nin Gölcük ilçesi Ulaşlı mevkisinde dalış yapan görüntü yönetmeni, dalışını 500 metre açıkta gerçekleştirdi.
Ulaşlı Balıkçılık Derneği'nin bilgilendirmesiyle yapılan dalışı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve Değirmendere Sualtı Sporları Kulübü de destekledi.
25 metreden başlayıp, 50 metreden daha derine kadar uzanan resifte çeşitli görüntüler alan Ceylan, yumuşak mercan türlerinden biri olan deniz kalemlerini görüntüledi.
Deniz Kalemlerinin Popülasyonu Sıra Dışı
Gazetecilere konuşan Tahsin Ceylan, Marmara'nın farklı yerlerinde görüntülenen deniz kalemi canlılarının, bu derinliklerde görülmesinin sıra dışı olduğunu ve ilginç bir kayıt elde ettiğini söyledi.
Dalışta su altı canlılarının yuvası olan analitlerin de bölgede çok sayıda olduğunu kaydettiğini söyleyen Ceylan, 'Ulaşlı Balıkçılık Derneği bölgeyi tanıtmak ve dalış turizminin yeni adresi yapmak gayreti içinde. Dilerim ki burada bir dalış okulu açılır ve bu bölgenin daha fazla dalış turizmine kazandırılmasına çalışılır.' ifadelerini ekledi.
Öte yandan dalışa katılan eğitmen Murat Kulakaç da İzmit Körfezi'nde heyecanlı bir keşif yaptıklarını belirterek, 'Ege ve Akdeniz'de görmeye alıştığımız resifler, 25 metreden başlayıp 50 metreye kadar inen inanılmaz görünüşe, inanılmaz canlı yaşamına sahip. Her türlü yumuşak mercanı görme şansına sahipsiniz. İzmit Körfezi'nde bu tip bir resif olması hem olta balıkçılığı hem de dalış turizmi için mükemmel bir durum.' dedi.
Deniz Kalemi Nedir?
Deniz kalemleri, koloniler halinde yaşayan sölenterlerdir. Pennetulacea takımı olarak bilinmesinin yanı sıra 16 farklı ailesi bulunmaktadır. Mevcut olarak 35 cins ve 450 farklı türe sahip olduğu bilinmektedir.
Kozmopolitan dağılım adıyla Dünya'nın hemen her yerinde bulundukları düşünülen deniz kalemleri, tropikal ve ılıman sularda 6100 metreden daha derine kadar yayılabilir. Yumuşak resifler olarak gruplandırılırlar.